AJÁNLÓ
 
09:01
2014. 02. 05.
Lyukat persze a legegyszerűbb fúróval készíteni, azonban házilagos körülmények között...
A bejegyzés folyatódik
 
09:01
2014. 02. 05.
Péntek lévén autós téma kéne. Azt gondoltam, talán akadhat az olvasóink között olyan szülő,...
A bejegyzés folyatódik
 
09:01
2014. 02. 05.
A legprecízebb és leggondosabb olvasónkkal is megesett már biztos, hogy valami fontosat otthon...
A bejegyzés folyatódik
 
09:01
2014. 02. 05.
Jött két privát hozzászólás a lemezjátszós sorozathoz, ezek adták ennek a posztnak az apropóját....
A bejegyzés folyatódik
 
09:01
2014. 02. 05.
Nemrég megírtuk, milyen is egy furdancsos hétvégéje. Na, most kiderült, hogy a karácsonya...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Akkus csavarbehajtók

Ezek a kisméretű szerszámgépek az apróbb szerelőmunkáknál nagyon előnyösek, meggyorsítják és könnyebbé teszik a munkát, ám a hagyományos csavarbehajtókkal szemben van néhány hátrányos tulajdonságuk is. Ezekre pedig már a beszerzésükkor célszerű jobban oda figyelni.

boschixo.jpg

Tagadhatatlanul hasznos eszközök, de nem minden helyzetben bevethetők. Bár minden bit, azaz csavarbehajtó betét fogadására alkalmasak, ám a mágneses szerszámtartó hüvelyeik mélysége változó. Ezt a kettős bitek használata indokolja, ám így az egyes biteket csak toldó betétbe helyezve lehet csak használni. A cserélhető betétes csavarhúzók bitjeit is „fogadják”, így a legkülönfélébb betétekkel is használhatók.

bitek.jpg

Ám ezen kívül a meghajtásuk paraméterei legalább ilyen fontosak. Üresjárati fordulatuk általában 150-180 f/p közötti, erejüket pedig a bolgókerekes hajtómű növeli meg. Ennél sokkal lényegesebb, hogy milyen az akkujuk és annak milyen a feszültsége. Jelenleg a lithium-ionos akkus készülékek az előnyösek, amelyeknek a névleges feszültsége lehetőleg minél magasabb legyen. Középmezőnybe sorolhatók a 3,6 voltosak, de sokkal izmosabbak a 4,8 V-osak, amelyek tovább bírják a terhelést és nagyobb a forgató nyomatékuk is. A lithium-ionos csavarbehajtók előnye, hogy bármikor károsodás nélkül a töltőre csatlakoztathatók és így mindig teljesen töltött akkuval lehet használatba venni. A korszerű töltők kijelző LED-jei pedig jelzik a töltöttség mértékét és esetleges szükségességét. Ezt azonban csak  márkás gépeknél lehet elvárni. A másik lényeges szempont az ilyen gépeknél a forgatónyomatékuk.  Ez az érték a 2,4 V-os gépeken kb. 3 Nm, és a 3,6 és 4,8 V-al működőknél is csak 3,5-4 Nm. Általában 5 mm-es csavarátmérőig használhatók, viszont hogy folyamatosan használva hány csavar be-, vagy kihajtására alkalmasak, az az akku kapacitásától és feltöltöttségétől függ. A feltöltésükhöz a szükséges idő általában 5-7 óra, ami viszont a töltőtől és az akkutól is nagyban függ. Jó teljesítményt azonban csak a minőségi gyártmányoktól lehet várni, az ismeretlen  márkáknál sok a bizonytalanság.

sarok.jpg

Egyáltalán nem lényegtelen viszont az ilyen szerszámok formai kialakítása. Nem tűnik olyan fontosnak, ám előnyös, ha a gépet a kialakítása alkalmassá teszi a markolat 2-3 szögállásba fordíthatóságát. Ez ugyan csak kényelmi szempontnak tűnik, de a szűkebb helyeken való munkákon túl előnyösebb a markolat szögbeállítása. A csak pisztoly markolatú kis gépek viszonylag kis méretűek, ám ezért bizonyos helyzetekben – főként szűk helyeken - nehezen kezelhetők. Lényeges még, hogy lehetőleg a tengely reteszelhető legyen, mert így akár egy jól meghúzott csavar kilazítására is lehetőséget biztosít a gép. A nem reteszelhető tengelyű kis csavarbehajtók bekapcsolás nélkül is képesek nagyobb forgatónyomatékú mozdulatra, ám ez akár tönkre is teheti a bolygókerekes meghajtó művet, ezért ezt nem célszerű megkockáztatni.

A markolat kialakítása pedig a csavarbehajtó méretéhez képest jó fogású legyen, mert ez biztosítja a szerszám biztos fogását és irányítását. Újabban a fejbe beépített LED izzó segíti a rosszul megvilágított helyeken való munkát és ezt a plusz szolgáltatást egyáltalán nem szabad lebecsülni, bár nem mindig van rá szükség. A jó teljesítmény, a gyors feltöltés és az univerzális bitbefogást lehetővé tevő szerszámtartó és főként a jó kézben tartás mind fontos az ilyen kis gépekkel végzett munkák szempontjából ezért a kiválasztásukkor főként ezekre érdemes odafigyelni.    

bosch-ixo-vino-01.jpgErre is jó egy csavarbehajtó  

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek