AJÁNLÓ
 
09:19
2014. 01. 12.
Lyukat persze a legegyszerűbb fúróval készíteni, azonban házilagos körülmények között...
A bejegyzés folyatódik
 
09:19
2014. 01. 12.
Péntek lévén autós téma kéne. Azt gondoltam, talán akadhat az olvasóink között olyan szülő,...
A bejegyzés folyatódik
 
09:19
2014. 01. 12.
A legprecízebb és leggondosabb olvasónkkal is megesett már biztos, hogy valami fontosat otthon...
A bejegyzés folyatódik
 
09:19
2014. 01. 12.
Jött két privát hozzászólás a lemezjátszós sorozathoz, ezek adták ennek a posztnak az apropóját....
A bejegyzés folyatódik
 
09:19
2014. 01. 12.
Nemrég megírtuk, milyen is egy furdancsos hétvégéje. Na, most kiderült, hogy a karácsonya...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mi mással tölthetné az ember a szombat estéjét, mint egy égből pottyant IKEA-látogatással és az azt követő bútorösszeszereléssel. A barkácsolni szerető férfi számára ez amolyan könnyed edzés, melynek során újra gyerek lehet kicsit. Stábunk tehát egyik pillanatról a másikra egy fészekrakási lázban égő, egyedülálló, harmincas éveinek elején járó hölgy, Linda társaságában találta magát. Bár a felkérés pusztán a bútorok szállítására vonatkozott,  nyilván fel voltunk készülve arra, hogy úriemberhez méltó módon bevállaljuk az összeszerelést is. Remek terápiás elfoglaltság és még teát is kaptunk. Illetve kaptam, hiszen a stáb szó ebben az esetben engem (Mr. Furdancs) takar. Nem is térnék ki magára a szerelésre. Szót sem érdemel. Azonban, miután eljártuk a "van egy kis időd segíteni (!!!) összeszerelni a bútort" násztáncot, elhangzott a számból a kérdés: "és mondd, szerszámod van-e?" Erre úgy csillant fel Linda szeme, mintha élete férfiját látta volna meg egy lemezlovas klub félhomályában. Nekem még szerszámosládám is van! - jött a válasz. Néhány perc múlva büszkén hozta is, mint macska a frissen fogott egeret.

Photo 2014.01.04. 20 51 40 (1).jpg

Ez volna hát a szerszámosláda. Az alukoffer amúgy egy kiváló találmány, például igen sokrétű felhasználhatósága miatt. Láttam én már alukofferben rajzkészletet, gitárkiegészítőket, horgászkellékeket. Ebben az esetben szerszámosládaként funkcionál. Vegyük sorra, mi minden található benne, persze a teljesség igénye nélkül, kiemelve néhány "különleges" szerszámot az amúgy koncepciótlan sokaságból. Itt jegyezném meg, hogy a koncepciótlanság nem negatív dolog, pusztán "az évek során nálunk landol egy egy szerszám" barkácséletmód hozadéka.

Kombinált fogó

Most tudtam meg, hogy bizonyos térségekben a gyerekek kombinát fogónak hívták ezt a szerszámot. Ennek a nyele nyilván piros. Egy női szerszámosládában csakis vidám színeknek van helye. Persze a lehetőségekhez képest. Nagy baj nincs vele, minden szerszámkollekcióban ott a helye. Az egyik leguniverzálisabb szerszámfajta, igazából a blogunkat is inkább Kombinált fogónak kéne hívni, csak a Furdancs azért jobban hangzik.

Photo 2014.01.04. 20 51 40.jpg

Kalapács

A barkácsolásban kevésbé járatos embernek az első szerszám ami eszébe jut, az a kalapács. Nyilván nem reprezentatív felmérés alapján állítjuk ezt. Linda biztosra ment és mindjárt kettő is van neki. Így aztán két kézzel is tud kalapálni. Már csak az a kérdés, hogy mit? A gyerekek például általában csavart szoktak vele ütlegelni. Én legalábbis így tettem gyerekkoromban, szüleim és a szomszédok legnagyobb örömére. Apám a csavarokat sajnálta, anyám a hokedlit a szomszéd pedig a pihenésre szánt vasárnap délutánját. A kalapácsról már mi is megemlékeztünk. ITT olvashatjátok. Természetesen a kalapács önvédelmi eszköznek is alkalmas, bár az ilyen irányú felhasználásra szánt darabokat célszerűbb a bejárati ajtó mellett tartani, nem egy eldugott ládában.

Photo 2014.01.07. 22 28 38.jpg

Kaparó

Bizonyára egy tapétázás után maradt a táskában. Sokáig gondoltuk azt, hogy a kaparó igazából a szerszámok kispadján üldögél és nem annyira illeszthető mindennapi életünkbe. Ez a kép némileg árnyalttá vált miután született egy írásunk a témában.

Photo 2014.01.07. 22 29 36.jpg

Harapófogó

Ha mást nem is, de a két kalapáccsal előzőleg bevert szögeket ki lehet vele húzkodni. 

Photo 2014.01.07. 22 30 05.jpg

Sniccer

Börtönök és futballmeccsek jól ismert kelléke. Ebből három is van, de mint azt tapasztalatból tudjuk, ezek a vágóeszközök úgy szaporodnak a háztartásban, mint az IKEA "S" alakú imbuszkulcsai. Hasznos eszköz, ott a helye a kollekcióban.

Photo 2014.01.07. 22 29 19.jpg Photo 2014.01.07. 22 27 49.jpg

 

Reszelő

A fotón látható példány a reszelők között egy viszonylag finom darabnak mondható. Ráadásul háromszög-profillal rendelkezik, Linda ugyan még nem használta semmire, egy korábbi szerelés után felejtődött nála. Mindazonáltal jó szolgálatot tehet például a festés után összepingált zárnyelvek tisztítására. (A legtöbb szobafestő elég nagyvonalúan mázolja a nyílászárókat, ritka, hogy a zárszerkezetek megússzák összekenés nélkül, aztán persze nem záródik rendesen semmi.) A ráspolyról, a reszelők Panterájáról már írtunk korábban. ITT olvashatjátok.

Photo 2014.01.07. 22 30 24.jpg

Spakli

Leánykori nevén glettvas. Egy háztartásban például festés előtt a falban található lyukak átszervezésekor használható. Gipszet tudunk vele szépen eldolgozni, eltüntetve ezzel a feleslegessé vált furatokat, de - a fent említett kaparóval egyetemben - alkalmas lehet egy romantikus este után a padlóra csöpögött gyertyaviasz óvatos eltávolítására is.

Photo 2014.01.07. 22 31 05.jpg

Drótkefe

Félelmetes egy eszköz. Rozsdás fémfelületeknek eshetünk neki vele, ahogy azt idevágó írásunkban is olvashatjátok.  De, mint Linda rámutatott, háztartási körülmények között alkalmas lehet például a cipő talpába beleszáradt kutyagumi eltávolítására.

Photo 2014.01.07. 22 27 33.jpg
Marokcsavarhúzó

Biztos vagyok benne, hogy Linda szájából legalább egyszer elhangzott a "jaj de cuki" kifejezés e szerszámmal kapcsolatban. Ezen kívül is van azért előnye: olyan csavarokhoz is hozzáférünk vele, melyekhez egy hosszabb nyelű csavarhúzóval csak sűrű anyázások közepette tudnánk hatékonyan közel kerülni.

Photo 2014.01.07. 22 28 15.jpg

Ennyi volt a láda tartalma. A bútor összeszereléséhez persze inkább csak a szokásos imbuszkulcsokra volt szükség, meg némi óvatos kalapálásra, amire azért egy puhább gumikalapács jobb lett volna, de némi óvatoskodással így is megoldottuk. Körbeérdeklődtünk a szerkesztőség nőtagjai között, ki mit tart még az otthoni szerszámos ládájában? A válaszok nagy szórást mutattak, de sok szavazat érkezett a cserélhető bites csavarhúzóra, a kisméretű kereszthornyú csavarhúzóra (amivel a most divatos EU-szabványos elemtartók fedelét lehet levenni, illetve számítógép szerelésnél is jól jön). És persze a csőfogó is keresett darab, mindenféle csöpögő lefolyók bilincseinél jól jöhet. Szemüveggel rendelkező kolléganőink esküsznek az óráscsavarhúzó-készlet fontosságára, a szemüvegszárak kilazult csavarjait csak ilyen egész finom szerszámmal lehet reparálni.

Nem mondható általánosnak, de találtunk olyan kolléganőt is, akinek a táskájában is volt egy kisméretű multiszerszám, és nem csak a körömápoló reszelő miatt. 

Bár az otthoni szerszámkészletről már írtunk korábban, (a cikket itt olvashatjátok) de most direkt a női olvasóink által használt szerszámokra lettünk kíváncsiak. Amennyiben van ezzel a témával kapcsolatos történetetek, úgy kérjük, osszátok azt meg velünk és olvasóinkkal kommentben. 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni. 
 

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek