AJÁNLÓ
 
09:08
2013. 10. 01.
Ma már megszokott látvány, hogy egy lakóhelyiség padlóburkolatát különféle anyagú padlóanyagok...
A bejegyzés folyatódik
 
09:08
2013. 10. 01.
Miután a kis lakótelepi lakás két lakószobájának a felújítása már elkészült, az ifjú...
A bejegyzés folyatódik
 
09:08
2013. 10. 01.
Hol az otthon? Ahol letesszük a gitárunkat és nem dől el, mert van állványa. Egy időtől...
A bejegyzés folyatódik
 
09:08
2013. 10. 01.
Anno a házunk vásárlásával tettünk szert egy felújításra váró kéményre. Hogy valaha...
A bejegyzés folyatódik
 
09:08
2013. 10. 01.
Az áldozatra a félig átsült pizzák hívták fel a figyelmet. Látszatra minden rendben működött,...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Padlók tisztítása

Padlóink gyakori tisztítása nem csupán higiéniailag fontos, hanem kellő ápolásukkal a tartósságuk is növelhető. E feladatok egyszerűek, ám megfelelő tisztítószerekkel és hatékony takarító eszközök használatával gyorsan elvégezhetők.

padlo01.jpg

Bármilyen padló tisztításakor előbb mindig a portól kell a felületüket megszabadítani. Ezt pedig a megfelelő szivófejek alkalmazásával lehet optimalizálni. Sima padlófelületekhez a fej kefés részét, míg szőnyegpadlókhoz a sima talprészt célszerű használni, amelyek nemcsak a port, hanem más, apró darabos szennyeződéseket is eltávolítanak a padlóról. A leszáradt, makacsabb szennyeződéseket azonban már csak nedves tisztítással lehet eltávolítani.

padlo02.jpg

Ezekhez általában vizes oldatú tisztítószerek, vagy azok hígított koncentrátumai szükségesek, amelyek azonban nem tartalmazhatnak maró, vagy durva koptató hatású anyagokat. Ezek ugyanis károsíthatják a különféle anyagú burkolatok felületét, vagy anyagát. Ez az ellenálló kerámialapokra csak annyiban vonatkozik, hogy ezeknél a fugaanyagokat károsíthatják a drasztikus tisztítószerek. Ezért a különféle padlókhoz más-más tisztító és felületi regeneráló szereket kell használni. A választékuk bőséges, ám az esetleges koncentrációjukra ajánlatos jobban odafigyelni. Megfelelő informálódás után könnyű a padló anyagához leginkább megfelelő tisztítószert kiválasztani, illetve újabb, jobb hatásfokúra váltani.

A természetes faanyagú padlók felületét általában nagy kopásállóságú, testes lakkréteg teszi időállóbbá. Ám ez a bevonat is kopik a használata közben, fokozatosan veszít a fényéből az idő múlásával. A gyakori nedves, tisztítószert is tartalmazó feltörlésekkel ugyan a legtöbb szennyeződés eltávolítható, ám ha ezt követően elmarad a padló szárazra törlése, egyre inkább mattul a padló fénye. Az áttörléshez nagyon hasznos a nyeles mop, amellyel eltüntethetők a homályos foltok és a padló is fényesebb lesz. Ha már ez nem segít, akkor ajánlatos regeneráló szert is tartalmazó tisztítószert (Sofix, Bona Tech Polis, Sano Super) használni. Ezek száradásuk után fényes védőréteget alkotnak a lakkrétegen, amelyet azonban általában kéthetente meg kell újítani. A moppal való padlótörlés minden esetben finoman polírozó hatású, viszont a bő vizes feltörlés minden fapadlón káros hatású, ezért kerülni kell.

padlo03.jpg

Mivel a fapadlók egyike sem szereti a sok vizet, így a parafával burkoltak sem. Csak alaposan kicsavart padlófeltörlőt ajánlott használni és esetlegesen ezek tisztításához kifejlesztett tisztítószerek valamelyikét ajánlott a megfelelő arányban a felmosó vízhez keverni. A szárazra törlés – mint minden esetben – így a parafapadlóknál is előnyös. A viaszolt bevonatú burkolatokhoz természetes viasz tartalmú ápolószert kell használni, amit törlőruhával egyenletes rétegben könnyű az anyag felületére dörzsölni. Az ilyen ápolóanyagból azonban csak nagyon réteget szabad a padlóra teríteni, különben a felesleges viasztól ragadni fog a padló felülete.

A közkedvelt laminált padlók felülete ugyan nagyon ellenálló, ám ezek a padlók talán még a fapadlóknál is „allergiásabbak” a nedvesítés feltörlésre az erősen nedvszívó magjuk miatt. A feltörléshez ezért csak éppen nedves, alaposan kinyomott felmosó ruhát vagy mop-ot célszerű használni és a szárazra törlésükről sem szabad elfeledkezni. Ha pedig a felületük fényének megőrzése, felújítása a cél, kimondottan csak laminált padló ápolószert (Sofix laminat, Pronto, Ferfix, Wel Done stb.) ajánlott használni.

A PVC és linóleum padlók felületének viszonylag vékony a kopó rétege és ezért szinte naponkénti portalanítást igényelnének. Az enyhébb felületi kopások hetenkénti polírozással még tompíthatók, ha valamelyik antisztatikus védelmet is biztosító PVC ápolószer valamelyikével lesz kezelve. A linóleum padlókhoz viszont csak viasztartalmú tisztítószereket szabad használni, amelyek lágy átdörzsölést követően időlegesen visszaadják e padlóanyagnak a hajdan volt fényét.

A kerámia burkolatok mondhatni a legkönnyebben tarthatók tisztán. Nedves, tisztítószeres feltörlésüket követően még a makacsabb szennyeződések is eltüntethetők a felületükről és ajánlatos olyan szert választani, amelyik a tisztítás után a felületüket csúszásmentessé is teszi. Ám a greslapos burkolatok olyan tisztítószert igényelnek, amely a porózus felületükből hatékonyan távolítják el a beülepedett koszt is. Esetenként ajánlatos egy olyan szerrel is átvonni a felületüket, amely meggátolja a szennyezőanyagok megtapadását, a padló tompa fényét is visszaadja, és a mopos áttörlés antisztatizáló hatást is biztosít a felületén.

padlo04.jpg

A szőnyegpadlók a szokásosnál is jobban vonzzák a port, ezért e burkolatok  szinte naponkénti takarítást igényelnének. A felületükre került foltokat pedig még frissiben ki kell tisztítani. Ehhez a különféle anyagú szőnyegekhez használható folttisztítókat ( Wenis, Prontó stb.) célszerű használni. Idővel azonban az általános és tejes felület tisztításuk elkerülhetetlen. Ezt célszerű szőnyegtisztító cégek valamelyikével elvégeztetni, különben nem garantálható a szőnyegpadló foltmentes tisztasága és nagy a veszélye a szőnyegfelület hullámosodásának.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek