AJÁNLÓ
 
08:41
2014. 01. 24.
Péntek lévén autós téma kéne. Azt gondoltam, talán akadhat az olvasóink között olyan szülő,...
A bejegyzés folyatódik
 
08:41
2014. 01. 24.
Természetesen abból, hogy a Furdancs egy barkácsblog, nem következik az, hogy mi mindent csakis...
A bejegyzés folyatódik
 
08:41
2014. 01. 24.
Itt a Furdancs blogon többféle tartalom is megjelenik. Vannak saját munkáink, és persze vannak...
A bejegyzés folyatódik
 
08:41
2014. 01. 24.
Mai műtárgyunk egy igazán különleges kis szerszám. Gyerekkoromban még nem tudtam, hogy létezik...
A bejegyzés folyatódik
 
08:41
2014. 01. 24.
Sajnos a vezetékes víz mondhatni mindenhol a kemény, ami ellen elég nehéz védekezni. Látható...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Van már otthon szerveretek?

Bár a barkácsolásról a legtöbbünknek inkább valamilyen mechanikus tevékenység jut eszünkbe, a mai változó világban az otthoni, házilagosan végzendő munkák körébe egyre inkább beletartozhat az elektronika és az informatika is.

A multimédiás tartalmak lejátszására alkalmas, wifi kapcsolattal rendelkező telefonok, tabletek, pc-k és az okostévék megjelenésével egyre inkább szükség lehet egy olyan otthoni adattároló-központra (az egyszerűség kedvéért nevezzük most adattároló szervernek) amely egy helyen tárolja minden fontos képünket, zenénket, filmünket, amelyek így bármilyen wifi képes eszközzel elérhetőek a lakásban, akár a WC-n ülünk, akár a fürdőkádban vagy a kanapén fekszünk. Sőt, ha a netre is rákötjük a berendezést, akkor akár egy másik földrészen is lehet az a kád vagy kanapé... 

nas4.jpg

Alig pár évvel ezelőtt szervergépeket csak irodákban, vállalatoknál alkalmaztak, ezek adták a vállalati hálózatok hátterét. Aztán, ahogy okosodtak az eszközeink és csökkentek az árak, elkezdtek a központi adattárolók megjelenni az otthonokban is. Ezek a NAS adattárolók. A betűszó a Network Attached Storage, azaz a hálózatra csatolt tároló rövidítése. Magyarul hálózati adattárolóként is ismerjük. A NAS egy fájl szintű adattároló eszköz, amely a számítógépes hálózathoz csatlakoztatva biztosítja az adatok megfelelő menedzselését a felhasználók között, legyenek azok akár egy másik földrészen is. Internetkapcsolat segítségével bárhonnan elérhető, a tárolt adatok megoszthatóak, védhetőek a felhasználói engedélyek megfelelő beállításával. 

A NAS-ban egy speciálisan elkészített szoftvert és hardvereszközt gyúrtak egybe. Tehát nem egy általános célra összeállított számítógép, amely alkalmas fájl-szerverként is üzemelni. A NAS a legoptimálisabb eszköz, amivel fájlokat (adat és multimédia egyaránt) oszthatunk meg, vagy érhetünk el nemcsak számítógéppel, de akár mobiltelfonnal, vagy bármilyen hálózati kapcsolatra képes eszközzel. így gyakorlatilag minden, a háztartásban előforduló hagyományos adattárolót, (a floppylemeztől az újraírható DVD vagy akár BluRay lemezekig) kidobhatunk. Egy 1 TB kapacitású HDD akár 500 HD felbontású film tárolására is képes, egy két-három HDD-t tartalmazó NAS gyakorlatilag megtölthetetlen otthoni körülmények között. Akár az összes könyvünk, zenénk, filmünk, fotónk elfér rajta, és bármikor, bárhonnan elérhető lesz számunkra.

nas3.jpg

A NAS készülékekben általában csavarozás nélkül rögzíthetőek a HDD tárolók.

Manapság a NAS adattárolók otthoni modelljei már néhány tízezer Ft-os áron elérhetőek. Ehhez az árhoz persze még hozzájön a szükséges tárolókapacitású merevlemez, ez manapság már minimum 1TB körüli kapacitású.

A leggyakoribb NAS típusok 1, 2, 4, 5, 6 vagy 8 HDD-t képesek fogadni - alapvetően ez határozza meg a maximálisan kiépíthető tárolókapacitást és persze az árat is. Otthoni felhasználás esetén az 1 és 2 lemezes rendszerek a legkeresettebbek. Az egy lemezes nyilván olcsóbb, itt akár már 40-50.000.- forint körül hozzájuthatunk a NAS szerver + 1 TB merevlemez kombóhoz. Azonban ha fontos a biztonság, jobban járunk egy kétlemezes változattal, különösen ha olyan modellt keresünk amelyik képes a két HDD lemezre párhuzamosan írni.

nas7.jpg

Egy komolyabb, hat tárolóhelyes NAS modell

Nem utolsó szempont, hogy ezen berendezések energiaigénye csak töredéke egy normál asztali számítógépének. Bár ezek az eszközök folyamatos üzemre készültek, energia felhasználásuk még folyamatos üzem esetén is jóval alacsonyabb, mint mondjuk az egész este bekapcsolt asztali gépnek. A hozzájuk adott szoftverek rengeteg plusz szolgáltatást biztosíthatnak, így például - torrent klienssel - folyamatos automatikus filmletöltésre is alkalmas lehet az egység. 

A megfelelő berendezés kiválasztásában persze nem árt szakember (szaküzlet) segítségét kérni. Sok fontos szempont van, ilyenek az adott készülék adatátviteli sebessége, bővíthetősége, a hozzá adott szolgáltatás (szoftver) csomag, de akár a zajszint is (ne felejtsük, ezek folyamatos üzemre készült berendezések, aktív hűtéssel). A NAS egységek képesek normál USB porton csatlakoztatott egységek menedzselésére is, tehát mondjuk egy nyomtatót is meg tudunk így osztani. Mint minden hasonló esetben, úgy itt is igaz, hogy a legolcsóbb berendezések persze nem tudnak mindent amire szükségünk lehet, de ügyesen választva elkerülhető a későbbi bosszankodás.

A NAS-ok - a routerekhez hasonlóan - webes kezelőfelület segítségével menedzselhetők. A korábbi, bonyolult felépítést a gyártók az elmúlt 1-2 évben jelentősen egyszerűsítették, és a célpiachoz (otthoni és irodai felhasználók) igazították. Ennek köszönhetően ma már nem igényel különösebb speciális ismereteket egy-egy NAS telepítése, viszont a kezelőfelület jellemzően angol, így némi angol nyelvtudásra azért szükség van.

Fentiekből látható, hogy egy NAS nagyon sokat is tudhat. Alapos mérlegeléssel és okos választással egy NAS nagyon is jó szolgálatot tehet; otthon nem lesz többé gond az adatok megosztása, irodában pedig bizonyos keretek között a szervert is helyettesíthetjük egy ilyesfajta eszközzel. 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni. 

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek