AJÁNLÓ
 
09:45
2013. 05. 27.
Péntek lévén autós téma kéne. Azt gondoltam, talán akadhat az olvasóink között olyan szülő,...
A bejegyzés folyatódik
 
09:45
2013. 05. 27.
Természetesen abból, hogy a Furdancs egy barkácsblog, nem következik az, hogy mi mindent csakis...
A bejegyzés folyatódik
 
09:45
2013. 05. 27.
Itt a Furdancs blogon többféle tartalom is megjelenik. Vannak saját munkáink, és persze vannak...
A bejegyzés folyatódik
 
09:45
2013. 05. 27.
Mai műtárgyunk egy igazán különleges kis szerszám. Gyerekkoromban még nem tudtam, hogy létezik...
A bejegyzés folyatódik
 
09:45
2013. 05. 27.
Sajnos a vezetékes víz mondhatni mindenhol a kemény, ami ellen elég nehéz védekezni. Látható...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Nem mindenki olyan szerencsés, hogy új lakásba költözhet, különösen, ha szűkösek az anyagi lehetőségei. Márpedig ilyen esetekben számos körülményt kell figyelembe venni, hogy jusson is, maradjon is.  A lakhatás ugyan a legfontosabb, a központtól való távolság, a beszerzési lehetőségek is fontos tényezők. Ezen túlmenően azonban a lakás nagyon alapos állagfelmérése legalább ilyen fontos, mert egy elhanyagolt lakás rendbe tételéhez vagy nagyon sok pénzre van szükség, vagy ennek híján a fokozatos rendbetétel sorrendjét kell ésszerűen meghatározni.

DSC02788 (1).jpg

Így járt az a fiatal pár is, akinek csak egy lepusztult kis lakótelepi lakásra futotta a pénzéből. Ráadásul gyorsan szerették volna lakhatóvá tenni „új” otthonukat. Első dolguk természetesen egy alapos takarítás volt. Ez főként a fürdőszoba kádjának, mosdójának radikális letisztítását, a padlók feltakarítását és a konyhai mosogató, valamint a gáztűzhely lesikálását jelentette. Így már a kis szobába be lehetett tenni a kinyitható heverőt, lehetett tisztálkodni és a főzést is meg lehetett oldani. Ezt követően már ott lehetett lakni, amíg a további alapvetően szükséges felújításokra sort keríthetnek.

DSC02822 (1).jpg DSC02789 (1).jpg

A felújítás sorrendjét a barátok tanácsainak figyelembe vételével alakították ki. Első a hálószoba élhetővé alakítása, majd a nappali szobát kell rendbe tenni, utána következhet a falatnyi előszoba és a konyha, majd végül a fürdőszoba alapos, ám fokozatos felújítása lett a cél. A hálóban a falak tapétáját nedvesítve lekaparták, kiglettelték festették, ám a kopott padlószőnyeget is ki kellett cserélni. A szalagparkettás nappaliban viszont csak a falakat kellett átfesteni. Ez a tapétázásnál gyorsabban megvalósítható és olcsóbb is. A régi PVC padlók sorsát még nem döntötték el, mert e téren is a költségkímélő, ám gyorsan és lehetőleg saját kezűleg kivitelezhető megoldások kerültek előtérbe. A nyílászárók állapota csak kívül volt lehangoló, de erre később is sort lehet majd keríteni, belül elég egy felújító mázolás, majd résszigetelés a tél beállta előtt. A konyhában csak a gáztűzhely marad, a festésen túl kell új munkapult, mosogató, a magukkal hozott néhány konyhai fali szekrény még egy ideig megteszi.

DSC02828 (1).jpg

A fürdőszoba állapota volt a legelhanyagoltabb, de a régi, már avitt fehér csempeburkolat egyelőre alapos tisztítással elviselhető és a kádat, mosdót is rendbe lehet hozni egy alapos polírozó tisztítással. Ezzel a helyiséggel lesz a legtöbb gond, mert a közművezetékeket rejtő akna fedele helyett valami esztétikusabb megoldást kell kialakítani. E munkák javarészét azonban segítő barátok közreműködésével, és saját kezűleg is elvégezhetik, bár sok esti és hétvégi munkára lesz szükség, hogy a kis lakótelepi lakást otthonuknak mondhassák.

DSC02832 (1).jpg

Egy héttel a névleges beköltözésük után már ott tartanak, hogy az alapos takarítást követően a hálószoba falait átfestették, a szőnyegpadló helyett laminált padlót kapott, az ablak belülről tiszta, bár még nem újra mázolt, így az éjszakai pihenést, az alapvető tisztálkodást és a főzést is biztosították. Kissé szomorúan ugyan, de lemondtak a minőségi alapanyagokról, mert rájöttek, hogy szerény körülmények között is lehet élhető és tiszta otthont teremteni, továbbá, hogy a hozzáértő baráti segítség mellett saját kezűleg is sok mindent meg lehet oldani. A fokozatosság nemcsak a helyiségek felújításának sorrendjében lényeges, hanem a beépítendő anyagok tekintetében is. Így viszonylag kevés pénzből is lehet olyan otthont kialakítani, ahol öröm lakni.

E rövid bevezető után, jövő hétfőn elkezdjük sorra venni a felújítás lépéseit. Elsőkét a tapéta eltávolításának mikéntjében és a glettelés tudományában merülünk el.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek