AJÁNLÓ
 
05:00
2014. 02. 13.
Ritkán és nem szívesen hasogatok fémtárgyakat, mert hangos, veszélyes és büdös ténykedés,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 02. 13.
Nem titkolt szándákunk mai posztunkkal, hogy kedvet csináljunk a multiszerszámokhoz, úgy általában....
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 02. 13.
A légkalapácsot Amerikában jackhammernek, az angoloknál pneumatic drillnek nevezik....
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 02. 13.
Ott fejeztük be a múlt héten, hogy gyakorlatilag majdnem mindent tudunk már a körfűrészekről....
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 02. 13.
A körfűrész ötlete az 1920-as évek elején, egy ültetvényen dolgozó embereket figyelő...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A hét műtárgya: a furdancs

Reneszánszukat élik a kéziszerszámok. Amerikában komplett képzéseket tartanak hobbiasztalosoknak, elektromos fúrók helyett kézifúrókat, fűrészgépek helyett kézifűrészeket, csiszológépek helyett csiszolópapírt használva.

Nem véletlenül van az egyik legnevesebb szerszámgyártó kínálatában az alábbi pár szerszám:

(leevalley.com)

A fenti két szerszám és pár kiegészítő összértéke több mint 40.000 forint.

A furdancs U-alakú kézifúró. Használata egyszerű: a fúrószárat rögzítjük a csavaros befogatóban, ráhelyezzük a fára, az egyik kézzel erősen fogjuk a hátsó támasztékot, a másik kézzel pedig az U alakú nyél kinyúló részét forgatjuk körbe.

A furdancs használata rengeteg előnnyel jár:

  • pontos, talán még az elektromos fúróknál is könnyebb a fúrt felületre merőlegesen tartani
  • nem kell hozzá áram, akkumulátor
  • halk – lehet mellette rádiót hallgatni, de akár az éjszaka közepén, a lakótelepi lakás második emeletén is használhatjuk
  • fúrószár helyett használhatunk bittartót is, ezzel kompatibilissé válik a modern kiegészítőkkel is, lehet vele pl. csavart behajtani
  • elnyűhetetlen – vannak 2-300 éves elektromos fúrók? Naugye.

 

Ezek mellett az előnyök mellett elhalványul az egyetlen hátrány: lassabb és gyengébb, mint egy elektromos fúró. Ráadásul valószínűleg ezt nem kéri kölcsön a szomszéd.

 

Furdancsot, az U-alakú kézifúrót már a XV. században is használtak, de a XIX. századra fejlődött ki az a változata, ami a mai kivitelekkel szinte teljesen megegyezett. Az évszázadok során folyamatosan az alap szerszámkészlet részét képezte:

 

Az utolsó kép egy 150 oldalas, 1816-ban készült szerszámkatalógus reprintjéből való, egy utazó kereskedő ez alapján vette föl a rendeléseket a mesteremberektől.

A fúrószárakat eleinte csavarral rögzítették, később a könnyebb használhatóság érdekében szárnyas csavart használtak, majd a mai fúrógépekhez hasonló, spirálmenetes tokmányt kaptak.

Már több mint 200 éve vannak racsnis furdancsok is, természetesen állítható iránnyal. Ez szűk helyeken nagyban megkönnyíti a munkát.

 

A forgatásra szolgáló markolat eleinte fix volt, majd elterjedtek a forgó nyelű kivitelek is. Ez a markolat – és általában a hátsó támaszték gombja is - gyakran értékes fa alapanyagból készült.

Adódik a kérdés, hogy mennyire hatékony a munka a furdanccsal: egyrészt erősebb, mint a másik elterjedt kézifúró, ami fogaskerekes áttétellel működik:

 

Másrészt az ún. Auger-fúró kialakítása olyan, hogy belevájja magát a fába, a furdancs nyomásához nem kell jelentős erőt kifejteni.

 

 

Néhány példa a speciális kivitelű furdancsokra:

Ezeknek a nyele még fából készült, fém merevítéssel.

Ennek a nyélkialakítása olyan, hogy egyszerre mindkét kézzel tudjuk forgatni.

 

Sarokfurdancs.

Furdancs állvány.

A fenti kép kedvcsináló egy a videóhoz (rákattintva megnyílik), amiből rengeteg mindent meg lehet tudni a furdancsokról (az első másfél perc csak bohóckodás): hogyan fúrnak Auger- és Forstner-fúrókkal, mire érdemes figyelni, ha használt furdancsot szeretnénk vásárolni, stb. Érdemes megnézni a második részt is.

A hét műtárgyait a Netszerszámtól kunyizzuk

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek