AJÁNLÓ
 
09:34
2013. 09. 24.
Lyukat persze a legegyszerűbb fúróval készíteni, azonban házilagos körülmények között...
A bejegyzés folyatódik
 
09:34
2013. 09. 24.
Péntek lévén autós téma kéne. Azt gondoltam, talán akadhat az olvasóink között olyan szülő,...
A bejegyzés folyatódik
 
09:34
2013. 09. 24.
A legprecízebb és leggondosabb olvasónkkal is megesett már biztos, hogy valami fontosat otthon...
A bejegyzés folyatódik
 
09:34
2013. 09. 24.
Jött két privát hozzászólás a lemezjátszós sorozathoz, ezek adták ennek a posztnak az apropóját....
A bejegyzés folyatódik
 
09:34
2013. 09. 24.
Nemrég megírtuk, milyen is egy furdancsos hétvégéje. Na, most kiderült, hogy a karácsonya...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Képkeret hulladékból

A lambéria univerzális alapanyag. Relatíve olcsón gyalult-csiszolt, mérettartó faanyagot vásárolhatunk, ami kis kompromisszumokkal nagy felületekké építhető. Amennyiben díszlécnek vagy vékony polcnak használjuk fel, az oldaláról hulladékként levágott „C-profilból” költséghatékony képkeretet készíthetünk.

keret4.jpg

Vegyük a legolcsóbb, keret nélküli képtartót vagy pedig vágjunk üveget és hátlapot, hogy együttes vastagságuk ne haladja meg a 4 millimétert.

keret1.jpg

Látjuk, hogy a nyomás erejétől függően az üveg+hátfalat 2-5 mm mélyen beleszoríthatjuk a lambériaszelet vájatába. E szorulás miatt kapunk egy kis szabadságot, amivel kompenzálhatjuk az esetleg pontatlanul darabolt 45 fokos találkozási éleket.

keret2.jpg

keret3.jpg

A kör- vagy szalagfűrésszel lehasított darabok már finom csiszolás után is készen állnak a gérfűrészes darabolásra, de az eredmény igazán elegáns a felsőmaróval kialakított profilmarás után lesz. Ilyen csekély keresztmetszetnél (11*11 mm) elég is egy homorú negyed kört lemarni róla. Viszont, ha kifejezetten képkeret célra vágunk le >15 széles lécdarabokat, akkor már nem fordulhat elő, hogy belemarunk a vájatba egy bonyolultabb alakú késsel.

keret6.jpg
Annyira stabilan rögzülnek a keretlécek, hogy ragasztásra sincs szükség, a hátoldalon esetleg tűzőgéppel összekapcsolhatjuk a biztonság kedvéért. Óvatosan a tűzőgéppel, mert ha eltaláljuk az üveget, az könnyen végigreped. Nem erőltettem az ötletet, hogy a vékony és könnyen hasadó lécbe még képszög-tartót is csavarozzak-szögeljek, hanem egyszerű drótot hajlítottam és dugtam a képtartó gyárilag kialakított résébe.
Még összeillesztés előtt fessük le a keretdarabokat. A példában fapácot és vörösfenyő vékonylazúrt használtam fel. A sajátmárkás T* vékonylazúr nem színez annyira erősen, ezért használom előszeretettel a vizes fapácot előszínezésre.

keret66.jpg

Szükséges: kör- vagy szalagfűrész, gérvágó fűrész, tűzőgép, festék, lambéria, üveglap+hátoldal. A témában korábban készült riportunkat ITT olvashatjátok

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek