AJÁNLÓ
 
10:16
2013. 04. 22.
Péntek lévén autós téma kéne. Azt gondoltam, talán akadhat az olvasóink között olyan szülő,...
A bejegyzés folyatódik
 
10:16
2013. 04. 22.
Természetesen abból, hogy a Furdancs egy barkácsblog, nem következik az, hogy mi mindent csakis...
A bejegyzés folyatódik
 
10:16
2013. 04. 22.
Itt a Furdancs blogon többféle tartalom is megjelenik. Vannak saját munkáink, és persze vannak...
A bejegyzés folyatódik
 
10:16
2013. 04. 22.
Mai műtárgyunk egy igazán különleges kis szerszám. Gyerekkoromban még nem tudtam, hogy létezik...
A bejegyzés folyatódik
 
10:16
2013. 04. 22.
Sajnos a vezetékes víz mondhatni mindenhol a kemény, ami ellen elég nehéz védekezni. Látható...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Steadicam házilag

Na jó, de mi a fene az a steadicam? Magamtól én sem tudnám megfogalmazni, úgyhogy megnéztem az úgynevezett Interneten. Ezt írja a Wikipédia:

A steadicam egy kamera-stabilizációs rendszer, amely kiszűri a kézikamerás felvételek során jelentkező rázkódásokat, így a rögzített kép olyan érzetet kelt, mintha a kamera a föld felett körülbelül másfél-két méteres magasságban „repülne”. Segítségével bonyolult kameramozgások érhetőek el, sínrendszerek és egyéb állványzat kiépítése nélkül. Filmes és televíziós környezetben is széleskörűen alkalmazott eszköz. Bővebben: Wikipédia

steadi01.jpg
Egy gyári steadicam így néz ki

Bizonyára sokan láttátok a "Bolygó neve: Halál" című szuperprodukciót. A legenda szerint a film forgatása során több barkácsmegoldást is alkalmaztak a készítők. Az egyik ilyen az alábbi fotón látható kigyúrt hölgy (Vasquez) harcostársára szerelt fegyver (külföldiül: smartgun). Állítólag a rögzítőszerkezetet egy steadicam átalakításával hozták létre.

Vasquez and Drake.JPG

A másik ilyen érdekesség a filmmel kapcsolatban, hogy a kisbuszt, amivel a katonák kiszálltak a helyszínre, egy repülőtéri vontatóból alakították át. Aztán majd megmondjátok, hogy nem így volt. Ez az itt alul.

aliens-apc.jpg


Na de eléggé elkanyarodtunk az eredeti iránytól. Egy gyári steadicam viszonylag drága ahhoz, hogy otthoni használatra beszerezzünk egyet. Egy teljes szett akár 2000 dollárba is kerülhet és nyilván vannak ennél drágább darabok is. Ettől függetlenül hobbifilmezés során is hatásos felvételeket lehet vele készíteni. Sok házi készítésű steadicam leírást és videót találtam az Interneten. Nekem az alábbi videóban látható tetszik a legjobban. Egyszerű, könnyen hozzáférhető anyagokból készül, és egész használhatónak tűnik. Ez nyilván nem a mellkasra szerelt változat, de a lényeget tudja. Az érdemi munka a harmincadik másodperc után kezdődik. Nézzük együtt!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek