AJÁNLÓ
 
05:00
2015. 07. 02.
A falak készítéséhez nemcsak egész falazóelemeket használunk. Sokszor előfordul,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 07. 02.
A hosszúságok mérése, szögek kitűzése, a függőlegesek és vízszintesek ellenőrzése...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 07. 02.
A beton cementből, vízből és adalékokból áll, megszilárdult állapotában mesterséges...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 07. 02.
Nagy választékban kaphatók a különböző tapaszolható és hengerezhető vakolatok,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 07. 02.
A statikusnak feladata, hogy számításai segítségével gondoskodjék a ház vagy egy...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Falrészek és beton bontása

Építőipari sorozatunk befejező részében egy destruktív folyamattal, a betonbontással ismerkedhetünk meg. Számos alkalommal ezzel kezdődik a kőművesmunka. Viszont néha ezzel is végződik, ha nem megfelelően végzik a munkálatokat.

0003.jpg

Ezért is ajánljuk figyelmükbe ismételten a teljes terjedelmű, nyomtatott könyv beszerzését. Ajánlóként bemutatjuk a teljes kötet tartalomjegyzékét, hogy hány fejezetet, mennyi fontos ismeretet hagytunk ki az utánközlésből. Rengeteget.

falazjun09.jpg

Kisebb munkákhoz  kalapácsot és vésőt használunk. A beton szétrepesztésére legjobb a hegyes véső, a falazaton végzett vésésekhez viszont lapos vésőt célszerű használni. Sok átépítési munkánál régi falakat vagy beton épületelemeket is le kell bontani. A falat mindig felülről lefelé bontjuk, hogy elkerüljük a falrészek leomlását és az ezzel járó baleseteket. Előzetesen természetesen biztosítani kell azt is, hogy a bontás semmiféle statikai problémát ne okozzon.

falazjun10.jpg

Nagyobb faldarabokat betonvéső géppel bontsunk. Az elektromos fejtőkalapács nagyon megkönnyíti a munkát. Régi, omlásveszélyes falaknál viszont legyünk óvatosak, mert a rezgések a megmaradó falrészeket is károsíthatják. Nagyobb betonfelületek bontására célszerű légkalapácsot alkalmazni, amelyet kompresszor által termelt sűrített levegő működtet. A vésőgép - amelyet házilagos használatra  alkalmas  kis  méretben is kölcsönözhetünk - mentesít bennünket a kézi munka alól, amely különösen betonrészek bontásánál nagyon megerőltető.

falazjun11.jpg

A keletkező törmeléket a helyi előírások figyelembevételével törmeléklerakó helyekre kell vinni. Nagyobb mennyiségekhez célszerű konténert bérelni. Magasabb szintekről a törmeléket ledobócsöveken - ezek is kölcsönözhetők - közvetlenül a konténerbe szórhatjuk, ezzel munkát takaríthatunk meg.

Minden bontási munkánál tartsuk be a következő biztonsági intézkedéseket:
• Csak védőkarmantyúval ellátott vésőt használjunk.
• Vésés közben (elsősorban beton és kemény kőelemek bontásakor) viseljünk védőszemüveget, mert az éles szilánkok megsérthetik a szemünket.
• Szükség esetén viseljünk védősisakot és acél orrvédővel ellátott cipőket, nehogy a leeső részek sérüléseket okozzanak.
• Zajos berendezések használatakor hordjunk fülvédőt.
 

Véget ért építőipari sorozatunk, melyben Max Direktor „Falazás, betonozás, vakolás” című könyvéből idéztünk puszta kedvcsinálóként (a kiadó engedélyével) a vásárláshoz. A kötetben sokkal több információ és gyakorlati útmutató van, bizonyításul lássuk a tartalomjegyzéket:

Szakismeret: Hő- és hangszigetelés, Nedvesség elleni védelem, A falazási munkák biztonsága, Statikai alapfogalmak, Engedélyezési eljárás, művezetés és a barátok segítsége.

Anyagismeret: Falazóelemek és más építőelemek, Téglaméretek, falvastagságok és anyagszükséglet, Kötőanyagok, Falazó-, vakoló- és esztrichhabarcsok, Beton
Állványok, munkaeszközök és építőgépek,

Alapvető műveletek: Mérés és jelölés, Falazóelemek darabolása, Habarcs és beton keverése, A vakolókanalak helyes használata, A régi vakolat leverése, Falrészek és beton bontása, Áthidalók beépítése, Faláttörések készítése, Födémek készítése előre gyártott elemekből, Felújítóvakolatok használata, A szerszámok tisztítása és ápolása,

Gyakorlati példák: Falazás habarccsal és habarcs nélkül, Falazat építése és javítása, Vakolatlan falazat fugázása, Válaszfal építése, Kertfal és támfal építése, Ablakok és ajtók körüli munkák, Falhornyok és aknák készítése, Zsaluzatok készítése betonozáshoz, A betonkeverék elkészítése és bedolgozása, Lemezalapok és sávalapok készítése, Aljzat készítése, Betonszerkezetek hibáinak javítása, Vakolat felhordása és strukturálása, Vakolatsérülések javítása 

  Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek