AJÁNLÓ
 
09:00
2013. 12. 16.
A gépesítés, a különböző munkafolyamatok minél egyszerűbbé tétele mindig is (de az ipari...
A bejegyzés folyatódik
 
09:00
2013. 12. 16.
Olcsó 3D nyomtató Már közhelyszámba megy, hogy a 3D nyomtatás alapjaiban változtatja...
A bejegyzés folyatódik
 
09:00
2013. 12. 16.
Szinte mindenkinek, aki már látott faesztergát és felsőmarót külön-külön, megfordult fejében,...
A bejegyzés folyatódik
 
09:00
2013. 12. 16.
Legutóbb bemutattam egy házi készítésű, számítógép vezérelte marógépet. Tervezőjét,...
A bejegyzés folyatódik
 
09:00
2013. 12. 16.
A sikerszériás termékek bemutatását kissé megszakítva intelmek következnek mindenki számára,...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Zsenik otthon II.

Gyakori kérdés a saját építésű szerszámgépek sorozat első része után: Mi az a CNC? 
Nem szeretnék teret és időt foglalni a blog profiljába vágó hagyományos barkácstémák elől, de továbbiakban még többször elhangzik a Computer Numerical Controll (számítógépes számjegyvezérlés) betűszó és felburjánzott a tömegigény a fogalom tisztázására.

cnc2.jpgForrás: protostim.hu

A bonyolult, sorozatban gyártott fém alkatrészek gyártása a növekvő felvevőpiac miatt már korán problémákba ütközött. Precíziós öntéssel előállítani a termékeket drága lenne, egyedileg lassú és nehezen kivitelezhető. Viszont az emberi munkaerő teljesítménye sem egyenletes, ha pontosságot kívánunk, gondoljunk csak a szerdán gyártott autók minőségére. Másrészt nem lenne könnyű rábeszélni egy esztergályost, hogy napi 24 órán keresztül termeljen, változatlan pontossággal. Mi lenne, ha a gép kezelőjének mozdulatait eltárolnánk, és azok sorrendben történő visszajátszása (program) vezérelné a kezelőszerveket emberi közreműködés nélkül?

cnc3.jpgForrás: sulinet.hu

1808-ban egy francia feltaláló lyukkártyás szövőszéket tervezett. Ez a cserélhető adathordozó feltalálásának időpontja volt, egyben a Numerical Controll (NC: számvezérlés) megszületésének pillanata is. Rokon vonásokat fedezhetünk fel benne a gépzongorával vagy harangjátékkal. Természetesen finom, sok lépésből álló folyamatok vezérlésére nem volt alkalmas.

1949-ben vezérelt először számítógép szerszámgépet, ezt már Computer Numerical Controll, CNC névvel illetjük. Az első magyar gépet - NC marót - 1963. évben mutatták be. Azóta az iparág töretlen fejlődik a mechanikai-, de még inkább az elektronikai- és vezérlési technikákban. Az egyre olcsóbb elektronika és számítástechnika elérhetővé tette kisebb vállalkozások számára is a technológiát, míg programozásukat már szakközépiskolában is oktatják, tehát nem rakétatudomány. Felkapott és jól fizető szakma mind a gépkezelő, de még inkább a megmunkálást számítógépen megtervező technikusi munkakör. 

A CNC persze többről szól, mint a tengelyek pályavezérléséről. A megmunkálandó nyersanyag befogása, a gép kenése, fordulatszám-vezérlés, a szerszámok összeakadásának elkerülése, és sok más részlet is része a működésnek. Szoftveres értelemben ide számíthatjuk azt a konvertálást, ami a mérnök által megtervezett 3 dimenziós alakzat kialakítását a szerszámok mozgására átszámítja.

A videó bemutat egy CNC-gépes megmunkálást. Kapcsoljuk ki a mobilt és készítsünk elő popcornt, mint az Operaházban, hogy a balett előadáshoz méltóan koreografált vizuális élményt teljes mélységében befogadjuk, ahogy az érzékelők, szerszámfejek mozgása nyomán kialakul a végeredmény. Elképzelhetjük, mennyi idő kellene előállításához, ha minden szerszámcserét kézzel végeznénk és közben méregetni kellene a munkadarabot.

Ennyit dióhéjban a CNC-ről. Ezen a linken egy konkrét géptípus leírásán keresztül olvashatunk a témáról. Legközelebb a CNC videókon felajzott, saját gép építését - hirtelen ötlettől vezérelten - elhatározók várakozásait szeretném lehűteni, vagy legalábbis a kivitelezés elgondolkodtató árnyoldalait felvetni.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni. 

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek