AJÁNLÓ
 
05:00
2014. 09. 16.
Példánk egy széles nyeregtető alatt kialakított otthont mutat, ahol elegendő hely kínálkozott...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 09. 16.
Számos lakáshoz viszonylag nagy hall tartozik, amelyben lakni is lehetne, ha nem kellene...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 09. 16.
Teherbíró, sík falakon, amilyenek a panellakások betonfelületei, különösen helytakarékos...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 09. 16.
Aki szívesebben dolgozik fával, mint habarccsal, a nyers falat tartólécezésre szerelt...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 09. 16.
A gipszkarton lapokat ragasztóanyaggal közvetlenül a nyers falra erősíthetjük. A ragasztócsomók...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A gipszkarton gyakran használt és könnyen kezelhető építési alapanyag. Felújítási munkákhoz, lakás terek átalakításakor talán a leggyakrabban használt anyag. Sík felületek kialakításában szinte „verhetetlen”, az ívelt felületekhez azonban csak előnedvesítés után használható, mégpedig elég nagy rizikóval. A modulos gipszkartont viszont e célra fejlesztették ki, amely már nedvesítés nélkül is íveltre hajlítható.

A szokványos gipszkarton lapok ugyan szárazon is – vastagságuktól függően - csekély mértékben ívbe hajlíthatók 1, 2, és 2,7 m-es sugárban, ám egyenletes nedvesítésüket követően akár 30cm és 1 m-es sugárméretig is meghajlíthatók, amire viszont csak a gyakorlott szakemberek vállalkoznak.

Viszont beszerezhetők szárazon is könnyen íveltre hajlítható gipszkarton lemezek. Ezek gyárilag különlegesen előkezelt lapok, amelyekből bármilyen ív megformálható. Általában egy plusz papírréteggel megerősítve készülnek, a hajlítás megkönnyítését pedig gyári beirdalások teszik lehetővé. E modulos gipszkarton lapokat a gyártáskor a panelek megerősített papírrétegéig 1 és 3 cm-ként bevagdossák, ami azonban nem gyengíti a lapok szerkezeti szilárdságát. E gipszkarton lapok előnye, hogy az 1 cm-ként bevagdosott panelekből akár 120 mm átmérőjű, a 3 cm-ként beirdaltakból pedig 320 mm átmérőjű hengerfelület is kialakítható. Vastagságuk 12,5 mm, táblaméretük pedig 1200x2600, illetve 3000 mm, víz-és tűzálló kivitelben is beszerezhetők.

A gyárilag beirdalt modulos lapokból akár 6 m magas oszlopok burkolata is elkészíthető, természetesen megfelelő vázszerkezetre erősítve és íves válaszfalak is készíthető belőlük akár 3 m-es falmagasságig. A 3 cm-enként irdalt táblákat az alsó és felső vezető profílokhoz kell erősíteni és a 60 cm-ként elhelyezett vertikálisan beállított merevítő elemeket a vezetőprofilokhoz kell csavarozni. A beirdalt lapokat ezekre az elemekre kell felcsavarozni. A csavarok eltüntetését, továbbá az utólagos felületkezelés pedig erre a felületre felragasztott, 1 cm-ként bevagdosott gipszkarton lapok felragasztásával csökkenthető. Sőt, akár már meglevő oszlopokra is felragaszthatók. Az így kialakított felületek csak felületi besimítást igényelnek.

A beirdalt gipszkarton lapokat használva bármilyen szabálytalan ívben hajló felületek is könnyen kialakíthatók, feltéve ha a kialakítandó felület íveltségét adó vázszerkezet előbb elkészül. Ez természetesen a bonyolultabb alakzatoknál némi szaktudást is igényel.  A megfelelő fémlemez idomok ívkövetését a száruk bevagdosásával lehet elérni. A bevagdosott U-idomok ívkövetésének ellenőrzéséhez azonban, célszerű farostlemezből kivágott sablont használni, ami egyben a falrész, vagy egyéb díszítmény ívének a kijelöléséhez és a tartóváz felerősítésének előrajzolásához is használható. A modulos gipszkarton lapok alkalmazásával így már bárki könnyűszerrel kialakíthat különféle ívelt falfelületeket az otthonában.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek