Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

 A padlásfeljáró

A lehajtható létrás padlásfeljárókat sokan ismerik. Ezek azok a szerkezetek, amiket be kell építeni egy a szoba mennyezetébe vágott alkalmatos nyílásba. Csukott állapotban csak egy sima ajtót látunk, de lenyitva egy három-négy tagból álló, kinyitható létrát kapunk, amelyen felmehetünk a padlásra.

Padláskibúvó vakolat padlásfeljáró lépcső padláslépcső padláslétra

Fessünk csövet!

Egy olvasói levél érkezett pár napja, írója arról panaszkodott, hogy egy régi kertibútor-garnitúrát próbál lefesteni. A bútor fémcsövekből áll, és a probléma az, hogy bármit is tesz, mindenképp megfolyik a festék, akár ecsettel, akár spray kiszereléssel próbálkozik.

festés spray ecset cső vascső

Konzervcsövek és koncertek

Kicsit elmaradtam a kollektoros írásokkal, mert a gyakorlati megvalósítás lassan halad. Elég sok egyéb munka és dolog van, ráadásul ez már mindenképp inkább a következő télen fog -remélhetőleg - hasznot hajtani. De azért van fejlemény.

kollektor csövek reggae konzervdoboz OLR

A társasházak korszerűsítésével akár 60%-kal is csökkenthető lenne a lakások energiafelhasználása - ez derül ki az Energiaklub nemzetközi projektjének eredményeiből, amelyben konkrét épületeken vizsgálták a felújítási és megtakarítási lehetőségeket, valamint az alacsony beruházási kedv okait. A lakóközösségek ugyan nyitottak a korszerűsítésekre, ám a pénzügyi lehetőségeik korlátozottak, sokaknak már az előkészítés költségei is megterhelőek. Az Energiaklub és a Magyar Energiahatékonysági Intézet legfrissebb kutatása szerint a lakosság közel kétharmada nem vág bele otthona korszerűsítésébe az elkövetkező három évben, ha ehhez csak saját megtakarításaira és hitelekre számíthat. Az elavult épületállomány megújulására vissza nem térítendő állami támogatások nélkül nincs esély. Az állam felelőssége tehát igen nagy, a rendelkezésére álló erőforrások megfelelő felhasználása akár 25000 új munkahelyet és akár 70 milliárd forint költségvetési bevételnövekedést eredményezhetne.

energiahatékonyság hőszigetelés knauf energiaklub rezsicsökkenés megtakarítás

Wood Awards

Itt a blogon már volt szó különböző szakmai versenyekről. A Wood Awards egy ezek közül, ez az Egyesült Királyság első számú faépítészeti díja, amely minden évben kiosztásra kerül. A díj célja, hogy népszerűsítse és erősítse a fa pozícióját az építészeti alapanyagok területén. Az idei nevezési időszak még nem zárult le, a verseny azonban alighanem szoros lesz idén is. 2014-ben több mint 300 pályamű érkezett be a rangos megmérettetésre. Posztunkban néhány érdekes pályaművet mutatunk be a tavalyiak közül, elsőként két lépcsőt:

Apróságok - a zuhanycső

A napi posztok megalkotása messze nem olyan könnyű, mint azt a legtöbb olvasónk gondolja. Az igazán kedvelt posztjaink mindig azok voltak, amelyek egy konkrét tevékenységet, javítást, építést, felújítást mutattak be. Igen ám, de ezeket a munkákat előbb el is kell végezni, méghozzá megfelelően dokumentálva. És a legtöbb ilyen munka bizony nem egy napig tart, tehát egy napi poszt akár több napi előmunkálatot is feltételezne. Ez pedig már csak matematikailag sem igen jön össze, ráadásul előfordul, hogy épp semmi nem megy tönkre, vagy épp semmit nem alkotunk. Ilyenkor aztán végképp nincs poszt téma. Ez a mai nap épp ilyen.

Távcsőből teleobjektív?

Miért a kérdőjel? - vetheti fel Kedves Olvasó, miközben már a címlapfotón egy - miért is szerénykednék - hihetetlenül menő külsejű optikai eszközt látunk, sejtetve a cél megvalósulását.

tavcso09.jpg

A tetszőleges Dolph Lundgren kommandós filmre asszociáló berendezés alakja nagyrészt a fényképezőgép és távcső gyártójának köszönhető, csak az állványzat saját munka. Hogy ezek házasításának elve működik-e a gyakorlatban és mindennek van-e értelme... a végére kiderül.

Csőtörésből mozaik

Ha a témához szorosan nem is, de az igazsághoz mindenképpen hozzátartozik, hogy jelen esetben igazából a csőlyukadás lenne a megfelelő megnevezés. Történt ugyanis, hogy egy sarokpolcot akartam a falra felszerelni és eközben sikerült megfúrni a falban húzódó vízcsövet. Mivel ez nálam rézből van, és mint ilyen nem túl kemény, az ütve fúrónak nem jelentett komolyabb akadályt, mindenféle átmenet nélkül simán átvitte. Aki teheti, az ilyen munkához használjon fém detektort, azzal talán megelőzhető a probléma, nekem sajnos nincs. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a melegvízcső esett áldozatul, így nem maradtunk teljesen víz nélkül, csak a melegvizet kellett másnapig nélkülözni. Ekkor jött a falbontás és a lyukas szakasz kicserélése, amit pár könyökkel és forrasztással sikerült megjavítanom.

A hét műtárgya: a zsugorcső

A zsugorcső az a kellék, amit bár szakemberek naponta használnak, otthoni javítgatás esetén csak utólag jut az ember eszébe, hogy de jó lett volna, ha van otthon. Egyszer kell venni csomagban, vagy akár kimérve és akkor úgy is el tudjuk felejteni. A zsugorcső legfőbb tulajdonsága, hogy hő hatására veszít az átmérőjéből, zsugorodik. A hossza jó esetben nem változik. Hogy mire jó ez? Például elektromos vezetékeket tudunk vele szigetelni, vegyi anyagoktól tudunk megvédeni kisebb-nagyobb dolgokat vagy akár mechanikai, illetve időjárási hatásoktól tudjuk megóvni az ezekre érzékeny szerelvényeket. Szakszerűbben megfogalmazva: védőburkolatokat tudunk létrehozni vele. Bármilyen meglepő, még a horgászok is használják! Erről később.

Egyszerűen fogalmazva, a csőhéjak csövek szigeteléséhez használatos műszaki eszközök, melyek esetünkben tekercselt eljárással készülnek. Az utóbbi időben két új termék is piacra került e tárgykörben. Ezek az új fejlesztésű csőhéjak, tervezésüknek köszönhetően, nagyban megkönnyítik a velük való munkát, a felhasználók legnagyobb örömére. Ismerkedjünk meg velük!

Ezek tehát a tekercselt kőzetgyapot csőhéjak, melyeket sima és alukasírozott felülettel is megtalálunk, ha a megfelelő helyen keressük őket. Mint az a nevükből is kiderül, ezek a termékek az úgynevezett tekercselt eljárással készülnek, amellyel simább felület és jobb hőszigetelő képesség érhető el. Az IPS 620 tekercselt koncentrikus szálelrendezésű, csiszolt felületű kőzetgyapot csőhéj fűtő- és klimatizációs csővezetékek hő-, hang- és tűzvédelmi szigetelésére alkalmas. Maximális üzemi hőmérséklete 620°C. A termék A1 tűzállósági besorolású. Ez lefordítva, hogy a nagyi is megértse, a nem éghető kategóriába tartozik. A minimális gyártási tűréseknek köszönhetően nagyon jó méretpontosságú. A csőre való felhelyezés megkönnyítése érdekében egyik oldalán hosszirányú hasíték található (a szemközti oldalon félig vágva).

IPS620.jpg

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek