Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A fúrás munkaszabályai

befogas04.jpg

Csak akkor fogjunk hozzá a kézi fúráshoz, amikor már véglegesen meggyőződtünk arról, hogy a munkát csak kézzel lehet elvégezni. A gépi fúrás ugyanis pontosabb, gyorsabb és kényelmesebb.

Készítsünk mini ZEN kertet!

A japánban játszódó, japánról szóló filmekben többször láthattunk már homokkal borított kerteket, ahol láthatóan a nyugalom nagyon magas fokán álló kertész gereblyével rajzolt szépséges mintákat a homokba. De láthatunk ilyesmit akár New York-i menedzserekről szóló filmekben is, ahol a csúcsmenedzser az íróasztala szélén álló kis kertben végzi ugyanezt a nyugtató tevékenységet. Egy barátunk kért most tőlünk egy ilyen kis kertecskét, és ha már megcsináljuk, gyorsan meg is írjuk...

zen zen kert japán kert mini kert mini zen

Szétszedtem: LED izzó

"Na jó!" - kezdődtek már e szavakkal királydrámák, válások vagy komoly anyagi kárral járó verekedések. Nálam legutóbb egy konyhai világítótest átalakításába torkollott a kijelentés, mikor meguntam, hogy havonta kellett márkás fénycsövet cserélni benne.

A felesleges anyagok kitermelése után - tudták, hogy ma már a fojtótranszformátort egy áramkör helyettesíti? - három darab 3 wattos LED izzót szándékoztam beépíteni. Sajnos túl nagy helyet foglaltak még elfektetve is, illetve szívesen megspóroltam volna három E14 foglalat árát.

Itt a Furdancsnál már többször szóba került a sörkollektorok alapos körbejárásának igénye. Ezekről a szerkezetekről már sokan hallhattak, pár éve került be a köztudatba ez a kifejezés. Aki nem ismerné, annak egyelőre annyit mondanánk, hogy ez neve ellenére egy komoly fűtőalkalmatosság, a sör-előtag csak a készítéséhez felhasznált italos dobozokat jelöli, amelyek a nagyon kis falvastagságuk miatt különösen alkalmasak erre a célra. Szóval ne a név alapján ítéljünk, lássuk a szerkezetet.

sörkollektor napenergia sörös doboz fűtés olcsó fűtés légfűtés kollektor

Új év, új tervek. Fémipari sorozatunk már annyira bevezette olvasóinkat a fúrás, fűrészelés, köszörülés világába, hogy idei garázsproject keretében megfontolhatják akár egy harckocsi építését is. Miért pont harckocsit? Én is ezt kérdeztem, mikor rádöbbentem, hányan konstruálnak otthon hobbi harcjárművet. Újévi videoválogatásunk a barkács lánctalpas járművekre koncentrál.

Legtöbbjük terepjárásra, városnézésre alkalmas jármű, de egészen élethű, műhelyben összerótt Tigris replikát is találunk a kínálatban, hiszen nem mindenkinek telik rá, hogy saját gyári tankot vásároljon és szendvicset süssön rajta a barátaival.

Ha egy munkadarabba furatot készítünk, a forgácsolóerő forgatónyomatéka a munkadarabot forgatni akarja. Kis átmérőjű fúrók esetében kézzel tudjuk tartani a munkadarabot, nagyobb átmérőjű furatok készítésekor azonban már nagyobb erő kell a megtartáshoz.

befogas05.jpg

Bizonyos átmérőn túl már nem is lehet kézzel ellentartani. Ilyenkor a munkadarab hosszát valamilyen segédeszköz segítségével növeljük (sikattyú, párhuzamszorító).

Waxoljunk és viaszoljunk!

A minapi pc hangszórós posztomban említettem, hogy hátravan még a felületkezelés. Eredetileg lakkozni akartam a bükk vázat, de persze kint a műhelyben ahhoz hideg van most, ráadásul a lakknak azért kell egy nap száradás. Így aztán arra jutottam, hogy inkább viaszolni fogom a felületet, ez bent a meleg szobában egy ronggyal elvégezhető, nincs kosz és festékcsepp, ráadásul a viasz illata sem kellemetlen.

waxolás viaszolás viaszbevonat starwax viaszolt bútor felületkezelés

8 tonnás présgép házilag

Az olajemelő nagyszerű találmány és kivitelének köszönhetően nem csak gumicserére szorítkozik felhasználási területe. Építeni kezdtem egy többcélú állványt, mely - megfelelően edzett betétekkel - fémlemezek hajlítására, lyukasztására és nyomóformás préselésére szolgál.

PC-hangszóró gyorsan

Az új év nálam általában némi lakás átrendezéssel is párosul. Idén is így volt ez, máshová került a kissé át is alakított íróasztal. És ha már így alakult, gondoltam mégiscsak kellene két kis hangszoró a laptop mellé, mert a fejhallgató sokszor macerás, a laptop kis minihangszóróinak hangja meg azért érthetően nem az igazi...

pc hangszóró konzervdoboz hangdoboz

A fúróbefogás eszközei

aas.jpg

A hengeres szárú fúrókat fúrótokmányba, a kúpos szárúakat pedig hüvelybe fogjuk.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek