AJÁNLÓ
 
09:46
2014. 01. 20.
Péntek lévén autós téma kéne. Azt gondoltam, talán akadhat az olvasóink között olyan szülő,...
A bejegyzés folyatódik
 
09:46
2014. 01. 20.
Természetesen abból, hogy a Furdancs egy barkácsblog, nem következik az, hogy mi mindent csakis...
A bejegyzés folyatódik
 
09:46
2014. 01. 20.
Itt a Furdancs blogon többféle tartalom is megjelenik. Vannak saját munkáink, és persze vannak...
A bejegyzés folyatódik
 
09:46
2014. 01. 20.
Mai műtárgyunk egy igazán különleges kis szerszám. Gyerekkoromban még nem tudtam, hogy létezik...
A bejegyzés folyatódik
 
09:46
2014. 01. 20.
Sajnos a vezetékes víz mondhatni mindenhol a kemény, ami ellen elég nehéz védekezni. Látható...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Újabban ugyan a burkolólapokat egyre gyakrabban szorosan egymás mellé illesztve is szokás leragasztani, ám ezt csak pontosan élre vágott burkolólapoknál alkalmazható. Az általában beszerezhető csempe- és padlókerámia lapok azonban ha kicsit is, de eltérő méretűek. Ezt csak a fugaszélességeket alkalmazva lehet kiegyenlíteni. A régebben készített kerámia burkolatok fugái ezért különböző szélességűek és sajnos az anyaguk idővel elszíneződik. Ha viszont maga a burkolat még jó állapotú és nem sérült, repedezett, leverése helyett érdemesebb a fugázó anyagát felújítani.

Photo 2013.07.31. 8 48 18 (1).jpg

Az elöregedett, porózus régi fugákat utólagosan használható fugaszínező pasztával átvonva lehet felújítani. Ezek már korszerű, penészmentesítő és vízlepergető hatású anyagok, amelyek csempe és padlókerámiákhoz is használhatók. Alkalmazásukhoz azonban a régi fugázó anyagot el kell a lapok közül távolítani. Ez elég aprólékos munka és nem is szükséges a lapok teljes vastagságáig kikotorni, elég ha 5 mm-es mélységig egyenletesen eltávolítjuk a felső rétegüket. Ez meggyorsítható egy magas fordulatszámú kis multigéppel, illetve annak tokmányába fogott speciális, csempemarásra készült marószárral. Ezzel a két irányban futó palásthornyolású szerszámmal ugyan nehéz egyenletes horonymélységet tartani, de ez ebben az esetben nem is fontos.

csempemaro.jpgFotó: onlineszerszam.hu

Az viszont igen, hogy a régi fugaanyag eltávolítása közben ne sértsük meg a lapok szélét. Ha a gépbe fogott marószerszámot, azaz a gépet szorosan tartva folyamatosan, nem erővel nyomva és lapos szögben tartva vezetjük a lapok között, akkor ez elkerülhető. Marás közben ugyan a gép, illetve a marószár mindig jobbra húz, ám ez ellentartással kiegyenlíthető. Ha már az összes fugaanyag javát kimartuk, akkor a fugaszéleket erős marokkés pengéjével „tisztázhatjuk” el, azaz a maradék régi fugaanyag maradékát a penge élével távolítsuk el legalább a lapok éle mellett. A hornyokat ezt követően portalanítsuk, majd ezután következhet az új, színes  fugaanyag résekbe simítása. Ez egyenes élű gumilappal, vagy akár spatulyával is elvégezhető. Végül az új fugaanyag feleslegét vizes szivaccsal letörölve megtörténhet az új fuga felületének simára húzása és tömörítése. Ezt egy 15-20 mm átmérőjű fém- vagy műanyagcsővel végezhető el úgy, hogy a ferdén tartott csőpalásttal minden fuga felületét nedvesen enyhén homorúra nyomva és közben el is simítjuk. Ennek eredményeként az újra fugázott sávok nemcsak megújultak, színesek lettek, de az új fugaanyag megkötése után – ehhez 24 óra szükséges - könnyebb tisztántartani a felület simasága és víztaszító tulajdonsága miatt.

fugaszivacs.jpgFotó: barkacsoljunk.blogspot.hu

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni. 

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek