AJÁNLÓ
 
05:00
2015. 02. 04.
A Furdancs szerkesztőségében ritkán ugyan, de azért adódik olykor szerelnivaló. Épp a napokban...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 02. 04.
Hol az otthon? Ahol letesszük a gitárunkat és nem dől el, mert van állványa. Egy időtől...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 02. 04.
Anno a házunk vásárlásával tettünk szert egy felújításra váró kéményre. Hogy valaha...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 02. 04.
Az áldozatra a félig átsült pizzák hívták fel a figyelmet. Látszatra minden rendben működött,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 02. 04.
Mindenkinek van bojleres története, olvassák el az enyémet is. A vízmelegítő fontos kultúrtörténeti...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ma már nem forog tovább...

Mr. Furdancs irodai forgószéke után az én munkás fotelem mondta fel a szolgálatot. Beépített anyagai minőségét tekintve már újkorában hulladék volt, bár a sokkal drágább típusok is hajlamosak jobbra dőlve deformálódni. Talán mert mázsa körüli testtömegű felhasználók Rodin "Gondolkodó ember" pózába görnyedve aszimmetrikusan túlterhelik az anyagot.

szekjavitas000.jpg

Illusztrált munkanaplómban a javítás mellett az alkatrészek számának drasztikus leépítését és optimalizálását is megfigyelhetik némi forgószék-anatómiai ismeretekkel bővítve.

szekjavitas07.jpg

A tengely és ülőfelület találkozását egy csuklós szerkezet hivatott megvalósítani. Oldalra kinyúló rúdjával a székmagasságot és a hátradőlés szögét változtathatjuk. Hiába állítjuk legegyenesebb helyzetbe a háttámlát, akkor is túlzottan hátradől. A kart hátrahúzva pedig szinte fekvőhelyzetbe dönthetjük magunkat. A mesterségesen konstruált embriópóz talán segít megnyugodni, mikor a főnök leszúr és csendben zokogunk az íróasztal mögött, esetleg tévedésből szülőszéket vásároltam - próbáltam megmagyarázni a jelenség okát.. 

szekjavitas06.jpg

Közelebbről megnézve a "logikusan" műanyagból készített persely adta fel a küzdelmet súlyommal. Logikus, hogy a gyártó szeretne két éven belül új széket eladni nekem, ezért is a mesterségesen konstruált hibalehetőség.

szekjavitas01.jpg

Javítás helyett alapítanom kellene egy alapfokú matrózképző iskolát és a székkel szimulálhatnánk a hajó dülöngélését - futott át a gondolat. És az is, hogy lassan fel kellene már szerelni a padlószegélyeket a júliusi festés után (szemfüleseknek szóló poén).

szekjavitas08.jpg

Szinte menetszakadásig tekertem a hátradőlést szabályozó hengert, de hiába. Természetesen ezt az alkatrészt száműzöm legelőször a rendszerből.

kerevet.jpg

Minden tiszteletem a kereveten (lectus discubitorius) félig ülő pózban heverésző rómaiak életstílusának, kik szőlőt szemezgetve bámulták a sztriptízt, de az orgia volt, nem monitor előtti munkavégzés. Idővel biztosan megfájdult a könyökük és a gerincük is.

szekjavitas10.jpg

A tengely közepén van egy műanyag gomb, ennek lenyomásával kireteszeljük a gázliftet és süllyeszthetjük a széket. Ezt a gombot az oldalra kinyúló kar hajlított vége üzemelteti, másik tengelyként egy csavar szolgál. Egyiket sem oldható kötéssel rögzítették. Nincs itt semmi barkácsolnivaló, haladjanak tovább az üzletek felé - üzeni tervezője.

Innen már nincs visszaút. A hajlított rudat az oldalkar kíméletes levágásával, míg az odaszegecselt másik tengelyt a szegecs kifúrásával választottam le.

szekjavitas09.jpg

Ez a rugó és a keményfém csavar jól jöhet még. 

szekjavitas11.jpg

Ezen a csonkon szemléltethetjük a forgószék működési mechanikáját. A balról első furatpárba kapaszkodott a szabályzókar, melynek hajlított nyúlványa nyomta le a középen látható gázlift-nyomógombot. A következő két furatba illik a tengely, ezen tud hátrafelé billenni az ülőtámla. Ezt a középen (az árnyéka látszik) lévő lyukon átvezetett csavar forgatása húzza-tolja és rögzíti a megfelelő pozícióba.

szekjavitas12.jpg

Felülről nézve bukkanunk rá a hiba okára. A fehér gyűrű körül elhelyezkedő kb 2 mm-es vastagságú (a minőség újabb garanciája) lemez szorítja rá a tengelyt az előző képen látható csonkra. Nemcsak megpuhult, eldeformálódott, de el is szakadt a jobb felső sarokban.

szekjavitas02.jpg

Kissé tétovázva kalapáltam vissza a lemezt eredeti formájára, hiszen nem túl nehéz kalapács volt az. Ezt az erőhatást egy könnyű előredőléssel előidézem az összeszerelt széken, de még nem akartam-mertem használni a hegesztőberendezést. Eddig másfél alkalommal hegesztettem csak. E vívódás eredményeképp nem is vágtam le az új tengelyként színre lépett M8 csavar túlnyúló végét, ezzel véglegesítve a munkát.

szekjavitas03.jpg

Az ábrán a csukló még csuklik, a kudló Kudlik, ezért a beállítócsavar furatán keresztül állandó helyzetbe rögzítettem a billenésre tervezett alkatrészeket. 

szekjavitas04.jpg

Már csak összeszerelésre és tesztelésre vár az elvileg javított szék. 

Második nap

Na jól van, kis barátom - gondoltam fél óra múlva, mikor ismét dőlni kezdett és szinte hallottam a megkínzott fém sikolyát - holnap finomkodás nélkül megbeszéljük ezt a dolgot. Így is lett. Majdnem egy teljes pálcát elhegesztettem az elhajlott rész megerősítésére és tengelyhez rögzítésére.

szekjavitas05.jpg

 Ez a kezelés már sikeres volt, napok óta nyüstölöm és stabilan bírja az igénybevételt. Sőt, a kitermelt alkatrészek nyeresége mellett kényelmes, állandó helyzetbe rögzítettem a háttámlát. Milyen tanulságot szűrhetünk le a példából? Mindig legyen hegesztőkészülék az irodában. 

  Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek