AJÁNLÓ
 
05:00
2014. 08. 29.
Tekintve, hogy majdnem minden marad a régiben és a Furdancs dübörög tovább, nem szeretnénk bő...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 08. 29.
A CONSTRUMA Otthonteremtési Kiállítási Csokor idén április 6-10. között kerül megrendezésre...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 08. 29.
Ha a férfiember elég hosszú ideig kénytelen hallás után vizelni, tekintve, hogy a mellékhelyiségben...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 08. 29.
A Furdancs Blog ahol tud, segít! Ezúttal Zoltán fordult hozzánk kérdéssel. Már önmagában...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 08. 29.
Hála olvasóinknak nem tudunk leszállni a házilag elkészíthető léngkondiról. Bemutattunk...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Tévét a falra!

Nem tudom, ki hogy van vele, de én amolyan falra szerelős srác vagyok. Tévék és monitorok esetében mindenképpen. Nem egy bonyolult feladat, hiszen mindössze ki kell választani az igényeinknek és pénztárcánknak megfelelő, szaküzletben kapható falikonzolt, fúrni kell néhány lyukat, és ha szerencsénk van, netán ügyesek vagyunk, akkor vízszintesen kerül a falra a tévé/monitor. Na de nem úgy van az, hogy csak úgy szórjuk a pénzt!

Tény, hogy mostanra már van bőven akkora kinálat fali konzolokból, hogy lehet miből válogatni, de az ember ott fogja meg a pénzt, ahol tudja. Adódhat olyan eset, amikor nincs szükség távirányítható, dönthető és ki tudja még, milyen extra mutatványokra képes fali karra. Van úgy, hogy csak egyszerűen jó lenne, ha ott lógna a falon a készülék. Na én ilyesmin jártattam az agyam. Egész pontosan azon, hogy hogyan lehetne minél kisebb költséggel kiváltani a pénzért kapható gyári megoldásokat. Annyit elárulhatok, hogy nem gondolkodtam túl sokáig. Nem azért, mert hamar rájöttem a megoldásra. Mielőtt részletezném a dolgot, fussuk át, hogy milyen árkategóriában, milyen gyári megoldások léteznek.

A falra felszerelhető tartókból létezik fix, dönthető és forgatható változat. Engem leginkább a fix érdekelne. Egy ilyennek az árát szeretném megúszni. Amint az látható, nem biztos, hogy érdemes gányolni, amennyiben tényleg csupán az a cél, hogy a falon legyen a tévé.

Kinéztem nektek egy ilyesmikkel foglalkozó webáruház kínálatát. Lássuk a legdrágábbat és a legolcsóbbat, kategóriák szerint. Az ár, ha megfigyeléseim nem csalnak, függ a tartó teherbírásától, a rögzítendő televízió méretétől és a konzol márkájától és persze a szerkezet bonyolultságától.

Fix

Ez volna a legegyszerűbb fix falikonzol. Mindössze 1700 forint körüli összegből megúszható. Már itt befejeztem a gondolkodást az alternatív megoldáson.

Fix fali állványból ez az egyik legdrágább a szakáruház kínálatában. Valamivel több, mint 29000 forintba kerül. Nyilvánvaló előnye az olcsóbbhoz képest, hogy ha sikerült elfúrnunk a lyukakat, akkor is be tudjuk lőni egyenesre a készüléket. A kialakítása is szebb. Jusson valami a takarítónőnek is, ha a tévé mögött matat.


Dönthető

Dönthető változatból a fenti fotón látható darab a legkedvezőbb árú. Mindössze 4200 forintba kerül. Mint az látható ez sem egy bonyolult szerkezet, hasonlít a feljebb látható fix verzióhoz. Mindössze annyi a különbség, hogy ennek a kiképzése lehetővé tesz némi dőlést a fal függőleges síkjához képest (+18°/-25°)

A borsosabb árú dönthető konzolok közül ez volna a legdrágább (17490.- HUF). Ránézésre nem mondanám meg. Nekem leginkább az alsóörsi Dexion diszkó bútorzata jutott eszembe, legalábbis amilyen a kilencvenes években volt. 


Forgatható

A forgatható és/vagy dönthető fali karokkal akár a szomszédot is tudjuk tévéztetni. Már jutányos áron is hozzájuthatunk ilyen vasdarabhoz. Ez itt a legolcsóbb a kínálatban, 4590 forint az ára.

Elérkeztünk a fali konzolok Mercedeséhez. Ára alapján akár egy ország elfoglalására is alkalmas kell, hogy legyen. Ez a szerkezet közel 87000 forintba kerül. A dönthető/forgatható szerkezetek, némi felárért, akár távirányítosak is lehetnek. Nehogy már mi üljünk arrébb, ha tévét is tudjuk mozgatni.


Így néz ki tehát a gyári kínálat a fenti, hevenyészett összefoglaló alapján. Most pedig lássuk, milyen megoldást is találtam ezek kiváltására. Mint már említettem, nem sokáig törtem a fejem a dolgon. Nem azért, mert megvilágosodtam, hanem azért, mert mire való az Internet, ha nem arra, hogy helyettesítsük vele az agyunkat. Rákerestem a témára: "diy wall mount tv" Ezt a trükkös kereső-szócsokrot alkottam meg az ügy érdekében. Meg is találtam a legegyszerűbb megoldást, ami csak létezhet. Ennek a trükknek a fő eleme az úgynevezett "french cleat", magyarul "francia ék". Nem, ez nem egy foci-kifejezés, nem is egy szexuaális segédeszköz és nem is egy középkori kínzószerszám. Hanem ez:

Ez nem más, mint egy középütt, 45 fokos szögben kettémetszett fahasáb. Természetesen más modszerrel is készíthetünk ilyesmit:

Nagyon nem tudunk belehülyülni annak feszegetésébe, hogy hogyan is lehet ennek segítségével felszerelni egy tévét a falra. Nézegessétek inkább az alábbi fotót.

Igen, ennyire egyszerű. Az egyik hasáb megy a tévé hátuljára, az ellendarab pedig a falra. Ha ez megvan, egyszerűen felakasztjuk a készüléket a falra és kész is vagyunk. Ha bővebb kifejtést is szeretnétek áttanulmányozni a témában, ajánljuk az Instructables idevágó cikkét

Jó szórakozást!

A konzolos fotók nagy részét INNEN loptuk

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek