AJÁNLÓ
 
09:19
2013. 10. 15.
Lyukat persze a legegyszerűbb fúróval készíteni, azonban házilagos körülmények között...
A bejegyzés folyatódik
 
09:19
2013. 10. 15.
Péntek lévén autós téma kéne. Azt gondoltam, talán akadhat az olvasóink között olyan szülő,...
A bejegyzés folyatódik
 
09:19
2013. 10. 15.
A legprecízebb és leggondosabb olvasónkkal is megesett már biztos, hogy valami fontosat otthon...
A bejegyzés folyatódik
 
09:19
2013. 10. 15.
Jött két privát hozzászólás a lemezjátszós sorozathoz, ezek adták ennek a posztnak az apropóját....
A bejegyzés folyatódik
 
09:19
2013. 10. 15.
Nemrég megírtuk, milyen is egy furdancsos hétvégéje. Na, most kiderült, hogy a karácsonya...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Polctartók

A polcok számtalan formában gazdagítják a lakások berendezését. Ezek többnyire nyitott tároló helyek, amelyeket azonban a célnak megfelelő módon szokás rögzíteni a falakra, vagy akár a bútordarabokba. Alátámasztásukhoz azonban mindig valamilyen konzol, azaz a polclapot alátámasztó tartó egység szükséges.

polctarto01.jpg

 A legegyszerűbbek a készen kapható fa, vagy fém konzolok. Ezek készen megvásárolható termékek, amelyek 180 mm-től 350 mm-ig különféle méretűek, a polclap szélességéhez igazodóan választhatók. A falra műanyag dübeles csavarokkal rögzíthetők, a polclapok pedig alulról csavarozhatók a tetejükre. A bútorok belsejébe viszont elégségesek a polclapok alátámasztásához az oldalfalba fúrt lyukakba erősített különféle csapos polctartók, lemezből készült, kis méretű tartószegletek. Ezek szinte alig láthatók és még üveglapok rögzítését is lehetővé teszik.

polctarto04.jpg

Azonban a nagyobb és falra szerelhető nyitott polcoknál igényesebb megoldások sokkal esztétikusabbak a hagyományos polckonzoloknál. Ezeknél a cél az, hogy alig észrevehetők legyenek, ám dekoratív módon rögzítsék a sokszor elég hosszú polclapokat a falra. A hosszabb, szélesebb és főként vastagabb polclapok egyszerű falra erősítéséhez a polclapot teljes hosszúságban hátul befogó fém polctartó konzolidomot célszerű alkalmazni. Ezek fémöntvényből készülnek, és akár 3 m hosszúságban is beszerezhetők. A szerelvényt több csavarral lehet a falra csavarozva felerősíteni és az alsó állíthatóan rögzíthető darabjával lehet a polclapot az idom felső, kiálló pereméhez szorítani. A pofák közé erősíthető lapok vastagsága 25-50 mm közötti, szélességük pedig legfeljebb 35 cm lehet. Az ilyen polcokon már könyveket és nehezebb dísztárgyakat is el lehet helyezni. A konzol maga alig észlelhető, mivel csak hátul és 25-30 mm szélességben látható a befogórésze, alul viszont - a kellő alátámasztást biztosító kb. 50 mm széles idom - már jobban látható. Ezt a megfelelő szín megválasztásával lehet észrevétlenebbé tenni. A konzolok terhelhetőségét természetesen a rögzítés módja, a csavaros dübelek mérete nagyban befolyásolja, ezért erre ajánlatos nagyon figyelni. Ilyen polctartó idomok kisebb méretben is kaphatók a szaküzletekben.

polctarto02.jpg

Főként üvegpolcoknál előnyösek az olyan állítható pofás konzolok, amelyek alig láthatóak. Ezek kecses, falra csavarozható fémöntvények, amelyek kis méretűek, ám ennek ellenére jól terhelhetők. Az ilyen konzolok az állítható szerelőkulcshoz hasonló működésűek, ami különböző vastagságú polclapok befogását teszi lehetővé. Többnyire fémöntvények és két darabból állnak. Falra csavarozható a fix darabjuk, míg a felső részüket - ami egyben a lap vastagságához igazodva biztosítja annak a rögzítését is - behajtható csavarral lehet rögzíteni. Ezek a konzolok azonban általában csak viszonylag kis súlyú tárgyak és a polclapok megtartására alkalmasak.
A hosszabb polcok terhelhetőségét több fémkonzol felszerelésével lehet növelni. A polclap szélessége azonban 200 mm-nél nagyobb ne legyen. A konzolok még így sem zavarók, sőt dekoratívan egészítik ki a felfüggesztés kecsességét, és így akár 1,5 m hosszú polcok falra erősítését is lehetővé teszik. A polírozott fém konzolokba fogható polclapok legfeljebb 19-20 mm vastagok lehetnek és az ilyen konzolokat szilárdan és szintbe állítva kell a falra erősíteni.

polctarto03.jpg

Természetesen a polc konzoloknak magának a polclapnak és a később rajta tárolt tárgyak súlyát együtt kell szilárdan megtartani. E célból a polclapok önsúlyának csökkentésével növelhetjük a ráhelyezhető tárgyak súlyát, illetve mennyiségét. Ezt azonban az alkalmazott konzolok számának, vagy méretének növelésével is elérhető, ám nehéz könyvek, vagy műtárgyak tárolása esetében a falba eresztetten rögzített szögacél konzolok alkalmazása ad kellően biztonságos alátámasztást az ilyen célra szánt polcoknak.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek