Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Billentyűzet tisztítása

Bár a laptopok gyorsan teret nyertek, sokan mégis a hagyományos konfigurációjú gépeket használják még mindig. E rendszernek egyik fontos eleme a billentyűzet. Sok mindent kibír, ám ez sem tűri végtelenül sokáig a porosodást. Sokan ezért használnak billentyűzettakarót, ám nem mindenki ilyen gondos. Ezért azután egy idő múlva a gyakran használt billentyűk némelyike akadozva lesz használható, csak erősen megütve reagál, majd rossz esetben már erre sem. Ilyenkor ugyan el lehet gondolkodni a billentyűzet cseréjén, hiszen pár ezresért újat lehet vásárolni, ám ez a kiadás mellőzhető is, ha a tisztítás mellett döntünk. Végső soron ez egy esetleges sikertelen tisztogatás után is megtehető, ám egy alig félórás munkát követően talán mégsem lesz rá szükség.

Evőeszközök kifényesítése

Manapság az evőeszközök többsége rozsdamentes acélból készül. Az úgymond ünnepi "eszcájgok" természetesen csak ritkán, családi összejövetelek alkalmával kerülnek a terítékek mellé és így sokáig újszerű állapotban maradnak. Ám a mindennap használt evőeszközök egy idő után fokozatosan elvesztik a fényüket, színük pedig szinte észrevétlenül elszürkül. Ezt a gyakori mosogatás, a nem kellő szárazra törlésük miatt a felületükön kialakuló korróziós réteg okozza. A minden napi étkezésekhez használt kések éle is kopik, a villák köze is elszíneződhet és a kávés kanalakon lehet leginkább észrevenni a gyakori használat miatti fényvesztést és szürkülést. Nos, ezen viszonylag könnyű változtatni egy alaposabb utófényezéssel.


Fotó: Romy Alcoriza

Újabban ugyan a burkolólapokat egyre gyakrabban szorosan egymás mellé illesztve is szokás leragasztani, ám ezt csak pontosan élre vágott burkolólapoknál alkalmazható. Az általában beszerezhető csempe- és padlókerámia lapok azonban ha kicsit is, de eltérő méretűek. Ezt csak a fugaszélességeket alkalmazva lehet kiegyenlíteni. A régebben készített kerámia burkolatok fugái ezért különböző szélességűek és sajnos az anyaguk idővel elszíneződik. Ha viszont maga a burkolat még jó állapotú és nem sérült, repedezett, leverése helyett érdemesebb a fugázó anyagát felújítani.

Photo 2013.07.31. 8 48 18 (1).jpg

Rozsdamentes tárgyak tisztítása

Az otthonokba egyre több inox, azaz rozsdamentes tárgy kerül, amelyeknek a tisztítása némileg eltér a többi fémekétől. Az inox tárgyak felülete ugyan nem oxidálódik, ám ennek ellenére a szokványos szennyeződések ugyanúgy lerakódnak a felületeiken, mint bármely más tárgyén. A tisztításukkor azonban csak olyan szerek használhatók, amelyek csak a szennyeződéseket távolítják el, de e fémtárgyak fényét nem károsítják.

inox.jpg

Számítógépek takarítása

Az asztali számítógépek ugyan dobozba zárt szerkezetek, ám ennek ellenére porosodnak, ami fokozatosan rontja az elektronikus egységek hűtését. A por ugyanis elég jó hőszigetelő, a különféle hűtőbordákra rakódva gátolják a hőre érzékeny alkatrészek hatékony működését. Szélsőséges esetben még automatikusan le is kapcsolhatják a gépet. Ezt pedig jobb elkerülni, ezért a kitakarítását legalább egy évente ajánlatos elvégezni.

pc01.jpg

Fémtárgyak tisztítása

Otthonunkban egyre több a fémből készült használati tárgy, amelyeket nagyon gyakran, vagy akár mindennap használunk. A csillogó felületük azonban idővel veszít a ragyogásából, foltos lesz, ami általában a nem rendszeres vagy nem megfelelő tisztításuk következménye. Ez esetenként akár higiéniai problémát is okozhat, ám elsődlegesen az elhanyagoltság látszatát kelti. A fémtárgyak ugyan könnyen tisztán tarthatók, de ez nem jelenti azt, hogy nem igénylik a rendszeres tisztítást.

Photo 2013.09.23. 10 19 11.jpg

Szőnyegtisztítás

A lakások a szennyeződéseknek leginkább kitett darabjai a szőnyegek. Használatukból adódóan folyamatosan elpiszkolódnak még akkor is, ha az utcai cipő helyett otthon papucsban járkálunk. A levegőben levő por mellett pedig még óhatatlanul foltok is kerülhetnek a felületükre. A porszívózás csak késlelteti az elszennyeződésüket, ám egy idő múlva elkerülhetetlen a teljes kitisztításuk, viszont a rájuk került foltokat ajánlatos mielőbb eltávolítani.

szonyeg_03 (1).jpg

Padlók tisztítása

Padlóink gyakori tisztítása nem csupán higiéniailag fontos, hanem kellő ápolásukkal a tartósságuk is növelhető. E feladatok egyszerűek, ám megfelelő tisztítószerekkel és hatékony takarító eszközök használatával gyorsan elvégezhetők.

padlo01.jpg

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek