AJÁNLÓ
 
05:00
2014. 05. 26.
"There are some jobs that absolutely must be done by hand, but sometimes you wish you could use...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 05. 26.
A "tartós vasak" sorozatunk második írása rögtön kivétel lesz. Nem szerszámról szól, legalább...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 05. 26.
A tegnap kezdett cikkünk végén ígértük, hogy adunk néhány általános támpontot az elektromos...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 05. 26.
Régi mániám a gyanúsan olcsó termékek, kéziszerszámok elleni küzdelem. Ha megnézzük bármelyik...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 05. 26.
Jött két privát hozzászólás a lemezjátszós sorozathoz, ezek adták ennek a posztnak az apropóját....
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Tartós vasak - a kék kesztyű

E heti tartós és minőségüket bizonyított tárgyainkról szóló posztunkban egy kesztyűről emlékeznék meg. Ez a kesztyű már bőven túl van a fénykorán, igazából ez az írás inkább csak egy megemlékezés a kedvenc kesztyűmről.

A kérdéses darab nagyjából 8 éves. Akkoriban egy rövid ideig az egyik autóalkatrész-importőr cég itthon is forgalmazta a Michelin által gyártott/márkázott munkavédelmi ruhákat. (Ahogy most keresgéltem a neten, úgy látom, a gyártó e termékek választékát jelentősen csökkentette azóta.) Akkoriban volt ott minden, bakancs, kabát, overall, kesztyű, (sofőrkesztyűk is!) minden darab a gyártó megszokott kék-sárga-szürke színösszeállításában pompázott.

Így került hozzám ez a kesztyű. Az eltelt idő alatt folyamatosan használtam, bár nem napi szinten. Volt egy időszak, amikor robogós-motoros kesztyűként is funkcionált, ez alatt többször is megázott. Rakodtam is vele, kertészkesztyűnek is használtam. De leginkább szerelő, illetve téli „műhelyben dolgozós” darab volt. A kesztyű kidolgozása példás, a varrás mindenhol dupla. Anyaghasználata is parádés. A szokásos hasított bőrön kívül rugalmas, nyúlásra képes textilből készült, a hátoldalán szellőző betéttel. A tenyér oldalán pedig valamilyen szintetikus anyagú, gyakorlatilag elkoptathatatlan koptató/tapadó betétekkel látták el.

Sajnos azért örökké nem tart, bár a varrásai és a szintetikus anyagai még mindig egész jól tartják magukat, azonban a bőr tenyérrész megadta magát.  

Így hát be is kellett szerezzek egy új darabot. Ennek kiválasztásakor szembesültem azzal, hogy bizony a kesztyűipari mérnökök nem lazsáltak az elmúlt tizenvalahány évben. Gyakorlatilag a Blaklader bemutatótermében vagy két tucat munkáskesztyűt találtam a falon. Persze azt gondoltam én is, hogy a nagyon különböző munkákhoz más-más kesztyű lesz az ideális, műteni nyilván mást használunk, mint mondjuk hegeszteni. De hogy az általános „szerelőkesztyű” is ennyiféle lehet, azt nem gondoltam volna.  

És ez csak egy oldalnyi kesztyű a Blaklader választékból...

A munkakörülmények (szabadtéri, fedett, hideg vagy meleg helyen dolgozunk, pára vagy akár esőálló kell-e legyen), az elvégzendő munka (rugalmas vagy épp kemény anyagú, finom tapintást lehetővé tevő, vagy az ujjakat jól és mindentől védő) de akár az adott használó esetleges allergiájára figyelő, különböző anyaghasználatú kesztyűk garmadájából kell választani. Van vágásálló, vagy épp rakodómunkásoknak, raktárosoknak tervezett csúszásmentes tenyerű modell is. Szóval az általános, mindenre jó kesztyű reménye szertefoszlott. (Ez intő jel lehet amúgy azoknak, akik a mindenhol kapható párszáz forintos általános munkáskesztyűket használják. Ezek igazából csak alibiként használhatóak.)

A lényeg, hogy végül sikerült választani egy modellt.  Könnyebb és puhább mint a korábbi, de a kivitelezés itt is példás. Rendkívűl elasztikus, kicsit a búvárkesztyűkre emlékeztet, de természetesen ez is szellőzik. Aztán hogy hogyan teljesít az majd még kiderül.

A kidolgozással itt sem lesz gond...

Igazából most azt érzem, hogy a különböző alkalmakra való kesztyűk gyűjtése nem haszontalan foglalatosság. Pont úgy rá lehet kattanni, mint bármilyen más hobbira. Szóval nem kizárt, hogy ez a kesztyű már nem egymagában kell végigszolgálja a következő 10 évet. Persze ez szegény agyonhordott kék kesztyűmet már nem vígasztalja…

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek