AJÁNLÓ
 
11:18
2012. 12. 20.
Bútorlapból készült bútorok általánossá válásával együtt terjedtek el az ilyen bútorok...
A bejegyzés folyatódik
 
11:18
2012. 12. 20.
A posztunk címe lehetett volna az is: 'A csomók alkonya'. Azt gondoljuk, nem csak a barkácsoló...
A bejegyzés folyatódik
 
11:18
2012. 12. 20.
Az őszi avarhullással együtt jár néhány speciális szerszám. A lombfúvókról már volt...
A bejegyzés folyatódik
 
11:18
2012. 12. 20.
Mai műtárgyunk egy igazán különleges kis szerszám. Gyerekkoromban még nem tudtam, hogy létezik...
A bejegyzés folyatódik
 
11:18
2012. 12. 20.
A kaparásról, mint munkafolyamatról volt már szó a feszítővasaknál, természetesen...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Bár manapság már inkább villanyégőkkel kölcsönzőnk megfelelő megvilágítást a karácsonyfának, akadnak sokan, akik inkább az analóg megoldást választják és gyertyával díszítik fájukat. A csillagszóró pedig nem nagyon helyettesíthető elektromos készséggel. Évről évre hallani lángoló karácsonyfákról a hírekben. Egy szó, mint száz: nincs lehangolóbb annál, amikor éneklés, vagy ajándék bontogatás közben lángra kap a fa. Apropó: ide kattintva is lángoló karácsonyfát találtok, de ennek azért lehet örülni, még holnapig.

Ettől a látványtól elkedvetlenedik az ember

Úgy gondoltam, hogy a fentiek okán emlékezzünk meg néhány tűzoltásra alkalmas eszközről. Nézzük!

Először "néhány" szóban a tűzoltásról, úgy általában. Úgy ide loptam nektek a Debreceni Egyetem idevágó passzusát, mint a sicc.

A tűzoltó készülékek fajtái és használatuk.
A munkahelyek közelében mindenhol találunk kézi tűzoltókészülékeket. A feladatuk
az, hogy a nem nagy kiterjedésű, kezdődő tüzeket a dolgozók el tudják oltani. Ehhez azonban
ismerni kell a kézi tűzoltó készülékek üzembe helyezésének módját.
Az oltóanyag szempontjából az alábbi készülék fajtákat lehet megkülönböztetni
- porral oltó
- vízzel oltó
- széndioxiddal oltó
- habbal oltó
A készülékekben különböző mennyiségű oltóanyag van 2-12 kg között. Általában 6 kg töltetű készülékeket használnak. A 6 kg-os porral oltó készülék teljes súlya 9 kg. A 2-3 kg-os készülékeknél figyelembe kell venni, hogy csak kis tüzek oltására alkalmasak. Minden készülék tulajdonképpen egy henger alakú tartály, amihez háromféle működtető fej csatlakozhat: nyomókaros fejszelep, beütőszeges fej és pisztolyszelepes működtető fej. A készülékek üzembe helyezéséhez először a biztosító elemet kell eltávolítani. A nyomókaros fejszelepnél ez egy olyan távtartó a karok között, ami megakadályozza, hogy a készülék a használaton kívül, véletlenül működésbe jöjjön. A pisztolyszelepes készüléknél a billentyű mozgását egy szög akadályozza, ezt kell először eltávolítani. A beütőszeges készülékek belsejében a hajtógáz egy külön kis palackban van. Ezt a palackot kell a beütő szeggel kilukasztani. Először a beütő gomb alatt levő biztosító villát kell a rajta levő karika segítségével kirántani. Minden tűzoltókészülék tartályán fel van tüntetve az üzembe helyezés módja.
A tűzoltókészülékeknek mindig üzemképes állapotban kell lennie. A belenyomott gázos készülékeken kis műszer jelzi, hogy a készülék belsejében a nyomás nem csökkent-e a megengedett érték alá. Általában a kézi tűzoltókészülékeket 40 °C felületű hőmérsékleten elhelyezni, vagy huzamosan tartó napsugárzásnak kitenni nem szabad. A kézi tűzoltókészülékek használatánál figyelembe kell venni azt, hogy oltókapacitásuk korlátozott. Egy 6 kg-os poroltó készülékkel 2-1,4 m2 lángfelületű tüzet lehet eloltani. Ha a keletkezett tűz ennél lényegesen nagyobb (a lángfelület nagyobb, mint egy szoba) bízzuk az oltást a tűzoltókra. A kézi tűzoltókészülékek ideális oltóhatásukat meghatározott távolságból fejtik ki. Ez a távolság 2-3 m között van, tehát ilyen távolságra kell a tüzet oltáskor megközelíteni.
A por és a halon oltóhatását a lángban fejti ki, ezért a készüléket oda irányítsuk. A hab és a széndioxid az égő felületet kell hogy betakarja. A tűzoltást folyamatosan kell végezni addig, amíg ki nem alszik a láng. A kézi tűzoltókészülékek működési ideje 10-15 másodperc. Félbe hagyott oltás után nagyon hamar az égész terület újra lángba borul. Több készülék
használata esetén előnyösebb azokat egyszerre használni, mint egymás után.

Találtam két remek videót, még a múlt századból, melyek igen részletesen feldolgozzák a témát.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek