AJÁNLÓ
 
10:00
2013. 11. 21.
Bútorlapból készült bútorok általánossá válásával együtt terjedtek el az ilyen bútorok...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2013. 11. 21.
A posztunk címe lehetett volna az is: 'A csomók alkonya'. Azt gondoljuk, nem csak a barkácsoló...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2013. 11. 21.
Az őszi avarhullással együtt jár néhány speciális szerszám. A lombfúvókról már volt...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2013. 11. 21.
Mai műtárgyunk egy igazán különleges kis szerszám. Gyerekkoromban még nem tudtam, hogy létezik...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2013. 11. 21.
A kaparásról, mint munkafolyamatról volt már szó a feszítővasaknál, természetesen...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A hét műtárgya: a lombfúvó

toro-1.jpg

A legenda szerint a lombfúvó eredetileg egy permetező gép volt. Ám a gyártó azt vette észre, hogy a felhasználók a vegyszeradagolót rendszeresen eltávolítják a gépből, és csak fújásra használják. A gyártók pedig olyanok, hogy meglátják a piaci rést, ha az páros lábbal ugrál előttük, úgyhogy a 90-es évekre már csak Amerikában évente közel 1 millió darabot értékesítettek a lombfúvóból.

toro.jpg

A szerkezet maga nem túl bonyolult: kell egy ventilátor, és kell egy cső, amin keresztül a ventilátor fújja a levegőt. Kell még egy motor, ami hajtja a ventilátort, meg egy fogantyú, hogy cipelni lehessen a készüléket. Ehhez képest egy lombfúvó ára nagyjából a 10.000 és 200.000 forint között van valahol, vagyis lehet ezt-azt variálni a körítésen.

scirocco-1.jpg

A lombfúvó használata egyszerű: bekapcsoljuk a gépet, ráirányítjuk a földön heverő avarra, és egy kupacba fújjuk. Nem kell feltétlenül kertben gondolkodni, hasznos lehet teraszon, autóbeállón, járdán is. Ha összetereltünk egy adagot, akkor már könnyen belerakhatjuk zöldhulladékos zsákba, vagy komposztálhatjuk.

bandd.jpg

Technikailag nincs nagy különbség a szívás és a fújás között, ezért már az alsó árkategóriában is kaphatunk többfunkciós gépet: a fújást átkapcsolva szívásra egy zsákba gyűjthetjük a faleveleket és az egyéb kerti hulladékokat.Ezt az átállítást ma már a legtöbb gyártónál egy kapcsoló használatával meg lehet ejteni, nincs szükség szerszámokra.

scirocco-2.jpg

Mivel a falevelek elég rosszul tömörülnek, sok helyet foglalnak, ezért a zsákos, lombszívó funkcióval felszerelt készülékek általában rögtön szecskázzák is a hulladékot. Így, feldarabolva, nagyjából tizedakkora helyet foglal a levél, mint ömlesztve (profi gépeknél ez az arány még nagyobb lehet, akár 18-szoros is).

shredder.jpg

 

Választhatunk kivezető csövel felszerelt kivitelt is, így nem kell bajlódni a zsákkal:

bandd3.jpg

Hogyan válasszunk lombfúvót?

Az első vízválasztó, hogy milyen motor hajtsa a ventilátort: elektromos vagy benzines? Ha elektromos, akkor vezetéken vagy akkumulátoron keresztül tápláljuk? Ha benzines, akkor két- vagy négyütemű motort szeretnénk?

A vezetékes lombfúvók korlátozottan mobilisak, de kisebb kerthez, a fűnyíró kábelével használva még mindig vonzó alternatívái a gereblyének. Az akkus gépek – hála az akkumulátorok utóbbi pár évben történt gyors fejlődésének – sokkal kényelmesebbek, és az akár fél órás működési időnek köszönhetően nem is kell különösebb kompromisszumot kötnünk. Ezek a gépek általában 2-5kg között vannak, egy 5kg-ostól fél óra alatt el lehet fáradni rendesen.

makita-4-utem.jpg

A benzinmotoros lombfúvóknál a kétüteműek az elterjedtebbek, de a károsanyag-kibocsátás miatt lassan terjedőben vannak a négyüteműek. Két előnyük is van az elektromosokhoz képest: hosszabb üzemidő, és nagyobb elérhető teljesítmény. Hátrányuk viszont a nagyobb zaj (a benzinesekhez gyakran ajánlott a fülvédő), a motor beindítása nem egy gombnyomással történik, mint az elektromosoknál, és pepecselni kell az üzemanyaggal.

husqvarna-berantas.jpg

A tömeggel kapcsolatosan azt érdemes tudni, hogy a legkönnyebb lombfúvók elektromosak, a közepes súlycsoportban egyaránt vannak elektromosak és benzinesek, a legnehezebbek pedig mind benzinesek.

Jellemző adat még a kifújt levegő sebessége és volumene. A sebesség a 150km/h-tól akár 300km/h-ig is tarthat, ez azonban csak a térfogatáram adattal együtt lehet iránymutató. Ráadásul nagyon sokat számít a kifújó cső geometriája is, az viszont csak gyakorlatban derül ki, hogyan tereli a leveleket a gép. Érdemes arra is odafigyelni, hogy sok esetben több teljesítményfokozatban is használható a gép. A száraz falevelek begyűjtése a gyepről nyilván sokkal kisebb teljesítményt igényel, mint az eső után a kocsibejáróra ragadt katyvasz felszedése. Ha állítható a sebesség, akkor a könnyebb munkáknál kisebb fogyasztással is számolhatunk.

A lombfúvók teljesítménye már képről is elég jól felmérhető, a kisebb, rövidebb csövű gépek inkább a kisebb kertekhez valóak.

scirocco-3.jpg

Egyes nagyobb darabok csövének a végére kis kerekeket szerelnek, hogy meg lehessen támasztani a földön.

 

echo.jpg

A felső kategória a Ghostbusters kivitel, ezek a hátra szíjazható masinák a legerősebb, legnehezebb gépek.

 

husqvarna-hatizsak.jpg

 

 Ezeknél azért vigyázzunk, nehogy így járjunk:

A hét műtárgyait a Netszerszámtól kunyizzuk
netszerszam_logo.jpg


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek