AJÁNLÓ
 
10:00
2013. 09. 06.
Az idei a negyedik karácsony a Furdancs Blog életében, együtt, veletek kedves olvasók. Részünkről...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2013. 09. 06.
Természetesen abból, hogy a Furdancs egy barkácsblog, nem következik az, hogy mi mindent csakis...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2013. 09. 06.
Akinek van gyermeke, az biztos találkozott már a jelenséggel, hogy a gyerekféle bizony előbb-utóbb...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2013. 09. 06.
Mint múlt pénteken már írtuk, közeledik a Furdancs blog második születésnapja. Ennek kapcsán...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2013. 09. 06.
Mai műtárgyunk egy igazán különleges kis szerszám. Gyerekkoromban még nem tudtam, hogy létezik...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Jön a tél, építsünk kandallót!

Amikor vidékre költöztem, a házban egy cserépkályha biztosította a fűtést. Aztán persze csináltunk egy szilárd tüzelésű kazánnal üzemelő radiátoros központi fűtést, de azért a cserépkályhát még használtuk néha, bár egyre ritkábban. Kezdett is füstölni kicsit, aztán meg jobban, úgyhogy idővel teljesen nyugállományba vonult. Én viszont elkezdtem gondolkozni azon, hogy azért egy kandalló mégiscsak kéne egy vidéki házba. Akkoriban még a kandallóbetétek elég drágák voltak, de támadt egy alternatív ötletem…

fireplace.jpg

Először is el kellett tüntetni a cserépkályhát, hiszen annak a helyére került a kandalló. Ez könnyen ment, meghirdettem és gyorsan jött is egy vevő, aki vállalta, hogy szétbontja és elviszi. Így is történt, méghozzá egy szem korom nem repült sehová olyan ügyesen és finoman dolgozott, sőt kitalicskázta a törmeléket és a port is. Tehát megvolt már a hely. A kandalló vázát ytongból építettem meg, ez elég szapora munka. (Ezek ugye elég nagy téglák.) 

k2.jpg

k3.jpg

Majd megcsináltam a leendő kandallópárkányt bükkből. Igaz, hogy tölgyből szokás, de itt nálam minden bükkből van. A végleges rögzítéshez persze meg kellett csináltatni a kőpárkányokat az ytong és a fa közé, illetve a tűztér elé. Ez egy ismerős sírkövesnél készült. Hazafelé a kocsi puttonyában egy bukkanón ügyesen eltörtem a három hosszú kőpárkányból kettőt. De azért meg lehetett oldani, hogy ez annyira ne látsszon a kész kandallón majd.

k4.jpg

A fűtést egy üvegajtós vaskályhára bíztam, mert akkoriban ez a harmadába került egy kandallóbetétnek, és tapasztalatból tudtam, hogy igen jól működik. Bekerült a kályha, megoldottam a füstcsövet is. ezután már véglegesen össze lehetett habarcsolni mindent. Jöhetett a burkolás. Erre találtam megfelelő terméskövet egy kőudvarban, ráadásul vágott sarokelemeket is lehetett kérni hozzá. Igaz rendelni kellett, mert a világ másik végéről jött. (Azóta tudom, hogy közelebb is lett volna megoldás, de milyen jópofa már hogy a kandallóm díszburkolata többet hajózott mint én.) 

k5.jpg

k6.jpg

Aztán már csak a felső borítást kellett összerakni. Ez célszerűen natúr bútorlapból készült. (Tudom, az nem a hőállóságáról híres, de az elmúlt vagy 7 év alatt még nem volt baj vele. A „doboz” felül nyitott, tehát a levegő elől bemegy a kályha mellett, majd a kémény mellett fel, és a tetején forrón kiáramlik. Aztán szalad is fel a lépcsőnél az emeletre, tényleg érezhető a meleg levegő áramlata a mennyezet/lépcső találkozásnál. A doboz hozzá lett gyógyítva a falhoz, de az első oldala leszedhető, így tudok hozzáférni a kéménycsőhöz.

Jelenleg így néz ki az alkotmány. igazából kellene még három oszlop előre, de azért használni lehet így is jól, igazán hangulatos fényt és meleget produkál. És mielőtt valaki megjegyezné: lehet hogy ez nem IGAZI kandalló, de a hatása ugyanaz. És töredékébe került (Konkrétan kijött a cserépkályha eladási árából).

k1.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni. 

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek