AJÁNLÓ
 
05:00
2014. 06. 19.
Bútorlapból készült bútorok általánossá válásával együtt terjedtek el az ilyen bútorok...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 06. 19.
A posztunk címe lehetett volna az is: 'A csomók alkonya'. Azt gondoljuk, nem csak a barkácsoló...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 06. 19.
Az őszi avarhullással együtt jár néhány speciális szerszám. A lombfúvókról már volt...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 06. 19.
Mai műtárgyunk egy igazán különleges kis szerszám. Gyerekkoromban még nem tudtam, hogy létezik...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 06. 19.
A kaparásról, mint munkafolyamatról volt már szó a feszítővasaknál, természetesen...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A hét műtárgya: a talicska

A talicskáról az első élményem, az amikor a nővérem, a még járásképtelen öccsét, azaz engem megtalicskáztatott. Tudjátok, ez az a játék amikor az egyik embernek, aki a talicska, a kezén kell járnia, miközben a másik fogja a lábát. Ennek az akciónak a nyoma, ma is ott virít a homlokomon. A küszöböt találtam el, szüleim legnagyobb örömére. Legközelebb trágyahordás közben találkoztam a talicskával, ekkor már egy igazival. Rögtön egymásba szerettünk. Lássuk, mit is érdemes tudni erről a szállítóeszközről.

talicska2.jpg

Az, hogy a talicska mire való, nem hiszem, hogy túlzott magyarázatra szorulna. Tetszés szerinti dolgokat lehet vele "A" pontból "B" pontba juttatni. Leginkább építkezésen, kerti munka során használatos, de látni fogjátok, hogy kreatív elmék más területen is hasznosítani tudják.

A talicskának alapból két formája létezik. Az egyik tulajdonképpen a kerékkel felszerelt saroglya. Ennek hordozófelülete "sík"  és rendszerint vesszővel fonták be. Trágyát, követ, építőanyagot, széna- és szalmakötegeket, rőzsét stb. mozgattak vele.

saroglya.jpg

A másik típus, az annak idején leginkább kubikusok által használt kerekes deszkaláda. Én ezt nevezném a ma is ismert talicska közvetlen ősének. Praktikus teherhordóeszköz lévén, széles körben elterjedt.
Ennek a remek logisztikai eszköznek az idők során sokféle elnevezése született: talyiga, furik, taliga. A talicska kétkerekű változatát kordénak is hívják. Az eszköz helyes használatáról ITT nézhettek meg egy kisfilmet.

Most pedig lássuk a finomságokat. A talicska egyesekben felébresztette a versengés ősi vágyát, mások pedig a testgyakorlás eszközeként tekintenek rá. A talicskázás szerelmesei 2001 óta minden évben a Baranya megyei Hosszúhetényben gyűlnek össze, hogy a Talicskaolimpián mérjék össze tudásukat. Mások talicskatrükkökkel múlatják idejüket. Erre remek példa az alábbi videó.

Alább pedig néhány példa arra, hogy miként válik a talicska közlekedési eszközzé. A videót ki ne hagyjátok.

bicikli-talicska.jpg

Természetesen a motorizálásra is találunk példát:

Sőt, ma már azok sem kell nélkülözzék a talicskahasználatból származó előnyöket, akik munkájuk vagy életmódjuk miatt ebből korábban kimaradtak:

Szeressük tehát a talicskát, mert bár nem mai találmány, de napjainkban is nélkülözhetetlen eszköz.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek