AJÁNLÓ
 
09:55
2012. 12. 04.
Az idei a negyedik karácsony a Furdancs Blog életében, együtt, veletek kedves olvasók. Részünkről...
A bejegyzés folyatódik
 
09:55
2012. 12. 04.
Természetesen abból, hogy a Furdancs egy barkácsblog, nem következik az, hogy mi mindent csakis...
A bejegyzés folyatódik
 
09:55
2012. 12. 04.
Akinek van gyermeke, az biztos találkozott már a jelenséggel, hogy a gyerekféle bizony előbb-utóbb...
A bejegyzés folyatódik
 
09:55
2012. 12. 04.
Mint múlt pénteken már írtuk, közeledik a Furdancs blog második születésnapja. Ennek kapcsán...
A bejegyzés folyatódik
 
09:55
2012. 12. 04.
Mai műtárgyunk egy igazán különleges kis szerszám. Gyerekkoromban még nem tudtam, hogy létezik...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Rögzítsünk lyukba! - 2. rész

Nemrég megígértem, hogy folytatjuk a „Rögzítsünk lyukba” posztot, amely eddig a vékony gipszkarton mögötti üres tér (lyuk) problematikájával foglalkozott és kínált fényképekkel illusztrált megoldást a megfelelő rögzítésre. Most azt követjük nyomon, hogyan rögzítsünk üreges műanyag panelbe.

Ilyen üreges műanyag panellel sokszor találkozhatunk szándékos tervezői akaratból a beépített műanyag ablakok felett, abból a célból, hogy külső vagy belső árnyékolástechnikai megoldás rögzítése számára megfelelő teret képezzenek.

Konkrét esetünkben azonban az a – szintén nem ritka – dolog történt, hogy az épített ablaknyíláshoz kisebb magasságú ablakot „sikerült” legyártatni, ezért az építőmester az ablak fölötti ürességet lapos műanyag panellel zárta le leleményesen.

Új kép.png
Az ablakokhoz illő műanyag üreges paneleket légréssel és/vagy hőszigetelő anyaggal kitöltve gyártják

Új kép (1).png
Ma egy ilyen, ablak fölé beépített üreges panellel dolgozunk


Az ötletem az volt, hogy az ablak fölötti tátongó rész elfedésére egy egyedileg méretre gyártott, úgynevezett „duo”, vagy más néven „sáv” rolót szereljünk fel. Sajnos a ház tulajdonosa nem szívesen fúrt volna az ablak körül felrakott gyönyörű csempébe, így nem maradt más mód, mint az üreges műanyag panelbe való rögzítés! (Ne dőljünk be annak, aki a roló tartószerkezetének felragasztását javasolja. Aki ezt nem hiszi, legkésőbb egy forró nyári napon rájön, miért is mondtam.)

Az első igazi problémát az ablak kilincse okozta. Rendszeresen elfelejtik sokan ugyanis, hogy a kilincs megakadályozza az ablak síkja elé való közvetlen szerelést, ha a teljes szélességet el kívánjuk fedni. Nézzük tehát a bűnöst:


Új kép (2).png

Ennek okán egy alkalmas méretűre szabott tömörfa közdarabot kellett szerelnem az üreges műanyag panel és a roló tartószerkezete közé. A közdarabnak megfelelő szilárdságúnak és alaktartónak kell lennie. A közdarab rögzítését bombabiztosan oldottam meg annak érdekében, hogy a rászerelt roló mozgatása közben még véletlenül se lazulhasson ki a műanyag panelből.

Az első részben részletezett munkamenetet követve, először a közdarabon fúrt lyukaknak megfelelő távolságban lyukakat fúrtam az üreges panelbe:

Új kép (3).png
Ezt követően a lyukakba  helyeztem a szárnyas gipszkarton tipliket  (kalapács enyhe ütögetése nélkülözhetetlen):

Új kép (4).png

A fehér dekorlemezzel csinosított tömörfa közdarabokat megfelelően hosszú (8 cm) és erős rézcsavarokkal rögzítettem:


Új kép (5).png

A roló felszerelése a közdarabokra már gyerekjáték volt. Íme, az eredmény:


Új kép (6).png
A „Duo” vagy „Sáv” roló azért izgalmas, mert hol teljesen elfedi, hol részben átengedi a fényt, de egészen fel is lehet húzni! Akinek megtetszett a „Duo”, vagy „Sáv” roló, nézzen szét ITT

Az egész felszerelés alatt a híres prágai reggae-jazz banda, a „NO PROBLEM” járt az eszemben.

(Ők azok, akiknek hivatalos papírjuk van arról, hogy a világörökség részét képező prágai óváros leghíresebb hídján, a Károly hídon, minden nap ingyenes koncertet adhassanak, ezzel összekötve múltat és jelent, így válva ők is a világörökség szerves részévé.)

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek