AJÁNLÓ
 
10:00
2013. 07. 18.
Bútorlapból készült bútorok általánossá válásával együtt terjedtek el az ilyen bútorok...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2013. 07. 18.
A posztunk címe lehetett volna az is: 'A csomók alkonya'. Azt gondoljuk, nem csak a barkácsoló...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2013. 07. 18.
Az őszi avarhullással együtt jár néhány speciális szerszám. A lombfúvókról már volt...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2013. 07. 18.
Mai műtárgyunk egy igazán különleges kis szerszám. Gyerekkoromban még nem tudtam, hogy létezik...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2013. 07. 18.
A kaparásról, mint munkafolyamatról volt már szó a feszítővasaknál, természetesen...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A hét műtárgya: a porszívó

„Ahol fát vágnak, ott hullik a forgács."

ipari-porszivo_1.jpg

A porszívó a legjobb példa arra, hogy az ipari szerszám nem attól ipari, hogy erősebb.

Manapság a boltokban kapható otthoni használatra gyártott porszívók brutálisan erősek, simán felszedik a szőnyegpadlót, egyes modellek ráadásul úgy, hogy kis túlzással azt se lehet hallani, hogy be vannak-e egyáltalán kapcsolva, csak valamiért nem lehet felemelni a szívófejet a földről. Teszik mindezt az ipari porszívók beugró árának kb. feléért.

Mit tudnak akkor az ipari porszívók?

Általában az alábbiakat kapjuk a magasabb árcéduláért cserébe:

  • Nagyobb kerekek, erősebb tengelyek: egy építkezésen nem a küszöb jelenti a legnagyobb leküzdendő akadályt. Ugyanezen okból gyakran odafigyelnek arra a gyártók, hogy a gép súlypontja (tehát lényegében a motorja) alacsonyan legyen.
  • Nagyobb tartály, hosszabb kábel és szívócső: sokat lassít a munkán minden megállás, legyen az akár új dugaljba átrakás, akár tartályürítés. A szívócső ráadásul gyakran antisztatikus, vagyis használat közben nincs statikus feltöltődés.
  • Szállíthatóság: blokkolható kerekek, kikötési pontok, a házon kialakított hely a szívócsőnek, és az elektromos vezetéknek.
  • Száraz és nedves szennyeződés eltakarítása: általában másmilyen szűrőt használnak a kétféle szennyeződés eltakarításához. A felszívott folyadék mennyiségét minden esetben figyeli az automatika, tele tartálynál kikapcsol a szívás.
  • Porzsák nélküli működés: a műanyag tartályban gyűlik a kosz, mintha egyből egy szemeteskukába porszívóznánk.
  • Fújó funkció: festések gyors szárításához.
  • Öntisztító filter: az első, belépő filter gyorsan eltömődhet ha nagyobb szemcséjű szemetet takarítunk. Ennek megelőzésére az ipari porszívók bizonyos időközönként jellegzetes kattanó hang kíséretében leporolják a filtert.
  • Elosztó: a porszívó hosszú elektromos vezetéke révén akár hosszabbítóként is funkcionálhat.

És természetesen nehezek.

A fenti rövid felsorolás után bővebb kifejtést érdemel két tulajdonság. Történetesen mindkét dolog alapvetően munkavédelmi vonatkozású, érdemes őket komolyan venni.

furo-elszivo-3.jpg

Elszívó funkció

A csiszolók, fúrók, fűrészek használata rengeteg porral, forgáccsal jár. A szerszámokat kezelő munkás szempontjain kívül gondolhatunk arra is, hogy sok felújítás és munka lakott térben történik, és a füst meg a por nem áll meg egy becsukott ajtónál. Ezért kényelmi szempontból sem mindegy, hogy a munkát végző szakember beruházott-e megfelelő eszközparkba. Az ipari porszívók már alsó-közép kategóriában kínálják azt a szolgáltatást, hogy az erre felkészített szerszámokhoz kapcsolva rögtön elszívják a keletkező port. Egyúttal közös ki-be kapcsolással is üzemeltethetőek.

Érdemes megemlíteni, hogy a faforgács, fapor nagy koncentrációban robbanásra hajlamos, ezért mindenképpen gondoskodni kell ilyen munkáknál a megfelelő elszívásról.

furo-elszivo-1.jpg

festes-elszivo.jpg

Fejlett szűrési technika

Az ipari porszívók szűrési teljesítményét három osztályba sorolják, ez mutatja meg, hogy a porszívón átmenő levegőt mennyire alaposan szűri meg. A három osztályt az L, M és H betűkkel jelöljük, az L a legkisebb, a H a legnagyobb szűrőképességű.

Az L osztály a normál munkafeltételekhez, az M osztály az ásványi eredetű és fa  megmunkálással járó porhoz, a H pedig a karcinogén hatású porszemcsékhez ajánlott. A betűjel általában megjelenik a készülék elnevezésében is. A magasabb osztályok megkövetelik a speciális szűrők használatát.

Örömteli, hogy egyre elterjedtebb a HEPA-filter használata a háztartási porszívóknál is, ami a lehető legiparibb eredetű: az atombomba kifejlesztésénél szükség volt egy hatékony szűrőrendszer kialakítására, hogy megakadályozza a radioaktív szemcsék szétszóródását.

Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy noha a házi porszívók szűrői lehetnek akármilyen jó minőségűek, az ipari porszívóknál a komplett rendszerre vonatkozik az előírás, a szívócsőre, a porzsákra és a házra is, nem kerülhet ki por valamelyik csatlakozásnál.

A porszívó ereje

A háztartási porszívóknál még lehet hűházni azon, hogy 2000W-os, a katalógusokban is szeretik ezt feltüntetni a teljesítmény sorban, az ipari gépeknél viszont gyakran csak mellékesen használják ezt a számot. A felvett teljesítmény (amit általában ez a szám jelent) ugyan egy márka termékcsaládján belül jelenthet bizonyos arányszámot, másra nem igazán jó. Viszont a rendes háztartási porszívók adatlapján is fel szokták tüntetni (ipari eszközöknél pedig mindig megtalálható), hogy milyen vákuumot tud létrehozni (Pascalban vagy milli-barban mérve), illetve hány liter levegőt tud átszívni másodpercenként.

Végül néhány érdekesség a porszívók világából

Egyes gyártók, akik rendelkeznek saját tárolódoboz termékcsaláddal, készítenek olyan kialakítású porszívókat, amik kompatibilisek ezekkel a dobozokkal:

doboz.jpg

Természetesen van akkus ipari porszívó is (az akku a gyártó többi akkujával kompatibilis):

akkus-porszivo_1.jpg

Közeli rokonságban állnak a porszívókkal a forrasztástechnikában használt elszívórendszerek:

forrasztas_1.jpg

A hét műtárgyait a Netszerszámtól kunyizzuk
netszerszam_logo.jpg


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek