AJÁNLÓ
 
10:00
2013. 01. 27.
Ezt az írást egy ismerősünk, Zsófi küldte, aki bizony tele van folyamatosan megvalósítandó...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2013. 01. 27.
Péntek lévén autós téma kéne. Azt gondoltam, talán akadhat az olvasóink között olyan szülő,...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2013. 01. 27.
Természetesen abból, hogy a Furdancs egy barkácsblog, nem következik az, hogy mi mindent csakis...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2013. 01. 27.
Itt a Furdancs blogon többféle tartalom is megjelenik. Vannak saját munkáink, és persze vannak...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2013. 01. 27.
Mai műtárgyunk egy igazán különleges kis szerszám. Gyerekkoromban még nem tudtam, hogy létezik...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Építsünk cajont!

Joggal merül fel a kérdés, hogy mi a csuda az a cajon (ejtsd: "kachón", spanyol eredetű, jelentése: doboz). A cajon nem más, mint egy ütőhangszer, a perkások (ütőhangszeresek) egyik kedvenc játékszere. Leginkább egy dobozra hasonlít, ahogy a neve is utal rá, de madáretetőnek is szokták hívni. Ha megnézitek az alábbi fotót, rájöttök, hogy miért.

cajon.jpg

Bizonyos stílusú zenékben, és persze ügyes kezekben ez az ütőhangszer jó hatásfokkal tud pótolni akár egy komplett dobfelszerelést is. Na jó, csak részben. A cajon története sem mindennapi, ráadásul két egymástól független "teremtéstörténettel" rendelkezik, az 1850-es évekből. Az egyik szerint a cajon közvetlen leszármazottja a nyugat- és közép-afrikai doboknak, és kész. A másik verzió szerint a gyarmati tilalmat akarták ezzel a széknek is álcázható hangszerrel kijátszani. A spanyol gyarmatokon ugyanis a rabszolgáknak tilos volt zenélniük. A hangszer történetéről bővebben ITT olvashattok.

A cajon elkészítése nem túl bonyolult, hiszen egy dobozról beszélünk ugye, a hátsó falán egy lyukkal. Különleges hangzását a benne elhelyezett húroknak vagy dobsodronynak köszönheti. Találtam egy alaposan dokumentált leírást a cajon elkészítéséről, melyet ITT olvashattok. Ha inkább a videóban hisztek, akkor nézzétek meg, mit művel az alábbi fiatalember.

Mielőtt hozzáláttok, hallgassátok meg, hogy mire való a hangszer. Az alábbi két videóból minden kiderül. Szinte biztos vagyok benne, hogy a második kimondottan fokozza majd a hangszer iránti érdeklődéseteket.Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek