AJÁNLÓ
 
05:00
2015. 06. 25.
Építőipari sorozatunk befejező részében egy destruktív folyamattal, a betonbontással ismerkedhetünk...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 06. 25.
A hosszúságok mérése, szögek kitűzése, a függőlegesek és vízszintesek ellenőrzése...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 06. 25.
A beton cementből, vízből és adalékokból áll, megszilárdult állapotában mesterséges...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 06. 25.
Nagy választékban kaphatók a különböző tapaszolható és hengerezhető vakolatok,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 06. 25.
A statikusnak feladata, hogy számításai segítségével gondoskodjék a ház vagy egy...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Falazóelemek darabolása

A falak készítéséhez nemcsak egész falazóelemeket használunk. Sokszor előfordul, főleg a falak végeinél, hogy részelemekre van szükségünk. A  különféle építőanyagokat más és más módon kell megmunkálni.

 

A téglák elvágásának ősrégi módszeréhez kőműveskalapács szükséges, amelynek  éles vágóéle van. Ez a módszer csak kis és közepes méretű elemek, elsősorban égetett és mészhomok téglák darabolásához alkalmas. A téglákon nem lehetnek repedések.

A tapasztalt kőműves egyetlen ütéssel kettévágja a téglát. Biztosabb eredményt  érünk  el,  ha a téglát a kívánt törés vonalában köröskörül kissé bevájjuk, majd a kőműveskalapács széles végével erősen ráütünk. Az eredmény azonban nem mindig kielégítő.

Ezzel a módszerrel sok nagyméretű falazóelem eltörik, a pórusbeton sem igazán alkalmas ilyen megmunkálásra. Egy széles laposvéső legalább olyan jó szolgálatot tehet, mint a kőműveskalapács. A kívánt törésvonalat itt is köröskörül kissé bevéssük.

Bizonyos porózus építőanyagokhoz, pl. pórusbetonhoz vagy pórustéglához jól használhatók a rókafarkfűrészhez hasonló (kézi) kőfűrészek, amelyeknek keményfém betétes speciális fűrészlapjuk van. Az ilyen fűrészeket részben a falazóelemek (pórusbeton) gyártói, részben szerszámgyártó cégek hozzák forgalomba.

Az egyenes vonalú, méretpontos vágást derékszögű vezetősablonok könnyítik meg. A pórusbeton megmunkálása annyira könnyű, hogy az akár egy közönséges kézi fűrésszel is vágható, ha régi fűrészlapot használunk és nincs szükségünk túl sok vágásra.

Így biztonságos: Bizonyosodjunk meg arról, hogy gépünk megfelelő állapotban van-e és a megfelelő  kőzetkorongot  használjuk.  A  védőburkolatot úgy rögzítsük, hogy az védje testünket. A munkadarabot   szorosan   fogjuk   be (pl.  csavarszorítóval),  a  gépet pedig két kézzel vezessük, nehogy elbillenjen. Viseljünk megfelelő védőszemüveget és porvédő maszkot.

Ha tiszta vágási felületeket vagy vágott éleket akarunk kapni, pl. vakolatlan téglaburkolatú homlokzaton, akkor célszerű vágótárcsás kézi csiszológépet használni. Nagyobb gépekkel a nagyméretű falazóelemeket is köröskörül bevághatjuk, a kettéválasztást azután lapos vésővel fejezzük be.

Elektromos kőfűrészre - amelyet építőgép-kölcsönzőknél is bérbe lehet venni - aránylag kemény kőfajták (pl. terméskövek vagy könnyűbeton falazóelemek) megmunkálásához van szükségünk. Ezek természetesen más kőzetfajták megmunkálására is használhatók.

Bizonyos falazóelemeket (pl. a könnyűbeton elemek) gyárilag előkészített törési helyekkel látnak el, ezek mentén laposvésővel könnyen el lehet törni az elemeket.

Sokszor egyszerűbb, ha gondos tervezéssel teljesen elkerüljük a falazóelemek megmunkálását. Gyakran mód van arra, hogy olyan falhosszakat írjunk  elő,  amelyeket a rendelkezésre álló formátumok éppen kiadnak. Sokféle kisebb formátum is kapható, esetleg külön készített kiegészítő elemek, amelyekkel  meghatározott  hézagokat egészen pontosan ki lehet tölteni. Ha a szokásos, habarccsal kitöltött hézagokkal dolgozunk, akkor bizonyos határig a fugák megnövelésével is elérhetjük a méretek kiegyenlítését. A megnövelt hézag se legyen azonban 2 cm-nél nagyobb és ez a módszer csak nem teherhordó falaknál használható.   

Építőipari sorozatunkban Max Direktor „Falazás, betonozás, vakolás” című könyvéből idézünk részleteket a kiadó engedélyével. A kötet a gyakorlatban számtalanszor kipróbált, hasznos ötleteken és mesterfogásokon keresztül mutatja be a szakterületet. Lépésekre bontva, ábrákkal és szöveges részekkel ismerteti az egyes műveleteket.  
 

  Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek