AJÁNLÓ
 
09:02
2013. 12. 09.
Az idei a negyedik karácsony a Furdancs Blog életében, együtt, veletek kedves olvasók. Részünkről...
A bejegyzés folyatódik
 
09:02
2013. 12. 09.
Természetesen abból, hogy a Furdancs egy barkácsblog, nem következik az, hogy mi mindent csakis...
A bejegyzés folyatódik
 
09:02
2013. 12. 09.
Akinek van gyermeke, az biztos találkozott már a jelenséggel, hogy a gyerekféle bizony előbb-utóbb...
A bejegyzés folyatódik
 
09:02
2013. 12. 09.
Mint múlt pénteken már írtuk, közeledik a Furdancs blog második születésnapja. Ennek kapcsán...
A bejegyzés folyatódik
 
09:02
2013. 12. 09.
Mai műtárgyunk egy igazán különleges kis szerszám. Gyerekkoromban még nem tudtam, hogy létezik...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Zsenik otthon I.

Mi csak álmodtunk róla, ők megcsinálták…
A kisipari készítésű, manuális kezelésű vagy CNC gépek alkotói igazi hősök, az ipari forradalom időszakának feltalálóihoz hasonló polihisztorok. A sorozatban látható szerszámgépek megkonstruálásához gépészeti-, gyenge- és erősáramú ismeretek szükségesek, a CNC-vezérlők felprogramozása is külön tudomány. Feltételez fémipari jártasságot összerakni és működésre bírni a berendezéseket, sőt, a megmunkálni vagy feldolgozni szánt nyersanyag viselkedését is illik tanulmányozni, legyen az bükkfa vagy törni szánt dió.

Eszterga.JPGKép forrása cnc.hu

Az egyedi gépek megtervezése, a cél megfogalmazása, összeszerelése, működésük tökéletesítése igazán alkotó folyamat, mely csak keveseknek adatik meg, de ők biztosan élvezik. E sorozatban ötletes kisipari berendezések közül szemezgetünk a világ minden tájáról. 
Első alanyunk programvezérelt faeszterga a Youtube-ról.

A faesztergálás laikusok számára bonyolult és rettentően veszélyes dolognak tűnik. Nagyjából két perc kell a megvilágosodáshoz, hogy ez csak részben igaz és a következő fél órában igazi élményesztergálásra kerül sor. Minden további kísérletezés egy konkrét, megtervezett munkadarab kialakítására viszont ismét megacélozza önnön tudatlanságunkba vetett hitünket, mert általában nem úgy sikerül, ahogy azt elképzeltük. De ha nem is merészkedünk túl a hengernél bonyolultabb formák kialakításának reménytelen ösvényén, akkor is megfigyelhetjük, hogy sosem tudunk két egyforma darabot létrehozni. Oly sok buktató van, s oly pontatlan a kéz, mely a kést tartja.

Szóval, mit tegyünk, ha KÉT (vagy hatvanezer) ajtótartó famanót szeretnénk előállítani a minimális formai egyezés megfelelése mellett? Másoló- vagy CNC-eszterga a válasz. A videón látható, flexbe fogott körfűrészlap egy számítógép vezérelte bölcsőn nyugszik (bal oldalon láthatjuk a szorgalmasan dolgozó léptetőmotoros tengelyt). 

A következő videón a körfűrész-eszterga manuális változatát látjuk a mester narrációjával. Nagyoló és másolóeszterga funkcióban működik, de köztünk legyen szólva, instabilitása mellett veszélyesnek is tűnik. A többkilós forgó munkadarabok és kézi körfűrész nászából származó gépeknél jobb ha követjük az óvatos taktikát: bekapcsoljuk, aztán arrébb megyünk.

Még egy adalék a kisipari szerszámgépekről. Tudomásom szerint termelő tevékenységet vállalkozás keretében csak gyári, tanúsítvánnyal ellátott gépekkel lehet végezni. Munkabaleseti statisztikákat kellene elemezni, hogy ez a jogszabály megalapozott-e, vagy szerszámgépgyártó-bérencek népesítik be a mindenkori parlament széksorait, így gátolván a kisipar elterjedését. Épp csak ki nem írják, hogy 20 millió forint beruházás alatt ne is kezdj vállalkozásba. Mindenesetre a hirdetésekben látott kisipari gépek zöme ránézésre rendelkezik mindazon védőfelszerelésekkel, amivel az amúgy silány, derékszöget hírből sem ismerő gyártók termékein is láthatunk.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni. 
 

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek