AJÁNLÓ
 
09:02
2013. 08. 16.
Péntek lévén autós téma kéne. Azt gondoltam, talán akadhat az olvasóink között olyan szülő,...
A bejegyzés folyatódik
 
09:02
2013. 08. 16.
Természetesen abból, hogy a Furdancs egy barkácsblog, nem következik az, hogy mi mindent csakis...
A bejegyzés folyatódik
 
09:02
2013. 08. 16.
Itt a Furdancs blogon többféle tartalom is megjelenik. Vannak saját munkáink, és persze vannak...
A bejegyzés folyatódik
 
09:02
2013. 08. 16.
Mai műtárgyunk egy igazán különleges kis szerszám. Gyerekkoromban még nem tudtam, hogy létezik...
A bejegyzés folyatódik
 
09:02
2013. 08. 16.
Sajnos a vezetékes víz mondhatni mindenhol a kemény, ami ellen elég nehéz védekezni. Látható...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Falfestés gyorsan

Aki ilyen feladat előtt áll, természetesen mielőbb és a lehetőleg a legkevesebb munkával szeretne a munkán túl lenni. Nos, ez nem lehetetlen, de csak viszonylagosan valósítható meg. Ehhez ugyanis számos ideális körülmény szükséges. Az minden bizonnyal kijelenthető, hogy maga a festés művelete talán a leghamarabb megvalósítható, ám előtte még számos részfeladatot kell elvégezni. Ezek pedig elég időigényesek, már ha végül minőségi eredményt szeretnénk produkálni.

fal01.jpg

Először is azt kell eldönteni, hogy a falfestéssel csak egyszerű színváltoztatás a célunk, vagy valami különleges hatású falfelületek kialakítása a cél. Utóbbi esetben ne is számítsunk gyors eredményre. Ez ugyanis a speciális falelőkészítésen túl időigényes festést is igényel. Ilyenek pl. az ún. kreatív, kézzel különféle eszközökkel mintázott falfelületek kialakítása, vagy a lazúrozással színezett festési technikák alkalmazása. Ha viszont megelégszünk a sima, egyszínűre festett falakkal, amelyek jó színválasztás esetén kellően kellemes hátteret biztosítanak a lakóhelyiség berendezésének, akkor még az egybefüggő, ám eltérő falfelületeket elég gyorsan lefesthetjük és utána jöhet a takarítás.

Az első lépésben a festendő falfelületeket mosószeres, vagy káli szappanos vízzel alaposan le kell mosni. Ezt célszerű korongecsettel, vagy hosszúszőrű kefével végezni, majd ezt követően tiszta vízzel újból lemosni, ami az évek alatt rátapadt szennyeződéseket eltávolítja a felületéről. Ez arra is jó, hogy az előző és a mosástól fellazult festékréteg részeket feltárja. Ezeket a felületi hibákat esetlegesen újra nedvesítést követően spatulyával el kell távolítani, különben majd az új festék felhengerelésekor táskásodnak fel. Az ilyen felületi hibákat, továbbá a szegek és egyéb lyukakat gletteléssel kell eltüntetni. Ha ellenben ezekre a felerősítést szolgáló lyukakra később is szükség lesz, akkor fapálcák behelyezésével ajánlatos a helyüket megjelölni. Ez különösen a falra erősített polcokat és szekrényeket rögzítő szerelvények csavarhelyeinél előnyös. Ezzel elkerülhető a felfogó lyukak festés utáni keresgélése. A glettelt falrészeket természetesen száradás után szintbe kell csiszolni, hogy a felület sima legyen. A falcsiszolás gondos elvégzését ellenőrizni kell és ha szükséges a mélyedéseket vékony glett réteg ráhúzásával, vagy további óvatos csiszolásával célszerű eltüntetni. Ezt kövesse a falak portalanítása és a padló letakarítása.

fal03.jpg

A falfestési munkát mindig a mennyezeten ajánlott előbb elvégezni. E felületre általában fehér beltéri falfesték a jó választás, mert a színes mennyezetek csak különleges esetekben hatásosak a sötét árnyalatok. Lehetőleg jó fedőképességű páraáteresztő minőségű és elszíneződésre nem hajlamos falfestéket célszerű választani, amit legfeljebb két rétegben célszerű rövidszálú festőhengerrel felteríteni. Ám erre is lehet egyrétegű csepegésmentes falfestéket használni. A létrázást a festőhengerre erősíthető teleszkópos hosszabbító rúddal lehet kiváltani. E rudak hossza 130, 200,  és 300 cm hosszúságúra állíthatók, és a mennyezet magasságágát úgy ajánlatos megválasztani, hogy a padlóról kényelmesen lehessen dolgozni vele a mennyezeten. A falak és a mennyezet alkotta sarkokat szélesebb ecsettel, egyenes élű léc mentén lehet szépen kihúzni, vagy majd utólag felragasztott sztirol szegélylécekkel lehatárolni.

Ezután következhet az oldalfalak lefestése. E célra a kiváló fedőképességű egyrétegű beltéri falfestékek a legalkalmasabbak. Ezek extra fedőképességű beltéri és gyári színezésű gélesített falfestékek, amelyek esetenként még illatosítottak is. Felhordásához általában velúr henger az ideális. Nem szükséges, ám 5-10 %-os hígítására esetenként szükség lehet. A sarkokat most is ecsettel szükséges „kihúzni”,  mert a hengerrel nem lehet teljesen a sarkokig dolgozni. A festék felhengerelését az ablaknál kell elkezdeni és csak vékony rétegben, sávosan. Felülről lefelé függőelegesen haladva célszerű befesteni. A teleszkópos toldó nyél most is előnyösen használható a magasabb falrészek befestésekor. A festéket mindig egyenletesen eloszló mozdulatokkal kell egyenletes rétegvastagságot kialakítani. A festőhengert soha nem szabad „túltölteni”, inkább többszöri bemártással és kinyomással célszerű az összes falfelületet lehengerelni.           

E falfestékek előnye, hogy kiváló fedőképességük miatt felesleges több rétegben felhengerelni, így legalább két munkafázis megtakarítható. Kiszáradása után pedig homogén felületűek lesznek a falak és ha  nem elég a kiszámított mennyiségű festék, bármikor árnyalatnyi színeltérés nélkül pótolható a hiányzó mennyiség.  Az egyrétegű falfestékek ráadásul igen széles színválasztékban és kiszerelési mennyiségben kerülnek forgalomba, ami jelentősen megkönnyíti a kiválasztásukat, használatuk pedig meggyorsítja a lakás festés saját kezű kivitelezését.  

fal04.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
 

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek