AJÁNLÓ
 
05:00
2015. 06. 11.
Építőipari sorozatunk befejező részében egy destruktív folyamattal, a betonbontással ismerkedhetünk...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 06. 11.
A falak készítéséhez nemcsak egész falazóelemeket használunk. Sokszor előfordul,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 06. 11.
A beton cementből, vízből és adalékokból áll, megszilárdult állapotában mesterséges...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 06. 11.
Nagy választékban kaphatók a különböző tapaszolható és hengerezhető vakolatok,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 06. 11.
A statikusnak feladata, hogy számításai segítségével gondoskodjék a ház vagy egy...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

001.jpg

A hosszúságok mérése, szögek kitűzése, a függőlegesek és vízszintesek ellenőrzése az építés alapműveletei közé tartozik. Munkájának jó eredményében csak az lehet biztos, aki ezeket a műveleteket gyakorlottan és pontosan végzi el.

falazjun12.jpg

Az összes méréshez szükséges alapeszközök közé tartozik a mérővessző (colstok), nagyobb hosszúságokhoz a mérőszalag, valamint a vízmérték. Ha építés közben sokszor kell mérnünk, nyugodtan szerezzünk be egy legalább 80 cm hosszú vízmértéket. Sokszor jó szolgálatot tesz egy tömlős vízmérték, egy függőón, egy mérőzsinór és egy pontosan párhuzamos élű, egyenes deszka is.

falazjun13.jpg

A vízmértéket függőleges és vízszintes irányok ellenőrzésére használjuk. Nagyobb távolságra lévő falak vagy zsaluzatok ellenőrzésére egy 6…8 cm széles, pontosan párhuzamos élű deszkát, azaz szintezőlécet használunk.

Nagyobb távolságban lévő magassági pontok mérésére és ellenőrzésére hasznos eszköz a tömlős vízmérték. Ez egy általában 10…20 m hosszú, átlátszó műanyag tömlő, amelybe a cső vége alatt kb. 5…10 cm-ig vizet töltünk, majd dugóval lezárjuk. Ha kivesszük a dugókat, a két csővégben a vízállás pontosan azonos magasságot mutat. Természetesen ügyeljünk rá, hogy a tömlő sehol se  törjön  meg,  a  levegőbuborékokat pedig hajtsuk ki a folyadékból úgy, hogy mérés előtt felfüggesztjük a tömlőt.

falazjun14.jpg

Jó tanács
Színezzük meg a tömlős vízmértékben lévő vizet, így jobban le tudjuk olvasni a vízállást és az esetleges levegőbuborékokat is könnyebben észrevesszük.

A tömlős vízmértékkel végzett méréshez célszerű, ha a padló felett kb. 1 m magasságban pl. egy falon vagy egy levert karón segédmagasságokat jelölünk ki. Ettől számítva mérjük ki azután - felfelé vagy lefelé - a kívánt magasságokat. Ily módon emelkedést vagy lejtést is ki lehet jelölni, pl. ferde betonlapokon vagy lejtéssel készített esztrich rétegeken.

falazjun15.jpg

A függőlegesek mérésére vízmértéket, nagyobb távolságokhoz szintezőlécet vagy függőónt használjunk.

falazjun17.jpg

Vannak olyan speciális vízmértékek, amelyekkel dőlésszöget is lehet mérni, erre pl. ablakpárkány dőlésének beállításakor vagy lejtős padlófelületek készítésekor lehet szükség. A lejtést (pl. esztrich rétegek vagy padlófelületek lejtését) °-ban vagy %-ban (cm/m) adjuk meg. 1° dőlés (emelkedés vagy lejtés) hozzávetőleg 2,2 %nak felel meg. A mérőzsinórt hosszabb egyenes szakaszok kitűzésére használjuk, pl. alapok kiemelésekor vagy falazat felhúzásakor.

falazjun16.jpg

Kisebb elemeknél derékszögeket természetesen megfelelő, kész derékszög vagy szögvízmérték segítségével is kitűzhetünk. Nagyobb távolságoknál pontosabban mérhetünk annak  a  matematikai tételnek az alkalmazásával, hogy egy olyan háromszögben, amelynek oldalhosszai  3,  4  és 5 hosszegységnek (pl. m-nek) felelnek  meg,  a  két  rövidebb  szár  derékszöget alkot (Pitagorasz-tétel).

A következőképpen járhatunk el: Tűzzünk ki cövekkel vagy jelöljünk ki egy falon 4 hosszegységet. Mérőszalaggal (vagy megfelelő zsinórokkal) mérjünk le a kijelölt szakasz két végétől 3 és 5 egységet. Amikor  ezek  a  hosszak  éppen találkoznak,  a  rövidebb  oldalak pontosan  derékszöget  (90°-ban) zárnak be egymással.    

Építőipari sorozatunkban Max Direktor „Falazás, betonozás, vakolás” című könyvéből idézünk részleteket a kiadó engedélyével. A kötet a gyakorlatban számtalanszor kipróbált, hasznos ötleteken és mesterfogásokon keresztül mutatja be a szakterületet. Lépésekre bontva, ábrákkal és szöveges részekkel ismerteti az egyes műveleteket.  

  Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek