AJÁNLÓ
 
10:00
2013. 06. 20.
Bútorlapból készült bútorok általánossá válásával együtt terjedtek el az ilyen bútorok...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2013. 06. 20.
A posztunk címe lehetett volna az is: 'A csomók alkonya'. Azt gondoljuk, nem csak a barkácsoló...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2013. 06. 20.
Az őszi avarhullással együtt jár néhány speciális szerszám. A lombfúvókról már volt...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2013. 06. 20.
Mai műtárgyunk egy igazán különleges kis szerszám. Gyerekkoromban még nem tudtam, hogy létezik...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2013. 06. 20.
A kaparásról, mint munkafolyamatról volt már szó a feszítővasaknál, természetesen...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A hét műtárgya: rádió

„A zene és a munkahely olyan, mint Cliff Richard és a Karácsony. Az egyik  nincs a másik nélkül.”
„Music on the jobsite is like Cliff Richard and Christmas. You can't have one without the other.”

toolstop.co.uk

image001.jpg

Arra gondoltam, ebben a nagy melegben jó ötlet Mr. Furdancs szakterületén végigtaposni páros lábbal.

A nálunk magasabb GDP-vel rendelkező országokban megadják a módját az értéktermelő munkavégzés közbeni zenehallgatásnak. A szerszámgyártók szerint az építkezéseken és műhelyekben gyorsan amortizálódhatnak a hagyományos rádiók – por, forgács, kosz, leesés, víz, hideg és meleg szedik áldozataikat. Valójában még egy magyarországi építkezésen se láttam az alábbi rádiók egyikét sem, csak 20 éves, amúgy teljesen jól működő panasonicokat, de el tudom képzelni, hogy a vízparti csapatépítő tréningeken és az extrémsportos összejöveteleken találkozhatnék velük.

Mindenesetre a formatervezők számára igazi csemege lehet egy ilyen rádió megtervezése, már első pillantásra látszik, hogy nem gyerekszobába szánják őket:

image003.jpg

Ez a kategória (jobsite radio) a legtöbb gyártó kínálatában megtalálható, két alapvető elvárásnak kell megfelelniük: hordozhatóság (vagyis akkus üzemelés) és por-, csepp-, ütésállóság.

image005.jpg

Az akkus üzemeltetés a széles termékpalettával rendelkező gyártók készülékeinél praktikusan a többi hordozható szerszám (akkus fúró, fűrész, csiszoló, stb.) akkujáról történik. Ez egyrészt előnyös lehet a felhasználó szempontjából, hiszen a szerszámokhoz amúgy is több akkut érdemes vásárolni, hogy ne kelljen a töltés idejére leállni a munkával, másrészt a gyártó is számíthat arra, hogy ha valaki már beruházott egy általa gyártott szerszámba, akkor az akku-kompatibilitás miatt a többi eszköz vásárlásánál előnyben részesíti a többi termékét is. Ez is a márkahűség egy fajtája. Azt azért érdemes tudni, hogy ezekhez a rádiókhoz általában nem adnak akkumulátort, csak gomb- vagy ceruzaelemet, ami a beállított idő és állomáslista tárolásához szükséges folyamatos energiát adja.

Mindezek mellett természetesen a rádiók folyamatos 220V-ról is üzemeltethetőek.

A strapabíróság a megfelelő szigetelésnek, a kemény műanyag háznak, esetleg gumival vagy védőráccsal megerősített szerkezetnek köszönhető. Ezt a gyártók remekül tudják promózni, főleg az ütésállóságot:

Ebben a videóban pedig egy katapulttal lövik ki a rádiót, maga a kilövés 1:00-1:30-ig tart, de ebből sikerült egy 2:18-as filmet csinálni.

image007.jpg

Mit kell még tudnia egy ilyen rádiónak?

Zenét játszania. A rádió nyilván alap, de sok készülék tud fogadni akár jack dugón keresztül, akár Bluetoothon keresztül jelet, vagyis hallgathatjuk a hordozható mp3-lejátszónkon, mobiltelefonunkon tárolt zenét (de van SD, SDHC, MMC kártyát olvasó modell is, MP3, WMA támogatással). Jó esetben a rádió házában külön erre a célra kialakított, megfelelően védett tárolórekesz is található, még jobb esetben USB-s töltőcsatlakozóval:

image009.jpg

A zene minőségével nyilván nem az audiofil közönséget célozzák meg, de egyes modellek még mélynyomót is tartalmaznak, a hangszórók teljesítménye pedig 20-50W között mozog.

image011.jpg

Érdekes ötlet, hogy a Bosch több mint 10kg-os monstruma 4 hangszórójával 360 fokban sugározza a zenét. A tesztelők szerint ráadásul még jól is szól.

A fent említett okok miatt fontos felhasználói szempont lehet az, hogy egyes modellek akkutöltőként is funkcionálnak (nyilván hálózati üzemmódban), tehát a zenehallgatás mellett a szerszámok akkuit is lehet tölteni – a márkahűség jutalma, megint. Ezek a rádiók gyakran hálózati elosztóként is funkcionálnak, ami szintén hasznos lehet munka közben.

image013.jpgPraktikus kiegészítő a távirányító. Az egyik rádión van sörnyitó is, arról sajnos nem találtam képet.

image015.jpgA Bosch L-Boxx tárolórendszeréhez tervezett minirádió

 

 image017.jpgInkább a mozgalmas életvitelt folytatók számára lehet alternatíva a hordozható lejátszó csatlakoztatása megfelelően védett perifériához: Ecoterra

image019.jpgAlternatíva igazán zajos környezetbe: hangszigetelt, FM-rádiós vagy jack dugós fejhallgatók

És végül zene:

A hét műtárgyait a Netszerszámtól kunyizzuk
netszerszam_logo.jpg


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek