AJÁNLÓ
 
09:25
2013. 01. 10.
Bútorlapból készült bútorok általánossá válásával együtt terjedtek el az ilyen bútorok...
A bejegyzés folyatódik
 
09:25
2013. 01. 10.
A posztunk címe lehetett volna az is: 'A csomók alkonya'. Azt gondoljuk, nem csak a barkácsoló...
A bejegyzés folyatódik
 
09:25
2013. 01. 10.
Az őszi avarhullással együtt jár néhány speciális szerszám. A lombfúvókról már volt...
A bejegyzés folyatódik
 
09:25
2013. 01. 10.
Mai műtárgyunk egy igazán különleges kis szerszám. Gyerekkoromban még nem tudtam, hogy létezik...
A bejegyzés folyatódik
 
09:25
2013. 01. 10.
A kaparásról, mint munkafolyamatról volt már szó a feszítővasaknál, természetesen...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A hét műtárgya - Az imbuszkulcs

Fel szeretném hívni fiatalabb olvasóink figyelmét arra, hogy az imbuszkulcsnak semmi köze Harry Potterhez. Ami abban a filmben szerepel az a "zsupsz"-kulcs, és egészen másra való, mint mai főszereplőnk. A már sokat emlegetett idevágó szakképzésem során az egyik legmisztikusabb kifejezés a "belső kulcsnyílású csavar" elnevezés volt. Ez nekem annyira tetszett annak idején, hogy úgy éreztem, egyszer még csajozni is tudok majd vele. Aztán rájöttem, hogy a gitár alkalmasabb eszköz erre. 

imbuszkulcs.jpg

Az imbuszkulcs tehát a belső kulcsnyílású csavarok egyik típusához, mert ebből is többféle van, az imbusz csavarhoz használható. Ennek a szabványnak is több elnevezése létezik. Nézzük, mit ír erről a Wikipédia!


"Európa egyes részein a Unbrako-kulcs (vagy „Umbrako-kulcs”) néven ismert, az SPS technologies 1911-ben bevezetett védjegye után. Olaszországban Egidio Brugola szabadalmaztatta, 1926-ban, (Brugola-kulcs néven), a német neve INBUS-kulcs, Nagy-Britanniában és Észak-Amerikában Allen-kulcs néven ismerik.

Az Inbus név a német gyártó cég, Bauer & Schaurte Karcher (Neuss) védjegye volt. Az Innensechskantschraube Bauer und Schaurte rövidítéséből származik. A szerszámot 1936-tól forgalmazták. Német nyelvterületen fajtanévvé vált, a magyar nyelvben elsősorban „imbuszkulcs” alakban terjedt el illetve használatos.

Angol nyelvterületen az eszköz az Allen Manufacturing Company (Hartford, Connecticut) védjegyéről ismert, akik 1943-ban jegyezték azt be: erről kapta az Allen-kulcs elnevezést."

Nemrég raktam rendet a szerszámaim között és megdöbbenve vettem észre, hogy mennyi IKEA bútorunk van otthon. Körülbelül tíz darab "s" alakú kis imbuszkulcsot találtam szanaszét a szerszámaim között. Ezt csomagolják majdnem minden bútor mellé a népszerű bútoráruházban. Talán ebből is következtethetünk arra, hogy belső kulcsnyílású csavarokat előszeretettel használnak bútorok egyben tartásához.
Emellett még a kerékpárosok nélkülözhetetlen játékszere az imbuszkulcs.


Előnyei:
hat érintkezési sík a csavarhúzó és a csavar között
a csavar felületei védettek a külső sérülésekkel szemben
a csavar a szerszám segítségével behelyezhető a furatba
az alkalmazható nyomatékot csak a kulcs hossza és vastagsága korlátozza
nagyon kis méretű csavaroknál is alkalmazható
fej nélküli csavaroknál is alkalmazható.

Tapasztalatom szerint viszont az imbuszcsavar belsejét nagyon szépen el lehet "nyalni". Természetesen általában akkor nincs kéznél megfelelő méretű imbuszkulcs, amikor éppen szükség lenne rá. Ilyenkor jön a gányolás például csavarhúzóval. Tapasztalatból mondom, hogy ezt ne erőltessétek. Javaslom még emellett, hogy ha olyan helyen van az imbuszcsavar, ahol a kulcsnyílásban könnyen megtelepedhet némi kosz, akkor azt előtte pucoljátok ki. Ha a szerszám nem illeszkedik rendesen a nyílásba, akkor annak is "nyalás" lehet a vége. Már, ha értitek, mire gondolok.

Az imbuszkulcsról további ismereteket ITT szerezhettek. A saját megfejtéseiteket pedig várom a kommentekben.     

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek