AJÁNLÓ
 
05:00
2014. 04. 04.
A tegnap kezdett cikkünk végén ígértük, hogy adunk néhány általános támpontot az elektromos...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 04. 04.
Régi mániám a gyanúsan olcsó termékek, kéziszerszámok elleni küzdelem. Ha megnézzük bármelyik...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 04. 04.
Jött két privát hozzászólás a lemezjátszós sorozathoz, ezek adták ennek a posztnak az apropóját....
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 04. 04.
Talán olvasóink között is akad néhány idősebb ember, aki még emlékszik azokra az időkre,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 04. 04.
E heti tartós és minőségüket bizonyított tárgyainkról szóló posztunkban egy kesztyűről...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Tartós vasak - Makita 6015 (1996)

Egy új sorozatot indítunk itt a Furdancs blogon. Miután sokszor és sok posztunkban törtünk már lándzsát a minőségi termékek mellett, úgy gondoltuk írunk néhány posztot olyan szerszámokról és termékekről, amelyeket magunk használunk, és élettartamukkal, megbízhatóságukkal valóban bizonyították a minőségüket. Mielőtt valaki megjegyezné: ezek nem pr cikkek, tehát nem az adott gyártók támogatásával jöttek létre, egyszerűen a szerint kerülnek ide a bemutatott termékek, hogy milyen tapasztalatokat szereztünk velük.

Elsőként egy Makita csavarozó gépről írunk. Ez épp idén tölti be a 18. életévét, tehát már nagykorúnak számít. A gép az úr 1996. évének  11 havában készült. Röviddel ezután került hozzánk, és életének első 6-8 évében, apám kezében aktívan dolgozott. Ezután már nem mindennap használtuk, de folyamatosan, hetente 1-2 alkalommal azért előkerült.

Soha semmi probléma nem volt vele:

A legérdekesebb azonban az akkumulátor, ami benne van. Ugyanis ez tudomásom szerint még az eredeti akkumulátorai egyike! Tudom, hogy ez teljesen lehetetlen, de ettől még alighanem igaz. Semmi nyoma nincs a családi legendáriumban, hogy valaha cserélve lett volna az akkumulátor, az utolsó 8 évben biztosan nem. Nyilván nem bírja már olyan hosszan egy töltéssel, mint új korában, de otthoni körülmények között még teljesen használható.

Baloldalt ennek a gépnek a klasszikus, Ni-Cd akkumulátora, a maga majd 30 dkg-os súlyával. Jobb oldalt a modern Li-ion akku, ugyanakkora kapacitással, bár némileg nagyobb feszültséggel, majd harmad akkora súllyal...

A gép maga egy klasszikus, két sebességes csavarozó masina, persze normál gyorstokmánya van, tehát fúrni is lehet vele, de mivel a maximális fordulatszáma csak 600min/perc, fúrni inkább csak fát érdemes.  Mai szemel nézve meglehetősen robosztus és nehéz darab. Az akku paraméterei: 7,2V és 1,3 Ah. Ehhez a manapság már kis kapacitáshoz képest igen méretes darab, a mostani akkuk már jóval kisebbek. A súlya majd 1200 gramm, ebből azonban az akku önmagában majd 30 dkg. Az indítást nem segíti elektronika, tehát a modern gépeknél már általános, finoman, fokozatosan felépülő sebességet és nyomatékot itt nem érdemes keresni.

A gépet igazán nagy trauma nem érte az eltelt évek folyamán, de a készülékház teli van kopás- és ütésnyomokkal, tehát asztalról/létráról leesés, tetőről lecsúszás azért volt néhány, az bizonyos. Maga a készülékház műanyaga is érdekes anyag, abszolút nem rideg, úgy tűnik képtelen megrepedni, sokkal inkább hasonlít az önkenő műanyag görgők anyagára. Kemény, semmilyen puha gumiborítás nincs rajta, de a fogása ennek ellenére nem kellemetlen, az ergonómia is rendben van. Megbontva, szétszedve sosem volt. A markolat felett van egy kis biztonsági pöcök, a szerszám nam hagyja hogy túlerőltessük, ha túl nagy erőt szeretnénk kifejteni vele, ez a pöcök kiugrik, és kikapcsolja a gépet. (Kézzel visszanyomható.) Lehet, hogy ez a megoldás például tényleg segített a motor élettartamának megnövelésében:

Nemrég beszereztem egy új Makita csavarozó gépet mert kellett egy fúrásra alkalmasabb, könnyebb darab is. Érdekes megnézni a kettőt egymás mellett. (A szín ne tévesszen meg senkit, az új masina gyönyörű rózsaszín, ez egy limitált széria, amit nálunk nem keres senki, ezért olcsóbban adják, mint a hagyományos kéket. Én meg inkább racionálisan döntöttem, nem hiszem, hogy a szín komolyan befolyásolná a csavarbehajtási képességeket…)

Azt gondolom, az a pár tízezer behajtott csavar és kifúrt lyuk, amit ez a gép elkészített eddigi élete folyamán, azért elég jól bizonyítja, hogy a minőségi gyártmányok beszerzése igenis kifizetődő lehet.  

Az persze kérdés, hogy az én gyerekem vajon 18 év múlva fog-e írni egy hasonló posztot az én mostani csavarozó gépemről…  sokan mondják azt, hogy egy mai gép biztos hogy nem lesz ugyanilyen masszív. Hogy a könnyebb súly, a kifinomultabb belső megoldások nem teszik lehetővé az ilyen élettartam elérését. Ezt én most nem tudom megítélni, de javaslom,  írjátok be a naptáratokba a 2032. évhez, hogy majd kérdezzetek rá, hogy áll a helyzet.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek