AJÁNLÓ
 
05:00
2014. 06. 16.
Bár a Furdancs blog elsősorban barkácsblog, azért mi is a való világban élünk. (Már nem...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 06. 16.
Néhány hónapja állást foglaltunk a Paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatban. Akkor azt...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 06. 16.
A legtöbb újság- vagy blogolvasó talán nem is hallott még arról, hogy immár évek óta létezik...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 06. 16.
Pontosabb (0,1-0,05 mm pontosságú) méréseket tolómércével végzünk. A tolómérce...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 06. 16.
Egy ilyen barkácsolós blogon általában a saját kezű munkáról szóló posztok jelennek meg....
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Paks 2 - vannak-e alternatívák?

Pénteken posztolt írásunk Paks 2 témájában meglehetősen olvasott lett. Ráadásul elég szép számú véleményt is generált, még levélben is kaptunk néhány kevésbé szalonképes üzenetet. Ez ugyan időnként már korábban is megesett velünk, például a beltéri hővisszaverő vakolat, vagy épp a saját kezűleg épített kandallót bemutató írásunkban, de a mostani visszajelzések más jellegűek voltak. Ennek kapcsán jött létre ez a mostani poszt, amely várhatóen egy sorozat bevezető darabja leend.  

Alapvetően kétféle véleményt tükröznek a bejövő visszajelzések. Az egyik az atomenergiát abszolút elvetőké. Erről igazán sok írni való nincs. Ők azt mondják, elméletileg persze az atomenergia teljesen biztonságos módon használható, azonban a gyakorlatban egyetlen hiba is végzetes lehet. Egy egyszerű párhuzam: Mindannyian ismerjük a repülést népszerűsítő klasszikus érvet, miszerint fajlagosan a repülőn utazók vannak a legnagyobb biztonságban, sokkal többen halnak meg akár biciklizés közben is, mint lezuhant repülőn. Ez igaz is. Viszont az atomenergia egy olyan repülőgépnek tekinthető, amelyiken az adott pillanatban több száz négyzetkilométer teljes lakossága ül épp, az esetleges 'abszolút-kizárható-de-mégis-megtörtént' baleset mindenkit érint ezen a területen.

A másik csoport az atomenergia híveié, akik azt mondják, egyszerűen nincs más alternatíva. Merthogy a fosszilis energiahordozók mégiscsak kerülendők volnának, ráadásul bármit teszünk, egyszer valamikor valóban elfogynak. A megújuló energiaforrások pedig sosem lesznek képesek biztosítani a szükséges mennyiségű és eloszlású energiát.  (Ők bizony a hosszú és sötét, abszolút szélmentes téli éjszakában sem szeretnének megfagyni.)

Ez a csoport ráadásul szinte egyöntetűen ellenzi a környezetvédelemmel foglalkozó civil szervezetek munkáját is. Egyfelől azért, mert nem hisznek abban, hogy ezek a szervezetek valóban függetlenek, és nem egy-két titkolt vagy kevésbé titkolt lobbyszervezet érdekeit képviselik. Ez az álláspont persze időnként az összeesküvés elméletek ingoványos talajára tereli a jámbor olvasót.

Másrészt viszont azért, mert szent meggyőződésük, hogy ezek a szervezetek semmilyen kézzel fogható és valóban megvalósítható alternatívát nem kínálnak. Persze hangoztatják az ismert fogalmakat, szél- és naperőműveket, geotermiát, sőt, akár még mindenféle energiafüvet is emlegetnek, de valóban konkrét, megvalósítható, vagy akár már megvalósult beruházásról nemigen esik szó. Ha mégis, az mindig valami távoli országban történik, ahol egyrészt nem tudjuk megnézni, másrészt a mienktől teljesen eltérő környezeti és meteorológiai/éghajlati viszonyok vannak.

Szóval, ezek a vélemények.

A Furdancs blog viszont a kétkezi fúrás faragás fóruma ugyebár. Általában valódi, kézzel elvégezhető munkákat és javításokat mutatunk be. Innen jött az ötlet, hogy indítunk egy sorozatot, ahol konkrét projekteket mutatunk be.

Ezek között reményeink szerint lesznek kisebb, akár egy családi ház ellátását biztosító megoldások, és lesznek nagyobb, egy adott régió energiaellátását megoldó beruházások is. Felvettük a kapcsolatot több szervezettel, segítségükkel remélhetőleg sikerül kicsit közelebb hozni az átlag olvasóhoz a megoldások lehetőségeit. Tudható, hogy napelemes, villamosenergia termelésre alkalmas otthoni rendszereket már sok itthoni cég kínál. Ezeknél a cégeknél általában rengeteg segítséget is találhatunk a témában, például olyan kalkulátorokat, amelyek a földrajzi és időjárási szempontok figyelembevételével segítenek összeállítani az optimális rendszert. Az otthoni áramtermelésre alkalmas kis szélturbinák is egyre több helyen elérhetőek.

Azonban az átlagos olvasó valószínűleg nincs tisztában azzal, hogy egy ilyen rendszer mennyibe is kerül, kiépítése, üzemeltetése mennyi macerát jelent, és valóban mire képes. (Általában a "túl drága" és a "nem biztosít elegendő energiát" sommás vélemény van róluk. Pedig lehet, hogy ez már nem is igaz.) Azt gondoljuk, aki elég időt áldoz a témára, különösen, ha kellő szinten olvas angolul vagy németül, eddig is találhatott olyan szakportálokat, ahol bőséges gyakorlati példa ált rendelkezésre, azonban a legtöbbünknek – és ez ránk, a Furdancs blog szerzőire is igaz – nincs annyi ideje, és talán annyira nem is érdeklődő, hogy ennek utána kutasson.

Felmerülhet persze, hogy egy barkácsblognak nem is feladata az ilyen jellegű írások megjelentetése. A globális, vagy mondjuk országos energiapolitika persze tényleg nem a mi asztalunk. Azonban úgy gondoljuk, ha néhány olvasó a mi posztjainkon felbuzdulva elkezd érdeklődni a téma iránt, netalán nekiáll egy házi erőmű összeállításának, már nem voltak hiábavalók ezek a posztok. 

Természetesen igaz az, hogy – egyelőre legalábbis – nem vagyunk a téma szakértői. Igyekszünk körültekintően összeszedni a bemutatandó projekteket, de szívesen vesszük az olvasóink segítségét is. Tehát ha bármilyen, a témához passzoló vélemény, szakértelem volna, nyugodtan írjátok meg. Szintén örülünk a témába vágó vállalkozások, épülő, esetleg már megvalósult beruházások üzemeltetői tapasztalatainak is.  

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek