AJÁNLÓ
 
05:00
2015. 05. 28.
Építőipari sorozatunk befejező részében egy destruktív folyamattal, a betonbontással ismerkedhetünk...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 05. 28.
A falak készítéséhez nemcsak egész falazóelemeket használunk. Sokszor előfordul,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 05. 28.
A hosszúságok mérése, szögek kitűzése, a függőlegesek és vízszintesek ellenőrzése...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 05. 28.
A beton cementből, vízből és adalékokból áll, megszilárdult állapotában mesterséges...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 05. 28.
A statikusnak feladata, hogy számításai segítségével gondoskodjék a ház vagy egy...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Falazás: készvakolatok

falaz.jpg

Nagy választékban kaphatók a különböző tapaszolható és hengerezhető vakolatok, amelyeket simítólapáttal, sőt akár ecsettel vagy mintázó-hengerrel lehet felhordani.  A hígvakolat olyan készvakolat, amelyet festőkefével vékonyan hordunk fel, úgy, hogy a fal struktúrája látható maradjon.

 A készvakolatok (amelyek összetétele mindig állandó) használata különösen strukturált vakolatoknál előnyös: sokféle struktúra közül választhatunk. Nem utolsósorban említenünk kell a színezett vagy színezhető vakolatokat is. Az összes készvakolatra érvényes, hogy azok alkalmazásakor pontosan be kell tartanunk a gyártó előírásait. A házilagosan keverhető vakolatok legfontosabb keverési arányait a táblázat tartalmazza. Sokféle speciális vakolat is létezik, ezekről itt csak röviden teszünk említést. A tapadóvakolatok gipszet is tartalmaznak, kis vastagságban is felhordhatók   és   elsősorban a nagyon problémás aljzatokhoz alkalmasak. A hőszigetelő adalékokkal dúsított szigetelővakolatokat általában 5 cm vastagon szokták felhordani.

A vízzáró vakolatok nevükből adódóan földdel érintkező falak víz elleni szigetelésére valók. Vannak ezenkívül különleges tulajdonságú tapaszok és javítómasszák, pl. kisebb repedések kitöltésére, továbbá kenhető vakolatok (valójában festékek), amelyeket strukturálásra lehet használni, de egyenlőtlen alapok kiegyenlítésére is alkalmasak.  esztrich.jpgForrás: betonesztrich.hu

Az aljzat a padló szilárd, sík rétege, amelyre általában padlóburkolat kerül. Az esztrich egy finomabb anyagú aljzat, amely közvetlenül burkolható, nem kell rá kiegyenlítés, míg az aljzatbeton felülete durvább és porlik. Utóbbira ezért felületkiegyenlítő réteg is szükséges. Házilagos építkezésnél a következő keverék jöhet szóba: 1 térfogatrész cement, 3 térfogatrész homok. Csak földnedves legyen, hogy simítása közben ne keletkezzenek tócsák. Aljzathoz való keverékek is kaphatók készhabarcs formájában. Sokszor a terméket (a német megnevezés átvétele miatt) egyszerűen esztrich megnevezéssel forgalmazzák.

Építőipari sorozatunkban Max Direktor „Falazás, betonozás, vakolás” című könyvéből idézünk részleteket a kiadó engedélyével. A kötet a gyakorlatban számtalanszor kipróbált, hasznos ötleteken és mesterfogásokon keresztül mutatja be a szakterületet. Lépésekre bontva, ábrákkal és szöveges részekkel ismerteti az egyes műveleteket.  

  Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek