AJÁNLÓ
 
10:56
2013. 02. 07.
Bútorlapból készült bútorok általánossá válásával együtt terjedtek el az ilyen bútorok...
A bejegyzés folyatódik
 
10:56
2013. 02. 07.
A posztunk címe lehetett volna az is: 'A csomók alkonya'. Azt gondoljuk, nem csak a barkácsoló...
A bejegyzés folyatódik
 
10:56
2013. 02. 07.
Az őszi avarhullással együtt jár néhány speciális szerszám. A lombfúvókról már volt...
A bejegyzés folyatódik
 
10:56
2013. 02. 07.
Mai műtárgyunk egy igazán különleges kis szerszám. Gyerekkoromban még nem tudtam, hogy létezik...
A bejegyzés folyatódik
 
10:56
2013. 02. 07.
A kaparásról, mint munkafolyamatról volt már szó a feszítővasaknál, természetesen...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A hét műtárgya - A ráspoly

Mai főhősünk egy igazi rosszfiú a reszelők között. Fajtársaihoz képest óriási fogakkal rendelkezik, melyek határozott megjelenést és tekintélyt kölcsönöznek neki. Ha jól emlékszem, akkor hallottam egyszer egy olyat, hogy "nem minden reszelő ráspoly, de minden ráspoly reszelő". Egyszerűbben: a ráspoly a reszelők "családjába" tartozik, mégis egy külön "kasztot" alkot. Ráspoly elnevezés a német "raspel" szóból ered, de angol nyelvterületen is a "rasp" kifejezéssel illetik ezt a nagyszerű szerszámot.

felkerek raspoly.jpg

A ráspolyt leginkább famegmunkálás során használják. Én is így tettem annak idején, még gyerekkoromban. Ezt a tevékenységet a nagymamám hokedlije bánta. Szerencsére az ülőalkalmatosság elég nagy és strapabíró volt ahhoz, hogy még azelőtt kivégezzem, hogy felnőnék. Egyéb esetben kérdés nélkül álltam volna neki az ajtófélfáknak.

raspolyok2.jpg
Keresztmetszete szerint a ráspoly lehet lapos, félkerek és kerek.

A ráspolyt hagyományosan kovácsolással készítik, ezután vágják bele a fogakat. Régebben kézimunkával, ma már géppel. A ráspoly és a reszelő közötti különbséget jól szemlélteti az alábbi a fotó, melyet csak nektek loptam ide.

raspoly_vs_reszelo.jpg

A ráspoly, "óriási" fogainak köszönhetően, viszonylag nagy mennyiségű anyagot tud eltávolítani a munkadarabból. Meglehetősen durva felületet hagy maga után, ekkor jöhet a csiszolóvászon, majd a még finomabb csiszolópapír (smirgli). A fent említett háromféle kialakítás mindegyikéből érdemes tartani egyet otthon. Ha csak egyre van keret, akkor én a félkerek kialakítást választanám. Létezik cserélhető pengéjű ráspoly is, hosszútávon talán ez az optimális megoldás.

fogak_raspoly.jpg

Fontos megjegyezne a ráspollyal kapcsolatban, hogy használatkor csak egy irányban, előre felé reszeljünk vele. Visszafelé húzva ugyanis igencsak kopnak a kis fogacskák. Hogy miként használjuk a ráspolyt, abban az alábbi videó lehet segítségetekre. Azt jól látom, hogy egy patát reszel a srác?

Kis színes információ, hogy egykoron létezett Csepelen egy "Topits Venczel és Fiai Első Magyar Spezial Ráspoly és Reszelőgyár". Ennek történetét ITT olvashatjátok el.

Kellemes ráspolyzást!

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek