AJÁNLÓ
 
10:42
2013. 05. 23.
Bútorlapból készült bútorok általánossá válásával együtt terjedtek el az ilyen bútorok...
A bejegyzés folyatódik
 
10:42
2013. 05. 23.
A posztunk címe lehetett volna az is: 'A csomók alkonya'. Azt gondoljuk, nem csak a barkácsoló...
A bejegyzés folyatódik
 
10:42
2013. 05. 23.
Az őszi avarhullással együtt jár néhány speciális szerszám. A lombfúvókról már volt...
A bejegyzés folyatódik
 
10:42
2013. 05. 23.
Mai műtárgyunk egy igazán különleges kis szerszám. Gyerekkoromban még nem tudtam, hogy létezik...
A bejegyzés folyatódik
 
10:42
2013. 05. 23.
A kaparásról, mint munkafolyamatról volt már szó a feszítővasaknál, természetesen...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A hét műtárgya: kesztyű

„There are some jobs that absolutely must be done by hand, but sometimes you wish you could use someone else's hands.„
„Van néhány munka, amit mindenképpen kézzel kell csinálni, de néha jobb lenne valaki másnak a kezével.”

LeeValley vicces, megint

A kesztyű célja, hogy megvédje a használója kezét: piszoktól, víztől, hidegtől, melegtől, dörzsölődéstől, vegyi anyagoktól, rezgésektől. Cél lehet még emellett az emberi bőrnél jobb tapadás elérése is, gondoljunk a rakodókesztyűkre vagy az autóskesztyűkre. A védelemmel viszont együtt jár a csökkentett kézkoordináció, ezt a hátrányt igyekeznek a gyártók különböző technológiai újításokkal kiküszöbölni.

image001.jpg

A legegyszerűbb háztartási kesztyűk vékony anyagból készülnek: latexből vagy vinilből. Gyakran belül púderezettek, hogy felszívják a kéz izzadságát. A latexre sokan allergiások, csalánkiütést okozhat a viselésük, számukra ajánlott a latex alá húzható pamutkesztyű, vagy a kesztyű felvétele előtt használandó védőkrém.
Ezek a kesztyűk a víz, piszok, és a háztartásban előforduló vegyszerek ellen nyújtanak védelmet. Előnyük, hogy alig hátráltatják a kéz mozgását, cserébe viszont egyszeri használat után eldobhatóak.

image003.jpgGemplers.com

A hagyományos munkakesztyűk bőrből készülnek, a legelterjedtebbek a marha-, juh-, disznó-, szarvas- és kecskebőr kesztyűk, illetve ide sorolhatóak még a szintetikus bőrből készült kesztyűk is. Mindegyik fajtának megvan az előnye és hátránya: mennyire tesz lehetővé finom mozdulatokat, milyen tartós, mennyire kopik, hogy viseli ha vizet kap, mosható-e, mennyire véd a hidegtől, mennyire légáteresztő, mennyire szúrásálló. (Itt megtekinthető egy összehasonlító táblázat.)

image005.jpgGemplers.com

A bőrkesztyűk általában nem csak bőrből készülnek, gyakran valamilyen kísérőanyaghoz illesztik őket, kézfejnél, csuklónál, vagy egyes esetekben csak a tenyér és az ujjvégek kapnak bőrborítást. A kialakításnál és varrásnál különösen nagy figyelmet kap a hüvelykujj körüli rész, ezen múlik, hogy mennyi mozgást enged a kesztyű és mennyire strapabíró (a kesztyűk hajlamosak a hüvelykujj tövénél szakadni). A mozgó járművek között végzett munkákhoz ajánlott a fényvisszaverő csíkokkal ellátott kivitel.

A kesztyűre jellemző tulajdonság még, hogy mennyire nyúlik a csukló fülé, illetve a csukló gumírozása mennyire erős: általában a gumi után még pár centi, alkarra simuló rész következik.

Gyakoriak még a béléssel készült, általában a hideg ellen védő kesztyűk, de létezik béleletlen, vagy a nem elég meleg kesztyű alá húzható alsókesztyű is:

image007.jpgLeeValley.com

 Az eddig bemutatott kesztyűknél a vásárló ízlése és tapasztalata segít a választásban, a minősített munkavédelmi kesztyűk világában azonban már szabványok szerinti besorolás van. Az EN 388-as szabvány szerint négy, mechanikai behatásokkal kapcsolatos tulajdonságot vizsgálnak a kesztyűknél, és 1-től 5-ig értékelik az eredményt (a nagyobb szám a jobb).

A négy tulajdonság:

  • kopásállóság
  • ellenállás a vágásoknak
  • ellenállás a szakadásnak
  • ellenállás a szúrásoknak

A kesztyűhöz tartozó teljesítményt az alábbi ábrával jelölik:

image010.jpg

Ez a jelzés szövegben az EN 388: 2.3.3.2-nek felel meg. Az ilyen jelzéssel ellátott kesztyű 2-es kopásállósággal, 3-as vágások elleni védelemmel, 3-as szakadás elleni védelemmel és 2-es szúrás elleni védelemmel rendelkezik.

Egyes esetekben – például hentes munkáknál - pedig akár a lánckesztyű használata is előírás lehet:

image011.jpghttp://www.schlachthausfreund.com

Több, speciális behatással kapcsolatos szabvány létezik még: hő, hideg, hegesztés, vízállóság, vegyi kockázat. Ezeket szintén feltüntetik a kesztyű adatai között. Például a tűzálló kesztyűket az EN 407-es szabvány szerint így jelölik:

image014.jpg

Ezek a kesztyűk a leggyakrabban szintetikus vagy részben szintetikus alapanyagúak.  Nylon, nitril, spandex, neoprén, kevlár, és ezek ©-tal jelölt származékainak fantázianevei a leggyakrabban előforduló alapanyagok.

Jellemzően már ránézésre látható, hogy a gyártó a szabvány melyik szintjére tervezte az adott kesztyűt. Ilyen például egy EN 388 1.1.4.1-es és egy 4.5.4.2-es kesztyű egymás mellett:

image015.jpgA baloldali, kisebb védelemet nyújtó kesztyű szinte átlátszó.
Kép: www.benettsafetywear.co.uk

A gépekkel (csiszoló, légkalapács, láncfűrész stb) dolgozók számára érdekesek lehetnek még a rezgések, vibrációk és ütközések ellen védő kesztyűk is. Ezek általában rezgéscsillapító géllel töltött betétek tartalmaznak a tenyérrészen, és jelentős védelmet nyújtanak ízületi betegségek ellen.

image017.jpgironclad.com/

És végül arról, hogy mit jelent az, amikor a gyártó azt írja, hogy „megerősített” kesztyű. Az alábbi kesztyű egy, a vágásoknak magas szinten ellenálló kivitel, ami véletlenül egy kályhába került.

Ilyen volt, ilyen lett:

image019.jpgA tűz után megmaradt a vágások elleni védelmet adó acélháló.

A kommentekben mostanában terjedő zombi-láznak engedve következzen most Rob Zombie, ezúttal ilyen formátumban, mert nem találtam olyan klippet, amit húsz másodpercnél tovább bírtam volna nézni:

A hét műtárgyait a Netszerszámtól kunyizzuk
netszerszam_logo.jpg


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek