AJÁNLÓ
 
05:00
2014. 12. 02.
A minapi pc hangszórós posztomban említettem, hogy hátravan még a felületkezelés. Eredetileg...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 12. 02.
Mai posztunk kicsit rendhagyó lesz. Amit most mutatunk, az házilagosan, legalábbis ilyen minőségben,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 12. 02.
Ritkán és nem szívesen hasogatok fémtárgyakat, mert hangos, veszélyes és büdös ténykedés,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 12. 02.
A mai autóknál egyre gyakoribb, hogy a fényszórók a korábban általánosnak számító, üvegből...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 12. 02.
A múltkori autópolírozós posztban jeleztem, hogy egy polírozógép jó móka, de persze nem...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Egy szakszerűen előkészített és lefestett fémtárgy hosszú időn keresztül ellenáll a környezet hatásainak. Csiszolása és alapozó festése után stabilan tapad rá a festék és ezek az előkészítő műveletek kitöltik a durvább karcokat, mélyedéseket. Azonban ha galvanizálással, eloxálással vagy egyetlen réteg festékkel fedjük a puszta fémet, bizony finomra kell munkálnunk a felszínét, mert az egyenetlenség itt fokozottan meglátszik.

csisz02.jpg

Otthonunkban előforduló, puhafémből készült tárgyaink is tisztításra - polírozásra szorulnak alkalmanként, idővel az oxidált felületek elvesztik csillogásukat. Természetesen nem eshetünk nekik drótkefével, fémgyapottal vagy agresszív vegyi anyagokkal. Most egy kímélő, de hatásos megoldást mutatunk be visszaadni elvesztett fényüket.

csisz00.jpg

Egy jelentéktelen alumíniumrudat látunk a fotón. Annyira szürke és átlagos, hogy kettőt kellett egymás mellé tenni a figyelem felkeltéséhez. Az oxidált réteget könnyen lecsiszolhatjuk róla gyakran cserélt smirglidarabokkal. Sajnos a könnyen kopó réteg eltömi a vászon apró mélyedéseit és rohamosan csökken csiszolóhatása. Nagyobb felületeknél nemcsak kényelmetlenség és egyértelműen megmutatkozó költség mutatkozik, de fárasztóbb a munka is. Aztán ott a sík felületű csiszolóvásznak hátránya is, miszerint csak lapos felületen hatásosak igazán, a mélyedésekbe nem hatolnak be.

brite.jpg

A gyakorlati elvárások nyomán jelent meg a szintetikus szálakból álló, nyitott hálós csiszolószivacs, melynek flexibilis anyaga behatol a mélyedésekbe, de rugalmasan visszanyeri alakját. Több márkanéven elérhető a kereskedelemben, erre az előnyökre tett rá egy lapáttal a 3M, mikor a csiszolóvásznaknál bevált önélező kristály technológiát alkalmazta új kézi lapkájánál.

Az anyagában dörzsi szivacshoz hasonló a kétféle finomságban kapható Scotch-Brite™ kézi lapka anélkül kitölti a réseket, hogy a közelebbi felületeket erősebben igénybe venné. Nem törik meg összehajláskor, mint a csiszolóvászon, felveszi a tenyér alakját, van húzása, rugalmas helykitöltés jellemzi és nem ereszti szálait.

csisz01.jpg

A pőre alucső négy állapota. Először egy hagyományos vászonnal próbálkoztam - villanyfúróba fogva - a teátrális második fotó természetesen durva szemcsés smirglizést mutat, hogy a szemmel látható karcolódást demonstrálja. Harmadik állapot a durvább, az utolsó a finom szemcsézetű Scotch-Brite™ kézi lapkával végzett megmunkálás eredményét mutatja. A finom vásznak vagy durva rongy szintén csillogó felületet ad. Viszont a lapkát egy laza mozdulattal kirázva ismét tisztán és ugyanolyan csiszolóhatással használhatjuk, mint újonnan.

Napi tipp rovatunk különkiadása következik a dísztárgyak tisztításáról. A stilizált PI (3.14) jellel díszített tradicionális japán kardokat másfél évtizede vásároltam. Fontos: nem Facebook-profil pózoláshoz. Alapvetően zombi apokalipszisre tartogatom, addig szükségszerűen betörőre is jó. Az idő patinája nemesít, de most legjobb alanyok lesznek demonstrálni a hatásos, mégis kímélő bánásmódot, amit a kézi lapkával elérhetünk.

csisz04.jpg

Utána - előtte (így készülnek talán a fogyókúrás reklámok is) állapot. Kézzel finoman masszírozva egy perc alatt elérhető a kívánt hatás. Látható, hogy a rugalmas szivacs behatolt a sűrűn tagolt felületek mélyére is. Ezután következhet a polírozás, ha tökéletesen sima felületre vágyunk.

csisz03.jpg

A kézvédő két oldalán csiszolt felület, a középső érintetlen és látszik rajta a gyárilag karcos kialakítás. Nem vall szégyent a háziasszony vitrinje, jöhetnek a vendégek.

csisz06.jpg

Most lássunk egy keményebb fémből készült tárgyat, melyet kissé meglepett a rozsda, de mégsem smirglizhetjük ész nélkül. A finoman vésett skála lehetőleg maradjon érintetlen, még ha nagyobb erővel is kell csiszolnunk a tolómérőt.

csisz05.jpg

 Bizonyíték kell, nem ígéret, a célt szemmel láthatóan sikerült elérni. A vegyi rozsdátlanítással szemben még előny is, hogy a rovátkákban maradt sötét anyag (ez a kosz csillagászati megfelelője) és látható a skálabeosztás.
  nyak.jpg

Ha egy rézfelülettel igazán finoman kell bánnunk, az a nyomtatott áramköri lapok forrasztása előtti- vagy maratás után bemattult felületének lecsiszolása, hogy a fémtiszta felületre biztosan tapadjon a forrasztóón. Az igen vékony vezetőréteget nem szabad karcolgatnunk, csak éppen végigsimítanunk. Nálam bérelt helyet szerzett erre a célra a tesztelésre kapott termék, mert jut is, marad is. A kézi lapkáért köszönet a 3M-nek.

  Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek