AJÁNLÓ
 
10:50
2013. 03. 14.
Bútorlapból készült bútorok általánossá válásával együtt terjedtek el az ilyen bútorok...
A bejegyzés folyatódik
 
10:50
2013. 03. 14.
A posztunk címe lehetett volna az is: 'A csomók alkonya'. Azt gondoljuk, nem csak a barkácsoló...
A bejegyzés folyatódik
 
10:50
2013. 03. 14.
Az őszi avarhullással együtt jár néhány speciális szerszám. A lombfúvókról már volt...
A bejegyzés folyatódik
 
10:50
2013. 03. 14.
Mai műtárgyunk egy igazán különleges kis szerszám. Gyerekkoromban még nem tudtam, hogy létezik...
A bejegyzés folyatódik
 
10:50
2013. 03. 14.
A kaparásról, mint munkafolyamatról volt már szó a feszítővasaknál, természetesen...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A hét műtárgya - A fázisceruza

Rögtön az elején leszögezném, hogy bár műszaki végzettségem van, az áramhoz mindig hülye voltam, tehát kommenteléskor ne kíméljetek. Mai főhősünk egy igen egyszerű szerkezet. Kisebbek kedvéért a fázisceruza nem rajzolásra való, és inkább egy csavarhúzóhoz hasonlít, mint ceruzához. Gyerekkoromban nyilván csavarozásra is használtam, apám legnagyobb örömére. Egyszerűen megfogalmazva, a fázisceruza arra való, hogy kiderítsük, van-e a vezetékben áram. Van nekem egy sógorom, aki egy felújítás alkalmával azzal ejtett ámulatba, hogy kézzel nézte meg, hogy melyik vezetékben van áram. Később megtudtam, hogy bizonyos körökben ez egy igen kedvelt sport. Most olvassátok el az alábbi, piros betűs részt!

Soha ne próbáljátok kézzel ellenőrizni a fázist! Életveszélyes!

fazisceruza.jpg


Bizonyára sokan hallottátok az áramütés veszélyeiről szóló tragikomikus tanmesét a betonkeverő, a kőművestanonc és a lapát esetéről. Alapesetben a szabály az, hogy áramütéskor az áramütöttet a lehető legrövidebb időn belül ki kell szabadítani az áramkörből. A történet szerint egy építkezésen a mesternek homok ment a cipőjébe, amit egy betonkeverőbe kapaszkodva próbált meg kirázni a lábbelijéből. A kőművestanonc ezt messziről látva azt hitte, hogy a mestert épp az áram rázza. Nem sokat teketóriázott: vitte a lapátját és a tanultak szerint "kiszerelte" a mestert az áramkörből, a lapáttal a karjára mért ütés segítségével. A mesternek nem volt őszinte a mosolya, amikor az inas szilánkosra törte a karját. Egyszóval az áram, több szempontól is veszélyes lehet.

 A fázisceruza nem egy kimondottan bonyolult szerkezet. A valóban leginkább csavarhúzónak kinéző eszköz nyelébe egy nagy értékű ellenállást és egy úgynevezett kisülési csövet építenek, sorba kötve. A sorba kötött kütyük egyik vége a csavarhúzó résszel, a másik pedig egy fém lezárókupakkal, vagy csavarral érintkezik. Ezt olykor kiegészítik fémcsipesszel. Ez tehát az alapkonstrukció. Működtetése sem túl bonyolult. A csavarhúzó részt a vezetékhez érintve és a zárókupakot megfogva a kisülési cső vöröses színben kezd pompázni. Persze csak akkor, ha a vezeték áram alatt van. Az alábbi videón megnézhetitek, hogy miként működik a fázisceruza.


Természetesen a fáziskeresés tudománya nem merül ki a fázisceruza használatában. A témáról ITT olvashatok bővebben. A villanyszerelés és fáziskeresés tárgykörében pedig semmiképp ne menjünk el szó nélkül a Krétakör Fekete ország című darabjának idevágó jelenete mellett. 

Fáziskereséshez természetesen az AC/DC High Voltage című albumát ajánlom. Meg amúgy is. Kellemes keresgélést!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

 

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek