AJÁNLÓ
 
10:00
2013. 04. 19.
Az idei a negyedik karácsony a Furdancs Blog életében, együtt, veletek kedves olvasók. Részünkről...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2013. 04. 19.
Természetesen abból, hogy a Furdancs egy barkácsblog, nem következik az, hogy mi mindent csakis...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2013. 04. 19.
Akinek van gyermeke, az biztos találkozott már a jelenséggel, hogy a gyerekféle bizony előbb-utóbb...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2013. 04. 19.
Mint múlt pénteken már írtuk, közeledik a Furdancs blog második születésnapja. Ennek kapcsán...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2013. 04. 19.
Mai műtárgyunk egy igazán különleges kis szerszám. Gyerekkoromban még nem tudtam, hogy létezik...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Vattacukorgép házilag

Javaslom, hogy idézzük fel a nyolcvanas évek május elseji felvonulásainak és a manapság is népszerű falunapok világát. Ehhez az életérzéshez az egyik elengedhetetlen kellék a vattacukor, és az annak előállítására szolgáló gép. Gyerekkoromban nem is az édesség, hanem a gép kötött le leginkább. Hosszú percekig néztem a forró és forgó béléssel rendelkező masinát, hogy vajon hogyan működhet és hogy miként lesz a kristálycukorból vattacukor. Nyilván nem sikerült rájönnöm, de ha az iskolapadban is felöklendeztem volna az idevágó kérdéseimet, mondjuk kémia vagy fizika órán, akkor rövid gondolkodás után akár rá is jöhettem volna a dolog nyitjára. Nem így történt, úgyhogy utánanéztem.

vattacukor01.jpg
Állítólag ez a világ legnagyobb vattacukra. Forrás: exposay.com


Egy tipikus vattacukorfonó-gép egy forgó fejet tartalmaz, melyben egy cukortartó tálka található. Ebbe öntik bele a kristálycukrot, vagy színesített cukrot (élelmiszer színezőanyaggal színezett cukor). Fűtőberendezéssel hevítik a forgó fej peremét. Az olvadt cukor a centrifugális erő hatására kilép a perforált fej apró lyukain. A vattacukor előállításához gyakran a fejen található apró lyukakhoz és fűtőberendezéshez optimalizált színezett cukrot adagolnak. Ugyanis a túl finom kristályok olvadás nélkül kirepülnek a lyukon, míg a nagy méretű cukorkristályok túl nagyok ahhoz, hogy megfelelő módon felmelegedjenek, így lassítják a vattacukor fonását.

Az olvadt cukor kilépve a lyukakon a hidegebb levegővel érintkezve megszilárdul, és lehullva vattacsomószerűen összerendeződve felgyűlik a forgófejet teljesen körülvevő gyűjtőtálban. A vattacukorfonó-gép kezelője első lépésben addig vár, amíg a gép kellően felhevül és a fonásra alkalmas vattacukor kezd lerakódni a gyűjtőtál belső falán. Ekkor a kezelő a kezében tartott, egy irányba forgatott és a forgófej körül kúp alakban mozgatott hurkapálcára összegyűjti, felfonja a levegőben kavargó, de még csomóba nem rendeződött vattacukrot. Mikor a cukortartó tál kiürül, a gépkezelő újratölti. Az így előállított termék érzékeny a nedvességre. A párás nyári helyszíneken előfordul, hogy a vattacukor állaga emiatt csomós és ragadós lesz. Forrás: Wikipédia

Pár nappal ezelőttig azt gondoltam, hogy egy vattacukor előállítására alkalmas gép annyira bonyolult, hogy házilag kár is nekiállni az elkészítésének. Aztán szembe jött velem az alábbi fotó és a hozzá tartozó elkészítési leírás.

vattacukor02.jpg

Átböngészve az oldalon található fotókat és elkészítési útmutatót, nem is tűnik olyan bonyolultnak a dolog. Egy nagy tésztafőzőlábas, egy kis villanymotor és egy konzervdoboz biztos, hogy kell hozzá.

vattacukor03.jpg

Első ránézésre izgalmas feladatnak tűnik a szerkezet elkészítése. Ha eddig nem tettétek, akkor most IDE kattintsatok! Hajrá!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek