AJÁNLÓ
 
10:06
2013. 08. 05.
Péntek lévén autós téma kéne. Azt gondoltam, talán akadhat az olvasóink között olyan szülő,...
A bejegyzés folyatódik
 
10:06
2013. 08. 05.
Természetesen abból, hogy a Furdancs egy barkácsblog, nem következik az, hogy mi mindent csakis...
A bejegyzés folyatódik
 
10:06
2013. 08. 05.
Itt a Furdancs blogon többféle tartalom is megjelenik. Vannak saját munkáink, és persze vannak...
A bejegyzés folyatódik
 
10:06
2013. 08. 05.
Mai műtárgyunk egy igazán különleges kis szerszám. Gyerekkoromban még nem tudtam, hogy létezik...
A bejegyzés folyatódik
 
10:06
2013. 08. 05.
Sajnos a vezetékes víz mondhatni mindenhol a kemény, ami ellen elég nehéz védekezni. Látható...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Lakásfelújítási munkák sorrendje

Aki teheti, a lakását időről időre igyekszik megváltozott életkörülményeihez igazodva felújítani. Lakáscserék alkalmával ez viszonylag könnyebben megvalósítható, míg lakott otthonokban ez már több-kevesebb nehézséget jelent. Az ám, de ilyen esetekben mi a helyes fontossági sorrend? Nos, ez mindig a felújítások volumenétől és az anyagi háttértől is függ. Az biztos, hogy ajánlatos ésszerű sorrendet kialakítani, mert az utólagos plusz munkák csak a kiadásokat fogják növelni.

DSC02782 (1).jpg

Elsősorban a különféle vezetékrendszerek állapotát kell megvizsgáltatni. Ez főként az elektromos vezetékek megfelelőségét érinti, tekintettel az esetlegesen később várható esetleges terhelésnövekedésre. Mivel e vezetékek általában régiek valószínűleg cserére szorulnak és a nyomvonaluk meghatározásánál az újabb igényeket is figyelembe kell venni. Lényeges a vezetékek átmérője, a hálózat esetleges több szekcióra osztása és a helyiségek egymástól független szétválasztásának a kiépítése. A vízhálózat állapota is nagyon lényeges, mert a régi csővezetékeknél fokozott lehet a csőrepedés kialakulása. A fűtésrendszer vezetékeit is alaposan át kell vizsgálni, valamint az ehhez tartozó fűtőtestek, vagy egyéb berendezési tárgyak cseréjén is érdemes gondolkodni. Ha gáz fűtésű a lakás, akkor a gázcsöveknél pl. csak hegesztett kötések engedélyezettek, a régebbi csatlakozású vezetékeket az újabb szabályok értelmében hegesztett kötésűekre kell cserélni. Ezek a cserék, átalakítások többé kevésbé falbontást is igényelnek, tehát előbb ezeket kell elvégeztetni. Előnye, hogy ennek során esetleg számos  kényszerből beépített falon kívüli csőtől is meg lehet szabadulni. A fürdőszoba vízhálózatát is alaposan át kell gondolni, mert az esetenkénti teljes átrendezés és a szaniterek cseréje új vízvezetékek, lefolyók beépítését teszik majd szükségessé.

mosogep a magasban.jpgÍgy ne!

Az esetleges válaszfalak megszüntetése is gyakori az ideálisabb terület kihasználás érdekében, ám ennél nem árt óvatosnak lenni, mert főfalakat megszüntetni nem lehet és egyes válaszfalak elbontásához is célszerű statikus ajánlásait megfogadni.

E nagyobb volumenű változtatásokon kívül gyakori cél a régi ablakok cseréje is. Ezzel legyünk óvatosak, mert a tökéletes zárásuk miatt a nem kielégítő légcsere  penészesedést is előidézhet. Inkább asztalossal konzultáljunk a régi ablakok passzítását illetően, ami kevesebbe kerül az új ablakoknál, de biztosított a szükséges és állandó természetes levegőcsere. Ez különösen a régebbi építésű lakásoknál érdemes fontolóra venni. Ráadásul az új ablakok beépítése esetenként kőműves munkát is igényel. Ablakcsere helyett esetleg a meglévők üvegcseréjét érdemes fontolóra venni. Az ajtók és a küszöbök felújításáról sem szabad megfeledkezni. Ahol pedig nincs redőny, ezt is érdemes beépíteni, tekintettel ezeknek az előnyös hatásaira.

Új kép (3).png

A továbbiakban a falak állapotát vegyük sorra, mert lehet, hogy festés előtt még vakolni is kell a leváló részeket. Ez a falak festését mindenképpen előzze meg, mert az új vakolatnak még ki is kel majd száradni, és csak ezt követheti a lakóhelyiségek igényes átfestése. A falak rendbetétele után következhet a nyílászárók mázolásának a felújítása. Miután ez is megtörtént, a padlót kell alaposan szemügyre venni. Általában szükséges a parkettás helyiségek teljes felcsiszolása és lakkozása. Igényes felújításnál a padlószőnyegtől, PVC padlótól ajánlatos megválni és helyette minőségi faburkolatra, illetve kerámia járólapra cserélni, amelyek könnyen takaríthatók és tartósak is.

Photo 2013.07.31. 8 48 18 (1).jpg

Lakásfelújításkor tehát nagy vonalakban e sorrendet célszerű szem előtt tartani, hogy a munkálatok folyamatosak legyenek és ne okozzanak jelentős időbeli holtidőket. A kivitelezéssel célszerű egy generál kivitelező vállalkozást megbízni, amelyik minden munkát szinte folyamatosan el tud végezni és az elvégzett munkára garanciát is vállal. Erről célszerű írásos megegyezést is készíteni, amivel megelőzhetők a későbbi  garanciális viták. Az ilyen nagy volumenű munkákra azonban csak referenciákkal rendelkező kisvállalkozásokat szabad megbízni, mert sajnos „sok az eszkimó és kevés a fóka”. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az olcsó húsnak híg a leve és az olcsó ajánlat a végén sokkal többe is kerülhet a felújítás és akár jócskán el is húzódhat. A munkálatok idejére pedig nem árt ideiglenes szállást is keríteni, ahonnan akár naponta ellenőrizni lehet a munka menetét és az esetleges minőségi kifogások  gyorsan korrigáltathatók is.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek