AJÁNLÓ
 
09:22
2013. 09. 10.
Az idei a negyedik karácsony a Furdancs Blog életében, együtt, veletek kedves olvasók. Részünkről...
A bejegyzés folyatódik
 
09:22
2013. 09. 10.
Természetesen abból, hogy a Furdancs egy barkácsblog, nem következik az, hogy mi mindent csakis...
A bejegyzés folyatódik
 
09:22
2013. 09. 10.
Akinek van gyermeke, az biztos találkozott már a jelenséggel, hogy a gyerekféle bizony előbb-utóbb...
A bejegyzés folyatódik
 
09:22
2013. 09. 10.
Mint múlt pénteken már írtuk, közeledik a Furdancs blog második születésnapja. Ennek kapcsán...
A bejegyzés folyatódik
 
09:22
2013. 09. 10.
Mai műtárgyunk egy igazán különleges kis szerszám. Gyerekkoromban még nem tudtam, hogy létezik...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Műparaszt mobil csirkepanel

Mikor az ember családi házba költözik, óhatatlanul megragadja a vidéki élet bukolikus idillje és rögtön természetközeli terveket kovácsol. Nálam ez egy autentikus csirkeól képében realizálódott. A poszt dicsérete lesz a gipszkartonnak, mely olcsón és meglepően időjárás-állóan használható a szabadban is. 

csirke 01 (1).jpg

A modell alapját egy 1x1 méteres hobbi csirkeól terve képezte, ezt bővítettem 8 négyzetméteresre. Lábakon áll, ami hasznos, mert nem kell görnyednünk munka közben és a mini velociraptorok be tudnak alá húzódni esőben-napsütésben.

csirke 12 (1).jpg
Már magam is látom, hogy a tojóblokk kis túlzás volt. Egy csomó időbe került a szavazófülke-szerű tereket kialakítani, ráadásul a csirkék hamarabb megdöglöttek, minthogy élesben is tesztelni tudtam volna használhatóságát. Mindenesetre felhajtható tetőt kapott, amit (ha valaki kedvet kapna rekonstruálni) nagyon ajánlatos zárhatóvá tenni a nyestek miatt.

csirke 05 (1).jpg

A tartószerkezet anyaga 5x5 cm cserépléc, a legolcsóbb és könnyen hozzáférhető alapanyag. A favázra gipszkarton oldalfalakat csavaroztam. Magam is meglepődtem később, hogy az őszi-tavaszi esők és hófúvások dacára mennyire időjárás-állóra sikeredett, pedig nem is impregnáltat használtam fel.

csirke 17 (1).jpg
Titka, hogy az éleit ne érje nedvesség és kenjük le műanyag alapú (pl. lábazat-) festékkel. Minden más anyag (OSB, fadeszkák) négyzetmétere kerül annyiba, mint egy tábla gipszkarton és azokat még festeni is kell. Az ajtónyílásokat az egész lapokba vágjuk középen, mert a kartondarabok az illesztéseknél biztosan elválnak egymástól és ott utat talál a nedvesség.

csirke 06 (1).jpg

A tető megtervezését nem lehet eléggé komolyan venni. A pihekönnyű lapoknak télen is helyt kell állniuk, mikor akár 30 centis hó tömege terheli a „tetőgerendákat”. Nekem például ezért szakadt be középen.
A bitumenes hullámlemez alkalmazása egyfajta gesztus a profi építészetnek és a felület nagysága miatt nem is nagyon váltható ki dizájncenteres megoldással. Többfajta vastagságú és méretű hullámlemez kapható. Inkább költsünk rá valamivel nagyobb összeget, de a merevített, vastagabb változat jóval tovább tart, mint a bőrszerű, OBI-s darab. Amennyiben keskenyebb méretűt választunk, sokkal könnyebben hozzáférünk minden részéhez felszögeléskor. Facsavar és alátét segítségével rögzítettem a lapokat, hogy legyen fogása erős szél esetén is.

csirke 04 (1).jpg

Gyalulatlan, 4 méteres deszkákból alakítottam ki a padlót. A rések között ki tudott folyni, aminek ki kellett folynia, mellesleg melegpadlónak kiváló némi szalmával. 

csirke 13 (1).jpg

Tanácsos lenolajkencével átkenni, mert ugyan belülről nedvesség ellen védett, de a csirkeszar mindent korrodáló hatása gyorsan tönkreteszi. A 25 mm-es padló kétméteres alátámasztással egy ember tömegét is megtartja, ha épp nincs hol aludnod.

csirke 07 (1).jpg

Csirkének csirkehálót. Nem kell elefántcsorda méretű kitörési kísérletektől tartani, viszont a prisonerek szeretnek aláásni a kerítésnek, így rakjuk ki kövekkel az alját. A kerítéskapura tettem egy ajtóvisszahúzó spirálrugót, mert elég egy pillanatra támadt rés és már meg is lépett a szemfülesebbje. Az olajfestékkel lemázolt kerítésoszlopok köré betonlábazatot öntöttem, igen stabilnak bizonyult.

csirke 10 (1).jpg
Két méterenként helyeztem el a tartóoszlopokat, a sarkok derékszöge maga is erősítette a vázszerkezetet. Ezekre U-szeggel erősítettem fel a csirkehálót. Vigyázat, az eldarabolt drótvégek annyira szúrnak, mint mikor az irodában beletűzőgépezel a saját ujjadba. Paranoid lelkek a 4*4 méteres terület közepére helyezett egyetlen gerenda segítségével felülről is lefedhetik az udvart, de ez már csak kifejezett héjaveszély esetén javasolt.

csirke 08 (1).jpg

Olcsó időzítő-órával vezérelt világítást vezettem be, hogy korai sötétedéskor is tudjanak vacsorázni. Summázásként, egy igazán tágas, 50 csirkét állatbarát luxusban befogadó szerkezetet építettem., ahol a gazdának sem kell görnyedten nyomorognia, miközben kialmoz vagy pedig beszélget a baromfikkal. Kifejezetten nyári hasznosítású ólnak szántam, a téliesítéshez két karton között üveggyapotot és tetőszigetelést javaslok.

csirke 09 (1).jpg

Végül a konstrukció előnyeként megemlítem, hogy a csirketartás befejeztével egyetlen délután alatt szétszedtem és lapraszerelten adtam el a mobilizálható szerkezetet.

Bár újonnan vásárolt anyagokból készült, méretéhez viszonyítva majdnem egy nagyságrenddel olcsóbb, mint a készen vásárolható, inkább művészeti- és hobbi jellegű tyúkólak. Megvalósítási költsége 8 m2 óllal és 16 m2 bekerített udvarral kb.  50.000 Ft.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek