AJÁNLÓ
 
05:00
2015. 02. 10.
Ez egy kicsit rendhagyó poszt lesz, ma ugyanis nem barkácsolunk semmit. (Esik a eső.) De ettől...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 02. 10.
Ez egy gyors poszt lesz, cserébe legalább rövid. Mostanában permanens témahiányban szenved...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 02. 10.
Tavaly decemberben volt egy kétrészes posztunk arról, mi alapján választottam szerszámos ládát,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 02. 10.
Bútorlapból készült bútorok általánossá válásával együtt terjedtek el az ilyen bútorok...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 02. 10.
Lyukat persze a legegyszerűbb fúróval készíteni, azonban házilagos körülmények között...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Robotok. Robotok mindenütt...

Abban talán egyetért velünk az olvasóink jó része, hogy egy barkácsblog akkor az igazi, ha mindenféle konkrét javítást és alkotást mutat be. Igen ám, de miről is írjunk az év „legfeleslegesebb” hónapjában, februárban? Az udvar és az egész világ csupa hidegség, fagyás, sőt, most még havas is. A műhelyben is hideg van, és bár tudjuk, hogy a házon és a ház körül rengeteg javítani való volna, de ezek most már igazán kibírnak még egy hónapot, a verőfényes és madárcsicsergős tavaszig. (Persze lehet, hogy akkorra már fél méter hó lesz, de ezzel majd akkor törődünk.)

Ilyenkor két megoldás marad a mezei poszter számára. Vagy keres egy alkalmatos szakkönyvet, és abból ír másol a blogra, vagy körbenéz, hogy hátha másfelé zöldebb és termékenyebb a vidék, esetleg találunk olyan témába vágó érdekességeket, amelyekről érdemes itt is szólni pár mondatot.

Én most ez utóbbi megoldást választottam. Egy fúró-faragó embert persze minden érdekel. A mai napot például a többek számára már ismerős (igazából már néhány hete tele van vele az internet) új Raspberry Pi2 miniszámítógépről szóló hírekkel nyitottam. A Raspberry ugye egy eredetileg főképp fejlesztőknek szánt, hitelkártya méretű számítógép. Az új modell azonban már – elvileg – teljes körű számítógépként használható, dughatunk rá monitort (HDMI), egeret, klaviatúrát, az adatokat/programokat pedig memóriakártyán tudja tárolni, és onnan futtatni. Ráadásul friss hír, hogy a Microsoft a Rasberry Pi2-höz ingyen elérhetővé teszi a Windows 10-et. Nem remek?

Igen, ekkora. Persze, ha belegondolunk, akkor a telefonunkban sincs nagyobb, és teljesítményben már a modern telefonok is túl mennek sok határon... 

És hogy ez miért érdekes? Legfőképp azért, mert ilyen kis méretben és olcsón elérhető számítógép azért igen sok ötlet megvalósításához nyújthat lehetőséget. Bár az nyilván igaz, hogy bármit is állítson a gyártó, azért ez a pici gép nem fogja sebességben felvenni a versenyt egy néhány éves, használt bareboone számítógéppel, de azért különböző célfeladatokra, amolyan otthoni  ’okosgép’ építésre igazán alkalmas lehet. Szinte bármilyen berendezés vagy eszköz házában elférhet, és az USB csatlakozók meglehetősen tág teret engednek a különböző céleszközök és hardverek csatlakoztatására.  Tényleg csak a fantáziánk szabhat határt a felhasználás körének.

Wifin keresztül kapcsolatot teremthetünk bármilyen eszköz és a Raspberry-vel ellátott berendezésünk között, képes lehet szinte bármilyen általunk beprogramozott program alapján működni. Egy beépített monitorral és ezzel az egységgel videólejátszásra és videójátékra alkalmassá tehetünk bármit, egy játékmackótól a kedvenc kispárnánkig. De építhetünk belőle önnálló munkára képes porszívót, ami mondjuk szóbeli parancsoknak is engedelmeskedik, már persze, ha olyan adja a parancsot, akitől elfogadja azt. Csak szenzorok, érzékelők és rengeteg ötlet meg kreativitás kell hozzá...

És hogy konkrétan miket építenek a világban ügyeskezű barkácsolók?

Lássuk:

Például találtam ezt. Erről a kávéfőzőről ugye már írtam többet, ilyen az enyém is. Ez azonban egy okosított változat, amely már időzíthető, illetve a weben keresztül távirányítható is. Elég, ha a munkahelyről hazaindulva rászólunk, és mire hazaérünk ott a friss kávé…

De irányíthatunk vele bármilyen RC autót, építhetünk köré egy drónt, sőt, drónná alakíthatunk szinte bármit, ami képes a helyváltoztatásra. És persze itt nem csak arról van szó, hogy egy modern időzítő órára teszünk szert, hiszen ez valóban komplett számítógép, okos tervezéssel és ügyes programozással igen széleskörű autonómiát biztosíthatunk számára, vagy épp a körülményekhez való igen széleskörű alkalmazkodásra tehetjük képessé az alkotásunkat. 

Vezérelhetünk vele fényképezőgépet, akár time-lapse képessé tehetünk bármilyen fényképezőt, abszolút szabadon állítva az összes paramétert:

Természetesen az otthonunk okosítására is alkalmas lehet, amolyan központi egységként szabályozhatja/működtetheti szinte minden otthonunkban található berendezés, de akár a nyílászárók vagy épp a fűtés működését. Mindez természetesen a világhálón keresztül, távolról is megtehető. 

De készíthetünk mondjuk egy saját játéktermi játékgépet is otthonra a segítségével:

A már a Furdancs blogon többször szóbakerült, számítógép vezérelt marógépek, nyomtatók vagy más szerszámgépek építésénél is jól jöhet egy ilyen egység.

Szóval ez tényleg jó játék lehet, a játék szót nem lekicsinylő értelemben használva. Sok játékgyártó eddig is kínált programozható egységeket, például a LEGO még oktatási célokra is kínál ilyet. Azonban ezek többnyire amolyan 'célgépek', sokszor csak bizonyos, előre meghatározott programnyelveken értenek. A Raspberry azonban egy komplett számítógép, amivel gyakorlatilag bármilyen irányba elindulhatunk, csak a fantáziánk, és a feladatra fordítható idő szabhat határt a lehetőségeknek. Egy Raspberry Pi2 elvileg csupán 35 dollár. Nálunk mondjuk ez 15400.- Ft, de hát az áfa, meg a szállítás, ugye... mindenesetre ez még így sem megfizethetetlen összeg, ennek sokszorosát elköltjük majd szenzorokra, illesztő eszközökre, kiegészítőkre, ha igazán belelendülünk... Az itthoni képviselet oldalán böngészve rengeteg kiegészítőt, a géphez alkalmas vezérlőt, kapcsolót, kábelt találunk, külön-külön nem is horror összegekért, bár a sok kicsi nyilván sokra megy. A termék elég széles rajongótáborral rendelkezik, találunk blogokat, fórumokat amelyek a tapasztalatokról, a mások sikereiről vagy épp kudarcairól számolnak be, tehát az első lépésekhez találunk segítséget is.

Nyilván lesznek, akik megjegyzik, hogy azért egy ilyen mini számítógép önmagában még kevés az üdvösséghez, a feladattól függően sok mindenre szükség lehet, és persze a megfelelő programnyelv megtalálása és maga a programozás is egy megtanulandó szakma. Ez persze igaz, ugyanakkor én mégis azt látom ezen gép nagy előnyének, hogy - miután ez teljesen szabadon fejleszthető platform - a hiányzó tudást az első időkben jól lehet pótolni találékonysággal. Nekem teljesen olyan érzésem van, mintha a kezünkbe adnának egy darab fát. Csinálhatunk belőle kalapácsnyelet, de akár faraghatunk belőle egy világbajnok furulyát is. Utóbbihoz persze nagyobb tudás kell, de a lehetőség adott, ott van a fadarabban... 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek