AJÁNLÓ
 
10:04
2013. 09. 09.
Lyukat persze a legegyszerűbb fúróval készíteni, azonban házilagos körülmények között...
A bejegyzés folyatódik
 
10:04
2013. 09. 09.
Péntek lévén autós téma kéne. Azt gondoltam, talán akadhat az olvasóink között olyan szülő,...
A bejegyzés folyatódik
 
10:04
2013. 09. 09.
A legprecízebb és leggondosabb olvasónkkal is megesett már biztos, hogy valami fontosat otthon...
A bejegyzés folyatódik
 
10:04
2013. 09. 09.
Jött két privát hozzászólás a lemezjátszós sorozathoz, ezek adták ennek a posztnak az apropóját....
A bejegyzés folyatódik
 
10:04
2013. 09. 09.
Nemrég megírtuk, milyen is egy furdancsos hétvégéje. Na, most kiderült, hogy a karácsonya...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Lakásfelújításoknál, vízvezeték bővítéseknél a hagyományos fémcsöveknél előnyösebben használhatók az ún. ötrétegű műanyagcsövek. A csövek viszonylag olcsók, és alkalmazásukkal a vezetékhálózatok, vagy bővítések gyorsan kialakíthatók akár saját kezűleg is.

otretegu02 (1).jpg

Ami e korszerű csövek előnyös tulajdonságait illeti, azt főként a kompozit anyagösszetételüknek köszönhetik. Ezek gátolják a különféle lerakódások kialakulását, kedvezőbb áramlást biztosítanak a szállított közegnek, és bármilyen hagyományos szerelésű és anyagú csőrendszerhez, minden nehézség nélkül – megfelelő csatlakozóidomokat alkalmazva - csatlakoztathatók. A különféle gyártmányú csövek (PEX, PE RT, HDPE, Proidea, Rehau, Haka, Henco, Valsir stb.) alig eltérő tulajdonságúak, és a különféle szállítandó anyagokhoz megfelelő típusválasztékukkal ideálisan kialakítható, tartós csőhálózatok kiépítését teszik lehetővé.

A műanyagcsövek szinte mindenféle anyag szállítására alkalmasak. Az ilyen csövek kimondottan előnyös tulajdonságúak a kialakításuk miatt. A belső csőfelület PE rétege olyan sima, hogy jelentős mértékben csökkenti az átfolyási veszteséget, ami pl. a régebbi acélcsöveknél igen jelentős. Ezen kívül nem alakul ki a felületükön vízkövesedés, vagy egyéb káros anyag lerakódás és a tartós használat során is megtartják nagyon kedvező átfolyási jellemzőiket. A többrétegű csövek további előnye, hogy hőtágulásuk kicsi, és oxigéndiffúzió-mentesek. Ezek a csövek minden tekintetben megfelelnek a higiéniai előírásoknak, és normatíváknak, melyek az ivóvízvezetékekre és akár folyékony élelmiszerek szállítására szolgáló csövekre vonatkoznak.

otretegu01.jpg

Az ötrétegű csövek – mint ahogy az a meghatározásukból is kiderül - öt egymásra épülő rétegből állnak (fenti ábra). A belső PE csőre speciális ragasztóréteg rögzíti az alumínium réteget, amely biztosítja a cső nyomásállóságát 10 bar nyomás mellett és  95 °C folyamatos hőmérsékleten, egészen 110 °C csúcshőmérsékletig. Az újabb ragasztóréteg szükséges a külső polietilén és az alumínium csőburok rögzítéséhez és ez a öt réteg szinte elasztikus együttese alkotja együtt magát a csövet. A tartósságukra jellemző hogy a laboratóriumban végzett próbák 50 évnél hosszabb élettartamot garantálnak és akár méterben is beszerezhető a szerelvényboltokban. A csövek önmagukban az átmérőjük ötszörösével azonos sugárban hajlíthatók alakra, ám hajlító készülékben ez a méret akár a felére csökkenthető. Az ötrétegű PE csövek 12, 16, 18, 20, 26, 32, 40, 50, 63 mm-es átmérőben is beszerezhetők a szaküzletekben.

A különféle csőrendszeri egységekhez, szerelvényekhez való csatlakozást a "fittingek" különféle választéka biztosítja. Több változatuk ismert, a gyorscsatlakozós,  a préseléses és a szorítógyűrűs csatlakozós fittingek, ám mindegyiknél alapfeltétel a palástra merőlegesen levágott csővég és a megfelelő csőhossz betartása. Ezt csővágó szerszámmal lehet igazán biztosítani, ám. A gyorscsatlakozós – és préseléses fittingeket főként a szakemberek használják, és a csőbe erősítésük után nem oldhatók. A különféle szorítógyűrűs csatlakozó elemek viszont oldhatók, és a nyomásbiztos kötés kialakításához elégséges két megfelelő méretű villáskulcs. Hátrányuk, hogy a szorítóanya miatt a csatlakozóidomok a cső átmérőjénél nagyobb helyet igényelnek. Főként falon kívüli vezetékek kialakításánál előnyösek. A fittingek mérete miatt a vezeték azonban nem futhat közvetlenül a fal előtt, viszont falba is fektethetők , ha kellő helyet alakítanak ki a csatlakozó fittingek számára. Előnyük, hogy a kapcsolat nem igényel számottevő helyet, és bárhol jól alkalmazható akár saját kezű vezetékbővítésnél is.

otretegu03.jpgGyorscsatlakozó

 A többrétegű polietilén csövekből kialakítandó csőhálózathoz azonban nyomvonal terv szükséges és a különféle leágazó csatalakoztatásokhoz és csőkiállásokhoz szükséges fittingek méretét és számát is ajánlatos meghatározni. Beszerzésüket követően még bonyolult csővezetékrendszerek is viszonylag gyorsan elkészíthetők, üzemszerű használathoz azonban elengedhetetlen a nyomáspróba, és az esetleges szivárgások megszüntetése, amire gondos szerelés esetén ritkán van szükség.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek