AJÁNLÓ
 
10:39
2014. 01. 14.
Péntek lévén autós téma kéne. Azt gondoltam, talán akadhat az olvasóink között olyan szülő,...
A bejegyzés folyatódik
 
10:39
2014. 01. 14.
Természetesen abból, hogy a Furdancs egy barkácsblog, nem következik az, hogy mi mindent csakis...
A bejegyzés folyatódik
 
10:39
2014. 01. 14.
Itt a Furdancs blogon többféle tartalom is megjelenik. Vannak saját munkáink, és persze vannak...
A bejegyzés folyatódik
 
10:39
2014. 01. 14.
Mai műtárgyunk egy igazán különleges kis szerszám. Gyerekkoromban még nem tudtam, hogy létezik...
A bejegyzés folyatódik
 
10:39
2014. 01. 14.
Sajnos a vezetékes víz mondhatni mindenhol a kemény, ami ellen elég nehéz védekezni. Látható...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Nyitott polcokból vitrin

A kedvelt, becses apróbb dísztárgyak óhatatlanul porosodnak, ha azok nyitott polcokon vannak elhelyezve. A portörlésük viszont elég időrabló munka, amit csak úgy lehet elkerülni, ha az ilyen tárgyak üveges vitrinbe kerülnek. Ám sok esetben ez vagy külön bútordarab lenne, ami ritkán beszerezhető és az elhelyezése is nehézségekbe ütközhet. Kézenfekvő megoldás, ha a nyitott polcos bútordarabon egy-két polcrészt üveges vitrinné alakítanak.

vitrin01.jpg

Az ilyen átalakítást természetesen kellő körültekintéssel kell elvégezni, ami nem rontja, hanem emeli a bútor összképét. Ha hosszú, egyenes polcsoros a bútordarab, akkor abból csak a szemmagasságban levőket célszerű a polclapok közé erősített és elmozdítható előtét üveggel kiegészíteni. Ha kazettás a polcok kialakítása, akkor pedig e kazetták közül célszerű e célra néhányat beüvegezni. Ez ízlés dolga és nem árt előtte rajzos vázlaton ellenőrizni a várható összhatást. Ez számítógépen elég könnyen elvégezhető, de megteszi a papíron megrajzolt, mérethelyes kicsinyített vázlat is.

A következő kérdés, hogy az üveglapot miként lehet a polclapok közé erősíteni. Elég költséges, ám nagyon dekoratív hatásúak a keskeny alumínium keretprofilokból összeállított üveges ajtók, amelyeket az egyes bútorszerelvény üzletekben méretre lehet megrendelni. Ezek speciális, kis méretű kivetőpántjait csak a káva oldalára, vagy esetleg a felső polclap aljára kell felcsavarozni és ezzel máris kész az oldalra, vagy hosszabbaknál a lenyitható vitrines rész. Ezeknél azonban csak a keskeny idomosakat célszerű választani, mert az üvegajtó kerete leszűkíti a vitrin belső térét. Az ilyen ajtók akár a kávára, vagy káva közé, azaz a polclapok élére vagy azok közé is záródhatnak.

aluprofil.jpg

Egyszerűbb megoldás, ha az üveglapok a polclapok közé illesztve kerülnek beépítésre és csak kiemelhetők a helyükről. E megoldáshoz alul, felül vékony vezetőléceket kell a polclapokra erősíteni. Az 1 m-nél alig hosszabb polcoknál célszerűbb kettős toló üveges megoldást választani, a kisebb kazettáknál ez szükségtelen. A vezetőléc párok alul 3-5 mm magasak legyenek, felül pedig ezeknél kétszer magasabb léc párokat kell felerősíteni a polclap aljára. Mind a két megoldásnál azonos méretű lécek szükségesek. A lécek szélessége legalább 5-8 mm legyen. A léc párok távolsága alul az üveg vastagságával megegyező, felül pedig 1-2 mm-rel nagyobb legyen.  A külső lécek élét ajánlott lekerekíteni és tűszegekkel rögzíthetők a polclapokra. A simára csiszolásuk után pácolva, lakkozva, vagy vastaglazúrozva lehet a bútordarab színéhez közeli tónusúra színezni.

vitrin02.JPG

Az üveg 3-4 mm vastag legyen, amelyet a polcnyílás méretéhez igazodóra üvegesnél kell levágatni. Az éleit, sarkait az üveges kérésre lecsiszolja, így nem okozhat sérülést a továbbiakban. Az üveglap a felerősített lécek közül először a felsők közé ütközésig feltolva, majd az alsó lécek közötti hézag fölé helyezve leengedhető. Az üveglapot kiemelésekor a sarkokba Super Attak Power Flex pillanatragasztóval  felragasztott kis fémcsapokkal lehet megemelni az alsó léc szintjéig és onnan óvatosan kifordítva már kiemelhető a helyéről. A toló üveges kialakításnál csupán annyi az eltérés, hogy a két egymás mögé helyezett üveglapnak középen 25 mm-nyire egymáson túl kell nyúlnia és két pályás vezető lécet kell a polclapokra erősíteni. A középső vezetőlécek 10 mm szélesek legyenek és előbb mindig a belső pályán mozgatható üveget kell a helyére tenni az előbb leírtak szerint, majd következhet az előtte levő üveglap helyére illesztése. E megoldás előnye, hogy  az üveglapokat könnyebb kiemelni tisztításkor, hátránya pedig hogy középen - az átfedés helyén levő résen - azért „szellőzik” és idővel lassan, de porosodik a vitrin. E vitrinné változtatott polcos részekbe célszerű LED-szalagos világítást is szerelni, ami kiemeli az üveglapok mögötti teret és megvilágítja a vitrinben tárol tárgyakat is.        

vitrin04.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek