AJÁNLÓ
 
10:00
2013. 08. 15.
Bútorlapból készült bútorok általánossá válásával együtt terjedtek el az ilyen bútorok...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2013. 08. 15.
A posztunk címe lehetett volna az is: 'A csomók alkonya'. Azt gondoljuk, nem csak a barkácsoló...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2013. 08. 15.
Az őszi avarhullással együtt jár néhány speciális szerszám. A lombfúvókról már volt...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2013. 08. 15.
Mai műtárgyunk egy igazán különleges kis szerszám. Gyerekkoromban még nem tudtam, hogy létezik...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2013. 08. 15.
A kaparásról, mint munkafolyamatról volt már szó a feszítővasaknál, természetesen...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A hét műtárgya: a dugóhúzó

Nemrégiben a sörnyitóról írtunk. De persze sokan vélik úgy, hogy igazi nemzeti italunk a bor, ezért most a dugóhúzót vesszük szemügyre. Végül is a bor épp olyan munkavédelmi ital mint a sör, és véleményünk szerint beltérben végzett, finomabb, precízebb munkákhoz sokkal jobban passzol.

dugó4.jpg

A dugóhúzó használatához elsősorban dugóra van szükség. A koronás söröskupakhoz hasonlóan ez a találmány sem létezik az idők kezdete óta, bár a parafa dugót már az ókorban is használtak. A több ezer évvel ezelőtti egyiptomi sírokban megtalált amforákat már parafából készült dugóval zárták le.
Az igazi áttörést a parafa használatában Dom Perignon felfedezése hozta. A Hautvillers-i Apátság ferences szerzetese – akinek az első habzóbor készítését tulajdonítják – megfigyelte, hogy a keményfából készült kúp alakú dugó – amit az akkoriban szokásos olajjal átitatott textillel készült lezárások helyett kezdtek alkalmazni - nem zárja jól a benne lévő habzóbort, ezért sok próbálkozás után lecserélte azt egy parafából (pontosabban a parafa kérgéből)  készültre. Később ezt a technikát vették át a híres Ruinart és a Möet et Chandon családok is az 1730 –as években.

A borral való kereskedés terjedésével és a parafa dugóra való egyre nagyobb igény miatt a jó minőségű dugók forgalma ugrásszerűen megnőtt. A parafa 1750-ben lépett igazán piacra, ekkor nyitották meg ugyanis az első parafa dugó gyárat Portugáliában, és ezzel kezdetét vette a paratölgyfa ipari feldolgozása, a borászatba való bekapcsolódása és attól való függősége. Portugália a mai napig a legnyagyobb parafa termelő ország.  (A föld 2,2 millió hektár parafa erdejének 30%-a Portugáliában található.)

A minőségi dugók egyben készülnek tömör parafa kéregből, de a termelés túlnyomó többségét a parafa kéreg őrleményéből sajtolt dugók adják.

Az utóbbi években egyre inkább teret hódítanak a szintetikus anyagokból készült dugók is. Ezek színben és texturában hasonlóak az igazi parafa dugókhoz. Először csak az olcsóbb termékeknél kezdték használni ezeket, de a legújabb hírek szerint a bortermelés növekedésével a parafa ültetvények már nem tudnak lépést tartani, ezért várhatóan a prémium borfajták esetében is egyre nagyobb teret fognak hódítani a műanyag dugók.

Most pedig nézzük a dugóhúzó szerkezetet. Millió féle van ezekből is. A működési elv persze egyszerű, a dugóba betekerünk egy acélból készült spirált, majd ezzel kihúzzuk a dugót. A szakértők fontosnak tartják, hogy a dugóhúzó kialakítása valóban spirál legyen, nem facsavar-szerű menetes megoldású.

dugó5.jpg

A képen baloldalt az ajánlott kialakítás, jobboldalt a kevésbé szerencsés.

Dugóhúzó manapság már szinte minden bicskán található. A számunkra oly kedves multiszerszámok esetében azonban a dugóhúzó csak elvétve fordul elő. Persze a neten egy sereg videó szól arról, hogyan lehet pótolni ezt a funkciót, a kés pengéje vagy egy facsavar és a fogó használatával…

Mint írtam, szerencsére a világ tele van jópofa és roppant célszerű nyitóeszközökkel:

Van például motorosoknak ajánlott verzió:

dugó1.jpg

Vagy a steampunk szerelmeseinek kitalált gépesített verzió:

dugó2.jpg

Ez pedig a cikk elején is mutatott valódi furdancs megoldás. Igazi gyári kiegészítő, több géptípushoz is létezik. Mondom hogy védőital...

dugó3.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek