AJÁNLÓ
 
09:56
2013. 05. 30.
Bútorlapból készült bútorok általánossá válásával együtt terjedtek el az ilyen bútorok...
A bejegyzés folyatódik
 
09:56
2013. 05. 30.
A posztunk címe lehetett volna az is: 'A csomók alkonya'. Azt gondoljuk, nem csak a barkácsoló...
A bejegyzés folyatódik
 
09:56
2013. 05. 30.
Az őszi avarhullással együtt jár néhány speciális szerszám. A lombfúvókról már volt...
A bejegyzés folyatódik
 
09:56
2013. 05. 30.
Mai műtárgyunk egy igazán különleges kis szerszám. Gyerekkoromban még nem tudtam, hogy létezik...
A bejegyzés folyatódik
 
09:56
2013. 05. 30.
A kaparásról, mint munkafolyamatról volt már szó a feszítővasaknál, természetesen...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A hét műtárgya: mágnes

A mágnes erőteret hoz létre maga körül, ami vonzó/taszító hatással van bizonyos fémekre és más mágnesekre. Az erőtér egy északi és egy déli pólusból áll, a hasonló pólusok taszítják, a különböző pólusok pedig vonzzák egymást. A mágnes erőterét Tesla (=10 000 Gauss) mértékegységben mérjük, ennek nagysága függ a mágnes anyagától, típusától és méretétől. A mágnes vonzza a vasat és annak ötvözeteit (pl. acél), illetve a ritkábban előforduló kobaltot és nikkelt is.

image001.jpg http://www.camelcitydispatch.com

A mágnesek speciális vonzási képességéről soha nem szabad elfeledkezni: a legfontosabb, hogy kisgyerekek környezetében nagyon vigyázni kell, nehogy lenyeljék. Ha a gyomorba vagy az emésztőrendszerbe másik fémtárgy vagy mágnes kerül (vagy esetleg már került), akkor azonnal orvoshoz kell fordulni, és műtéti úton eltávolítani.  

A mágnesek vonzása a pólusok irányával párhuzamosan hat, ezért két mágnes eltávolítása egymástól úgy a legegyszerűbb, ha eltoljuk az egyiket a másikon. De éppen emiatt a falon rögzített mágnes is kisebb súlyt tud megtartani, mint a plafonra szerelt.

image003.gifLeeValley

A mágnesek ereje egymás mellé rakva egy bizonyos határon belül összeadódik, illetve a mágneses mező fluxusának irányításával lehet elérni jobb vonzási eredményt. Ahogy a fenti ábrán látható, egy, a mágnesnél nagyobb vas- vagy acéllapot helyezve a mágnes egyik oldalára, a mágneses erőtér átrendeződik.

image005.jpghttps://en.wikipedia.org/wiki/Ferrite_(magnet)

A legismertebb mágnes a vas alapú, ún. ferrit vagy kerámia mágnes. Ennek a mágnesnek a nyersanyaga a természetben is előfordul, mágnesvasércként bányászható. Ezekkel játszanak az iskolában a gyerekek, ezzel rögzítik a nyuszit a répa mellé a táblán. Kemények, törékenyek, az oxidációnak ellenállnak, a mágnesességük permanens, és olcsón előállíthatóak.  Ilyen például a patkó-mágnes is, de hétköznapi felhasználásban megtalálhatóak pár helyen: iránytű, mikrofon, hangszóró, gitár pickup, merevlemez, motor, hűtőmágnes, stb.

Ipari felhasználásban népszerű az alnico (alumínium-nikkel-kobalt-vas ötvözet) mágnes, amit öntéses eljárással készítenek, és mágneses térben hűtve nyeri el végleges állapotát. A többi mágnestípushoz képest nagy előnye, hogy magas a hőtűrése. A ritkaföldfém mágnesek megjelenése előtt még ez volt a legerősebb mágnestípus. Az ipari (különösen autóipari) felhasználás mellett a gitár pickupok is jellemzően alnico mágnesből készülnek.

Az utóbbi évtizedekben terjedőben vannak a ritkaföldfém mágnesek is, legismertebb képviselőjük a  neodímium mágnes. A neodímium egy fém, amit vassal és bórral brómmal ötvözve, speciális eljárással, mágneses térben alakítva nagyon nagy erejű permanens mágnest kapunk.  Ez a fémötvözet viszont könnyen korrodál, ezért epoxi, cink vagy nikkel bevonattal kell ellátni még a gyártás folyamán. Ennek az előállítása sokkal drágább, mint a ferrit mágnesé. Bővebben ebben az infografikában lehet olvasni a ritkaföldfémekről.

Olvasmány erős idegzetűeknek:  Egy villamosmérnök és két mágnes

A neodímium mágnes erős, már egészen kis méretben is érdemes gyártani: egy 12mm-es kis korong például  4-5kg-ot tud felemelni.

image007.jpggaussboys.com

A mágnesek erejének összehasonlításához egy rövid táblázat:

az emberi agy mágneses mezeje

10-9-10-8 gauss

a Föld mágneses mezeje a felszínén

0,31-0,58 gauss

a Föld mágneses mezeje a középpontban

25 gauss

hűtőmágnes

50 gauss

kisméretű hagyományos ferrit mágnes

100 gauss

kisméretű alnico mágnes

500 gauss

kisméretű neodímium mágnes

2000 gauss

MRI berendezés

600-70000 gauss

egy neutron csillag mágneses mezeje a felszínén

1012-1013

forrás: wikipedia

És akármilyen meglepő, a felületi mágnesességet gaussméterrel mérik.

 

Furdancs szempontból közelítve a mágnesekhez:

image009.jpg

Mágneses fejű csavarhúzók. Ezekkel könnyebb a csavarokat felhelyezni a csavarhúzó végére a behajtáshoz, illetve a leesett csavarokat összeszedni szűk helyekről. Jellemzően fekete bevonattal látják el a hegyet a könnyebb megkülönböztethetőség érdekében.

image011.jpg
Bármilyen acél csavarhúzóból készíthetünk ideiglenesen mágneses csavarhúzót, egy mágnesezőn kell csak párszor áthúznunk a fejét.

image013.jpg

Népszerűek még a cserélhető fejű csavarhúzók. Ezek mágneses befogatóval készülnek, a csavarhúzó biteket így rögzítik a csavarhúzó végére. Előnyük, hogy könnyen, gyorsan cserélhető a fej, és egyszerre sok fejtípust tarthatunk magunknál kis helyen.

image015.jpg
Hasonló kivitelű, gépi csavarhúzóhoz készült mágneses befogók is vannak.

image017.jpg
Mágneses tálca: autószerelés közben ajánlott a használata, nem gurulnak szét a csavarok és az alkatrészek.

image019.jpg

Mágneses szerszámtartók (rockler.com). A legelterjedtebb a falra csavarozott kivitel, de egy ötletes megoldás, amikor egy nagyobb és egy kisebb mágnest használunk: az erősebb mágnes néz az acél tartó felé, a gyengébb a szerszám felé:

image021.jpg (LeeValley.com)

image023.jpg
Mágneses ajtózárak.

És mi lenne velünk mágnesek nélkül?

image025.jpg

Nem lennének például Motörhead koncertek (elektromos gitár, mikrofon, hangszóró, ugye), és bár emellett eltörpül minden más, azért érdemes átfutni az alábbi infografikát:

Forrás: Dailyinfographic

Még Justin Biebert is buknánk.

 

A hét műtárgyait a Netszerszámtól kunyizzuk
netszerszam_logo.jpg


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek