AJÁNLÓ
 
09:18
2013. 10. 22.
Lyukat persze a legegyszerűbb fúróval készíteni, azonban házilagos körülmények között...
A bejegyzés folyatódik
 
09:18
2013. 10. 22.
Péntek lévén autós téma kéne. Azt gondoltam, talán akadhat az olvasóink között olyan szülő,...
A bejegyzés folyatódik
 
09:18
2013. 10. 22.
A legprecízebb és leggondosabb olvasónkkal is megesett már biztos, hogy valami fontosat otthon...
A bejegyzés folyatódik
 
09:18
2013. 10. 22.
Jött két privát hozzászólás a lemezjátszós sorozathoz, ezek adták ennek a posztnak az apropóját....
A bejegyzés folyatódik
 
09:18
2013. 10. 22.
Nemrég megírtuk, milyen is egy furdancsos hétvégéje. Na, most kiderült, hogy a karácsonya...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Szerszámfal másképp

Nemrég volt egy írásunk itt a Furdancs blogon a perforált szerszámtartó falakról. Több megoldást is bemutattunk, azonban a beérkezett kommentek és hozzászólások azért azt tükrözték, hogy bár legtöbbünknek tetszenek ezek a profi megoldások, de egy átlagos hobbyműhely tulajdonos számára ezek a rendszerek legtöbbször túl drágák. Nem is feltétlenül maguk a perforált fém vagy fa lemezek, hanem a hozzájuk tartozó, a különböző szerszámokra optimális rögzítési megoldást kínáló rögzítő elemek tudják igencsak megterhelni a pénztárcát.

falt1.jpg

Az ilyen táblák univerzális „belakhatósága”, vagyis az igényeknek megfelelő kialakítása ugyan nagyszerű dolognak tűnik, de a tapasztalat azt mutatja, hogy az egyszer már berendezett szerszámfalat a legritkább esetben szokták átrendezni. (Nem véletlen, hogy mondjuk a szakszervizekben az autógyártók célszerszámait tartó falakon a legtöbb esetben fel is van festve a szerszámok helye, tehát már ők sem gondolják azt, hogy a későbbiekben átrendezésre kerülne a fal.)

Az alábbiakban egy olyan szerszámtartó-falat mutatunk be, amely jóval kisebb költséggel készült el, és a funkcióját tökéletesen betölti.

Az alap egy a falra párnafákkal felcsavarozott bútorlap lemez. Itt volt maradék anyag, de ha külön emiatt kell beszereznünk, akkor bármilyen színben megtehetjük ezt, mostanában már akár szálcsiszolt fém színben és textúrában is kapunk bútorlapot. A párnafára történő szerelés több okból is célszerű: így a tábla mögött tudunk vezetéket elvezetni, és a fal esetleges egyenetlenségeivel sem kell törődnünk, ráadásul a szerszámok rögzítésére szolgáló csavarokat az anyagvastagságnál mélyebben is behajthatjuk a táblába, ha szükséges. A lemez felszerelése után érdemes egy asztalon nagyjából elhelyezni, elrendezni a szerszámokat. Amelyeknek van a nyelén akasztó, azok a lemezbe becsavart facsavarokra felakaszthatóak, de általánosan elmondható, hogy két facsavarral a szerszámok nagy része rögzíthető. Nyilván jót tesz az összképnek, ha a hasonló méretű és funkciójú szerszámok egy helyre, és egy vonalba kerülnek.

A csavarok feje általában képez akkora peremet, ami a szerszámok véletlen lepotyogását megakadályozza, de használhatunk képakasztó (kampós) csavarokat is.

falt3.jpg

A hosszúkás szerszámok (csavarhúzók, vésők, ráspolyok) részére készíthetünk bükk- vagy akár fenyőlécekből tartókat, ahol a szerszámok helyét fúróval vagy marószerszámmal alakítjuk ki.

falt2.jpg

A bemutatott megoldásnál persze sokkal esztétikusabbat is készíthetünk, különösen, ha a színeket jól átgondoljuk az elkészítés előtt. A szerszámtartó léceket vagy épp a rögzítő csavarokat egy flakon festékspray segítségével bármilyen színűre varázsolhatjuk. Némi gondolkodással és tervezéssel egészen különleges és abszolút személyre szabott falat készíthetünk. Ráadásul az egész egy darab bútorlap vagy rétegelt lemez, egy marék csavar és egy flakon festék árába kerül.  A megfelelő tartók kialakítása, a biztos rögzítést, de ugyanakkor könnyű használatot adó megoldások kifundálása pedig remek móka, próbáljátok csak ki.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.  



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek