AJÁNLÓ
 
09:21
2014. 01. 06.
A gépesítés, a különböző munkafolyamatok minél egyszerűbbé tétele mindig is (de az ipari...
A bejegyzés folyatódik
 
09:21
2014. 01. 06.
Olcsó 3D nyomtató Már közhelyszámba megy, hogy a 3D nyomtatás alapjaiban változtatja...
A bejegyzés folyatódik
 
09:21
2014. 01. 06.
Legutóbb bemutattam egy házi készítésű, számítógép vezérelte marógépet. Tervezőjét,...
A bejegyzés folyatódik
 
09:21
2014. 01. 06.
A sikerszériás termékek bemutatását kissé megszakítva intelmek következnek mindenki számára,...
A bejegyzés folyatódik
 
09:21
2014. 01. 06.
Gyakori kérdés a saját építésű szerszámgépek sorozat első része után: Mi az a CNC? Nem...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Zsenik otthon V.

Szinte mindenkinek, aki már látott faesztergát és felsőmarót külön-külön, megfordult fejében, hogy házasítva a kettőt, micsoda pompás csigavonalat lehetne fahengerekbe marni. A tokmány lassú forgása mellett a kés(maró)tartó egyenletes, oldalirányú mozgásáról kell pusztán gondoskodni. 

3_az_1_ben_faeszterga_3382866681.jpg

A gyakorlati kivitelezést ezen a hazai konstrukción látjuk. A puszta fotón kívül nem lelni róla több adatot.  Feltűnő az előállított munkadarab menetes fatengelyhez való hasonlatossága, ami a sima nútmaró alakjának köszönhető. A stábmaró (utánanéztem az Interneten, így hívják) tetején a kis golyóscsapágy akadályozza, hogy a hengert egy lépésben készre marjuk. Viszont egy kúp alakú marófejjel második lépésben talán sikerülhet a klasszikus koloniál stílust felidézni.

A videóban látjuk a megoldást komplexebb csiga megalkotására, mikor homlokmaró váltja fel a felsőmarót. Láthatóan sikeresebb anyagmegmunkálással, ám a háziipari lehetőségektől messze eltávolodott magasságokba emelve a kivitelezés költségvetését.

Itt figyeljük meg a megmunkálás-előkészítés tökéletességre törekvését, ahogy a nyersanyagot tartó bak felemelkedik és a tokmány középpontjára illeszti a munkadarab mértani közepét. Vége a jól-rosszul beikszelgetett hasábok korszakának, mikor vagy középre kerül az anyag, vagy nem. Ez persze akkor számít igazán, ha meghagyjuk a  korlát két végén a hasáb alakzatot. 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni. 
 Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek