AJÁNLÓ
 
05:00
2014. 05. 19.
Időkripta pályázatunkra érkezett ötletek újabb sorával kopogtatunk. Részletek itt, az energia-ellátásra...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 05. 19.
Az elmúlt napokban több írás érkezett Időrkipta pályázatunkra. Köszönjük és - változtatás...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 05. 19.
A Furdancs blog pár napja meghirdetett egy játékot, ahol amolyan gondolat-kísérlet keretében...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 05. 19.
Két napja az új lakossági energetikai pályázatokról hírt adó posztunkban ígértük, hogy...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 05. 19.
Nemrég zárult "Hangold újra" névre keresztelt játékunk, melynek során házilag fabrikált...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ötletpályázat: Időkripta

2114-ben járunk. Az évszázada megírt DVD-k 90 éve olvashatatlanok, a tartós tej is rég megromlott. Blogunk hátrahagyott útmutatásai alapján tudósok kis csoportja hatol be a lezárt betonbunkerbe. A szerzők (béke poraikra) 2014. májusában zártak el és hagytak magára egy utókornak szánt, megrázó üzenetet. Olvasóink ötletei alapján konstruáltuk meg az energiaellátást, mechanikai túlbiztosítást, hogy biztosan működjön az időzítő szerkezet. Az óra 100. évre vált, a feszült figyelem közepette kivilágosodik a képernyő és a  médialejátszón életre kel ez:

S milyen frappáns képzelettársítás nyomán választottam pont ezt a dalt? A lap alján kiderül!

Mindössze három éves okostelefonom egyre közelebb kerül, hogy a Szétszedtem! rovat következő alanya legyen, mikor egy satu és balta segítségével megnézem, mit forgat abban az okos agyában. Persze, nem a készülék tehet róla, hogy a legváltozatosabb helyzetekben (pl. kezemre mászott gyík fotózása) hagy cserben, hanem alacsonyra méretezett akkumulátora.

gyiik.jpg

Gyík a XXI. századból

Végül elvetettem a destruktív ötletet, azonban felötlött az Alapítvány könyvek egyik szereplője. Hari Seldon matematikai módszerekkel jósolta meg a társadalom fontos változásait. Ómenjeit előre rögzített hologramjaiban időnként (talán évszázadonként?) az Időkripta épületében előbukkanva közölte az összegyűlt politikusokkal. Vajon az ő akkumulátora hogy bírta?

De felidézhetjük az Indiana Jones filmek ősi templomokban elhelyezett kőszerkezeteit is - ha tartós fogyasztási cikkekre gondolunk - melyek ezer év múlva is pompásan megsemmisítették a sírfosztogatókat, majd drámai effektekkel magukba omlottak. Ezek pont úgy a képzelet világában játszódnak, mint hogy egy mai akkumulátoros készüléket tíz év múlva is használni tudunk.

ido5.jpg Egy szerény pályázat keretében játsszunk el a gondolattal, milyen technikai megoldásokkal tudnánk garantálni, hogy 100 év múlva, a megadott időpontban biztosan bekapcsolódjon egy áramkör. Adott az időzítőóra, mely hálózati feszültséghez kapcsolódik. Ez a táplálás nem stabil, időnként kihagyhat akár évekre is. Feladatunk alternatív eszközökkel, emberi beavatkozás nélkül 2114. májusáig megszakítás nélkül üzemeltetni a csekély fogyasztású időzítő áramkört. Kulcsszó az energiatárolás megoldása, de elfogadunk az időállóság, mechanikai problémák elleni védekezés, valamint vezérléstechnikai témában fogant írásokat is.

Hogy elkerüljük a megalomán megoldásokat, a rendelkezésre álló (elméleti) költségkeret pusztán tízmillió forint. További információ, hogy a környezet stabil. A nap süt, a szél fúj, nem tör ki vulkán és színesfém-tolvajok sem lopják el a berendezést.

Idő témában a Stirlic főcímdalánál jobbat keresve sem találni

 Az ötleteket a furdancsblog@gmail.com címre várjuk június 10. éjfélig, minimum 500, maximum 1000 karakterben. Nem kapcsolási rajz mélységű leírásokat kérünk, de több legyen, mint néhány „Napcella a tetőre” jellegű mondat.

A beérkezett ötletek először a Furdancs.blogon jelennek meg, majd Facebook-oldalunkon, szavazás útján lesznek rangsorolva. A győztes könyvjutalomban részesül a Cser Kiadó jóvoltából. Hogy torok ne maradjon szárazon olvasás közben, a Popshop áruház ezt megfejelte egy karton Trooper sörrel. Az angol választási rendszerhez hasonlóan az egyetetlen győztes mindent visz (Csak egy maradhat!). A postaköltséget is mi álljuk.

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek